Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Designern - Så lyckas du med trädgården

Helhet, funktion och harmoni. ”Det är de viktigaste ledorden för att lyckas med en bra trädgård”, menar Camilla Grägg, trädgårdsdesigner.

Av Alexander Ljung2023-11-30

Camilla Grägg köpte tillsammans med sin man ett hus med tillhörande stor och totalt igenväxt trädgård. Det var för 20 år sedan och det var så det började.

– Den såg hemsk ut, minns Camilla och skrattar. Vi behövde anlägga om hela trädgården. På den tiden var jag inte utbildad trädgårdsdesigner, men det var då intresset väcktes.

Och på den vägen är det, som det brukar heta. Camilla, som är inredare i grunden, utbildade sig även så småningom till trädgårdsdesigner. 2006 startade hon företaget ”Cami Inredning & dSign” och verksamheten har sedan dess blomstrat.

 

Vad ska man tänka på när man ska skapa en trädgård från grunden? Vad börjar man med?

– Börja med att göra en skiss över hela trädgården. Diskutera med hela familjen och ta del av allas önskemål. Lås er inte vid de behov som finns idag, utan tänk framåt i tiden. Hur vill jag använda trädgården om tio år? Se till att ytorna är flexibla och kan ändras i framtiden. En lekplats kan till exempel bli en odlingsyta med växthus när barnen har blivit stora. Utgå från naturen på din tomt och ta tillvara naturens egna inslag som till exempel berg, skogsparti eller ett vackert träd. Använd det som en tillgång och lyft fram dessa element istället för att motarbeta dem.

Om man bygger ett nytt hus är det bra att planera trädgårdens utformning innan byggstart, menar Camilla. Man spar tid och pengar eftersom man kan schakta och förbereda markanläggningen samtidigt som man förbereder för husgrunden.

 

Vilka är de vanligaste fällorna när man anlägger en trädgård?

– Att man inte tar tid för planering utan impuls­köper material och växter. Det är ganska lätt att man faller för vackra och blommande växter i butiken som kanske inte passar enligt läge och jordmån just i din trädgård. Det är också vanligt att man slarvar med underarbetet vid stenläggningar. Man gräver för grunt för dränerande material och det kan medföra att tjälen ställer till problem så att stenarna blir ojämna på gångar, parkeringsplatser och murar.

– Ta gärna referenser på entreprenörer och trädgårdsföretag och vänd dig till branschorganisationer som Svenska Trädgårdsdesigners och Svenska Trädgårdsanläggarna.

Camilla poängterar att man inte får missa att hårda och mjuka ytor måste harmonisera med varandra. Har man ytor av sten, asfalt, grus, eller kanske en stor altan i trä, så bör man mjuka upp atmosfären med växter och ljussättning. Växter ger färg och lummig känsla och belysning skapar ljus och skugga i trädgården. 

 

Har du något favoritmaterial?

– Ja, natursten. Min absoluta favorit är svensk Offerdalskiffer med sin fina glänsande yta. Den passar till både moderna och äldre trädgårdar, till exempel till gångar och murar. Jag gillar också den svenska trädgårdsgraniten i rödton, den ger ett varmare intryck med sin nyans.

– Sten har många användningsområden och är lättskött. Jag använder gärna stenplattor i en gräsmatta eller grusgång som trampstenar som får forma en stig. Stenläggning på ytor som entrépartier, speciellt i gången till huvudentrén, ger en exklusiv känsla. Jag använder gärna stenmaterial till växtytor, att bygga upphöjda rabatter är bra alternativ om man inte kan gräva i marken.

 

Camillas tre ledord

Helhet

Trädgården ska passa med husets stil och karaktär med material och växtval. Skapa gärna en röd tråd som går igen både inne

och ute.

Funktion

Trädgården ska vara lättskött och passa familjens behov. Välj material enligt intresse av underhåll, grusgång kräver mer skötselarbete  än stengång. Planteringar ska vara lättskötta, det är enklare att sköta fyra större växtytor än tio små.

Harmoni

Hitta bra kontrast mellan hårda och mjuka ytor. Plantera inte för många arter av växter i ­samma rabatt, utan låt istället samma art återkomma i större grupper och på flera ställen i samma rabatt.

Populära artiklar