Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Mossa i gräsmattan – så blir du av med ogräset

Bästa sättet att hålla mossa och ogräs borta är genom regelbunden gödsling, klippning och rensning. Men i svåra fall kan kan det också behövas andra metoder för att få bukt med problemen. Här går vi igenom sju sätt som kan vara väl värda att testa.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-08


Gräsfrö

Växter för skuggiga lägen


Se till att gräset växer sig starkt

Det bästa sättet att hålla mossa och ogräs borta från gräsmattan är att se till att gräset växer sig starkt, så att det kan konkurrera ut mossa och ogräs. Om gräsmattan mår bra finns det stora chanser att mossan och ogräset inte får fäste. Följ de råd som finns för hur du underhåller din gräsmatta under hela säsongen.

 

Klipp gräsmattan ofta

För att motverka att mossa och ogräs får fäste ska du klippa gräsmattan ofta och lite, helst en eller två gånger i veckan under säsong. Ta gärna hjälp av en självgående robotgräsklippare som är optimal för just denna typ av klippning. Undvik lager av gräsklipp som ligger kvar och håller gräsmattan fuktig. OBS! Du ska inte riva, kratta eller använda mossrivare för att få bort mossan. Då sprider sig mossan med hjälp av sporer till andra delar av gräsmattan.

Se våra robotgräsklippare

Läs också: Guide: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård

 

Gödsla gräsmattan

Att gödsla regelbundet gör att gräsmattan får näring och att gräset växer sig starkt och konkurrenskraftigt. Hur många gånger per år du bör gödsla beror på vilket gödsel du väljer, så se till att läsa instruktionerna på förpackningen. Gödsla gärna i samband med regn eller vattna ordentligt så att gödslet tränger ner i jorden och inte bränner gräset på ytan.

Våra gräsgödsel

 

Kalka gräsmattan

Om jorden är sur kommer mossan att trivas bättre än gräset. Därför kan det vara bra att ta reda på jordens pH-värde. Enklast gör du det med en digital pH-mätare. Ett riktmärke är att jorden ska ha ett pH-värde mellan 6,5 – 7 för att gräsmattan ska trivas som bäst. Om det är lägre än så kan du testa att kalka gräsmattan för att höja pH-värdet. Du kan kalka gräsmattan närsomhelst under säsongen men se till att läsa instruktionerna så att du inte kalkar för mycket. Även dressjord kan vara ett bra alternativ eftersom det tillför kalk och gynnar gräsets växtkraft.  

bli av med mossa och ogräs med dressjord

Dressjord från Hasselfors Garden tillför näring, kalk, mullämnen och sand till gräsmattan.

 

Dränera gräsmattan vid mycket fukt

Om vatten ofta blir stående efter regn kan det vara ett tecken på att gräsmattan har dålig dränering. Eftersom mossa trivs där det är fuktigt kan det i svåra fall vara värt att gräva om gräsmattan och förbättra dräneringen med ett lager grus, sand eller dräneringsrör. Den väldränerade mattan torkar upp snabbare efter nederbörd och gör att mossan inte trivs.

Produkter inom dränering

 

Mossbekämpning med mossborttagningsmedel

Om inget annat hjälper kan du testa mossborttagningsmedel för de områden som är svårast angripna. Problemet är att mossan snabbt kommer tillbaka, så det är en relativt kortsiktig åtgärd som behöver upprepas regelbundet. Dessutom kan vissa mossborttagningsmedel försvaga gräset. Ett tips är att använda en kombination av mossmotverkande medel blandat med näring som stimulerar gräsets tillväxt.

Medel mot mossa

 

Stödså och välj anpassat gräsfrö för skuggiga platser

Om delar av gräsmattan ligger i skugga mestadels av dagen kan det vara svårt att komma till rätta med mossan. Testa med att gräva bort mossan och så gräsfrö för skuggiga platser. Funkar inte det kan du överväga att istället plantera skuggtåliga marktäckande växter eller anlägga en rabatt just där.

 

Läs också: Gödsla gräsmatta - bästa gräsgödslet för din gräsmatta

Läs också: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren

Läs också: Så gräsmatta – 9 enkla steg

Läs också: 5 tips för att få bort maskrosor i gräsmattan 

Populära artiklar