Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Så ska du räfsa, dressa och gödsla gräsmattan på våren

När gräsmattan har torkat upp ordentligt på vårkanten är det hög tid att börja räfsa, laga och gödsla. Här går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på för att gräsmattan ska hålla sig frisk och fin resten av året.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Vårt sortiment av dressjord

Vårt sortiment av gräsfrö

Skötsel av gräsmatta vår och försommar steg för steg

1. Räfsa gräsmattan

2. Lufta gräsmattan vid behov

3. Dressa, laga och stödså

4. Gödsla och kalka gräsmattan

5. Klipp gräset när det är över 5 cm högt

6. Vattna den nysådda gräsmattan

 

1. Räfsa gräsmattan

Det allra första du kan göra på våren är att städa gräsmattan genom att försiktigt räfsa bort kvistar, stenar, kottar, dött gräs och mossa. Men tänk på att det är viktigt att låta gräsmattan torka upp ordentligt innan du sätter igång. Annars riskerar du att göra mer skada än nytta.

Se våra krattor och räfsor

Läs också: Kratta löv – 4 tips för att välja rätt räfsa

 

2. Lufta gräsmattan vid behov

För att få en tätare och friskare gräsmatta kan du lufta gräsmattan genom att vertikalskära den. Vertikalskärning bör ske när gräset har vaknat till liv och börjat växa lite men före du gödslar och stödsår. Vertikalskär genom att göra små lufthål ett par centimeter ner i jorden och skär lite i/sära på gräsrötterna så att gräset syresätts och dräneringen förbättras. Enklast är att lufta gräset med så kallad vertikalskärare men du kan också sticka hål med valfritt spetsigt verktyg cirka var 5:e till var 10:e cm.

Se våra vertikalskärare

Läs också: Bäst i test vertikalskärare

 

3. Dressa, laga och stödså

När du har luftat gräsmattan är det dags att tillföra näringsrik jord, fylla i ojämnheter och stödså vid behov. Använd dressjord som du fördelar över gräsmattan med en borste eller kvast. Om gräset är högre än 5 cm kan du klippa det först, så att du säkerställer att den nya jorden sjunker ner mellan grässtråna. Använd även dressjord i gropar och på kala ytor som stödbädd för nya gräsfrön och så sedan nytt gräs där du önskar en tätare gräsmatta. När gräset vuxit till sig lite kan du dressa och stödså på nytt vid behov. Är det en större yta som är kal (eller där gräset inte mår bra) kan det vara klokt att luckra upp jorden och börja om på nytt. En mindre jordfräs med frontmonterat aggregat är då bra att ha till hands. 

Köp dressjord

Köp gräsfrö

Köp jordfräs

Läs också: Bäst i test jordfräs

Dressjord till gräsmatta

Dressjord från Hasselfors Garden tillför näring, kalk, mullämnen och sand till gräsmattan. Gynnar gräset så att risken minskar för att mossa och ogräs ska trivas.

 

4. Gödsla och kalka gräsmattan

Nu är det dags att gödsla gräsmattan för att ge extra näring, så att den blir tåligare och står emot ogräs och mossa. Använd gärna ett långsamverkande gödningsmedel så att du inte riskerar att “bränna” gräsmattan. Följ doseringen på förpackningen och använd t.ex. en spridarvagn eller stroller för att fördela gödslet jämnt över hela ytan. Sprid före regn eller vattna med motsvarande 10 mm regn, så att gödslet sköljs ner i jorden. Upprepa gödslingen under försommaren. Om jorden är sur kan du också kalka gräsmattan på samma sätt som du gödslade. Det finns flera olika mätmetoder för att ta reda på jordens pH-värde, enklast är med en digital pH-mätare. Ett riktmärke är att jorden ska ha ett pH-värde på mellan 6,5 – 7 för att gräsmattan ska trivas som bäst.

Köp gräsgödsel

Läs också: Gödsla rätt – 3 vanliga frågor och svar


 

5. Klipp gräset när det är över 5 cm högt

Vänta med att klippa gräset första gången tills det är väl över 5 cm högt. Klipp det sedan cirka 1-2 gånger i veckan men inte för mycket i taget – helst inte kortare än 4-5 cm och aldrig mer än en tredjedel av grässtråets längd. Klipp oftare under fuktiga perioder då gräset växer mycket, och minska klippfrekvensen under torra perioder. Om du klipper gräset ofta och lite kommer du att få en jämnare och tätare gräsmatta och dessutom hålla ogräs och mossa borta. Om du vill minska behovet av gödsling kan du låta det finklippta gräset ligga kvar på gräsmattan. Avklippt gräs gödslar mattan och ger en luftigare jordyta.

Se våra gräsklippare

Läs också: Bäst i test bensindriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test elgräsklippare

Läs också: Bäst i test batteridriven gräsklippare

 

6. Vattna den nysådda gräsmattan 

Den etablerade gräsmattan tål torka ganska bra och behöver inte vattnas särskilt ofta. En nysådd gräsmatta behöver däremot vattnas ofta och lite i taget för att den ska hålla sig lagom fuktig och för att fröna inte ska rinna iväg eller klumpa sig. Vattna gärna morgon eller kväll när det är varmt och soligt och använd vattenspridare för att få en jämn bevattning. Vid riktigt torra perioder kan även den etablerade gräsmattan behöva vattnas. Ge den då rikligt med vatten vid ett och samma tillfälle så att vattnet verkligen tränger ner under ytan. Passa gärna på att vattna samtidigt som det regnar.

Vattenspridare gräsmatta

Vattenspridare Gardena Aqua S är en oscillerande vattenspridare som låter dig välja räckvidd. 

Se alla våra vattenspridare

Läs också: Vattenspridare bäst i test


Se alla produkter inom odling och trädgårdsskötsel

Se alla produkter inom bevattning

Se alla produkter inom trädgårdsmaskiner

 

Läs också: Så gräsmatta – 9 enkla steg

Läs också: Så blir du av med mossa och ogräs i gräsmattan

 

Populära produkter under kategorin Gräs & gräsmatta

Populära artiklar