Så gräsmatta – 9 enkla steg

Bästa tiden att så gräs är på våren eller allra helst på hösten när det är varmt ute och samtidigt lite fuktigt i luften. Men det går att så nytt gräs under hela växtsäsongen så länge du är noga med vattningen. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.


Läs också: Gräsmatta: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren 

Läs också: Så blir du av med mossa och ogräs i gräsmattan

Så gräsmatta steg för steg

1. Luckra upp jorden till cirka 20-30 cm djup med en spade eller jordfräs. Rensa ut ogräs, stenar och rötter, lägg eventuell matjord åt sidan.

2. Lägg tillbaka matjorden och blanda ner fukthållande jord och eventuellt sand om jorden är lerig. Gödsla och vattna så att jorden är genomfuktad.

3. Platta till såbädden så att du kan gå på den utan att sjunka ned allt för mycket. Finkratta ytan så att att den blir jämn.

4. Sprid gräsfröna jämnt över ytan. Sprider du ut för hand, börja på längden och sedan på tvären. Om ytan är stor kan du med fördel använda en spridarvagn eller stroller. Räkna med 1-2 kg frö per 100 kvadratmeter.

5. Se till att fröerna får bra kontakt med jorden genom att försiktigt dra en upp-och-nervänd räfsa eller kratta över sådden.

6. Se till att hålla jorden fuktig i 3-4 veckor genom att vattna lite och ofta, gärna med en vattenspridare. Undvik övervattning eftersom fröna lätt flyter iväg eller klumpar sig. Vattna helst på morgonen.

7. Ta bort eller klipp ned eventuellt ogräs med jämna mellanrum, så att det inte täcker gräset.

8. Gödsla igen efter ca 6 veckor eller när gräset har blivit ett par centimeter högt.

9. Klipp gräset första gången när det är ca 6-8 cm långt och aldrig mer än en tredjedel av grässtråets längd. Klipp sedan ofta och lite. Se till att gräset aldrig blir kortare än 4-5 cm.

 

Detta behöver du ha hemma:

Jordfräs eller spade

Fukthållande jord och eventuellt sand

Gräsgödsel

Gräsfrö

Spridarvagn

Räfsa eller kratta

Vattenspridare

Gräsklippare

 

Läs också: Guide: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård

Läs också: Bäst i test gräsklippare: Vi jämför 3 populära bensindrivna gräsklippare