Inspiration: 5 tips för det mindre badrummet

Små badrum kräver extra eftertanke. Men med lite planering och smarta val kommer du långt. Här ger vi dig våra fem bästa tips för det mindre badrummet.

 

Läs också: Här är inredningen som passar det lilla badrummet

 

1. Satsa på duschväggar eller duschdörrar

De ger ett lätt och modernt intryck och passar de flesta typer av badrum. Flera av modellerna går att vika inåt, vilket gör att de tar minimalt med plats när du inte duschar. Placera gärna duschen i ett hörn för att frigöra yta. Har du en naturlig nisch i badrummet kan det vara mer yteffektivt att ha duschen där och komplettera med duschdörr.

 

Duschhörn
Vikbart duschhörn från Macro Design.

 

2. Välj ljust, blankt och stort kakel

Ljusa färger ger intrycket av ett mer öppet rum medan mörkare färger får rummet att krympa. En blank yta är också att föredra framför en matt, då det blanka kaklet både ger en spegeleffekt och reflekterar ljuset, vilket får badrummet att kännas större. Välj gärna stora plattor som ger en enhetlig yta, och tänk på att upplevelsen ändras beroende på hur plattorna sätts. En liggande långsmal platta gör att rummet upplevs som längre och en stående långsmal platta gör att rummet upplevs som högre.

 

Marmorkakel
Natursten i marmor från Marmobon (mått 61x61 cm).

 

3. Spara centimetrar i inredningen

Det är viktigt att badrummet inte känns för trångt. Leta efter badrumsmöbler som är lagom stora för utrymmet och tänk särskilt på djupet. Idag finns det spegelskåp, tvättställ, kommoder och toaletter som är något grundare än standardmodellerna. Att spara några centimetrar i inredningen kommer att göra stor skillnad för känslan.

 

Toalettstol
Toalettstol från Globo som endast är 58 cm djup.

 

4. Tänk smart förvaring

Även i det mindre badrummet är det viktigt med förvaring. Satsa på ett badrumsskåp istället för spegel, så får du plats med det allra nödvändigaste. Skåp med luckor rymmer generellt sett mer än lådor, och kan vara en fördel om det är tight med utrymme. Över toaletten finns ofta en outnyttjad väggyta där det går att sätta upp förvaringsskåp eller hyllor.

 

Hylla
Hylla Showoff från Ballingslöv kan monteras stående eller liggande.

 

5. Överdriv storleken på spegel

Om du ska försöka hålla nere storleken på de flesta andra badrumsmöbler, så gäller tvärtom för spegeln. Spegeleffekten är det lättaste sättet att skapa en känsla av djup i rummet. Dessutom reflekterar spegeln ljuset från belysningen, vilket får rummet att kännas större.

 

Spegel
Spegel från Vidi som finns i olika bredder upp till 1600 mm.

 

Se allt inom badrum här