Plantera liguster: Så lyckas du med ligusterhäcken

Vill du ha en lättskött och elegant häck som du kan forma som du vill? Då är ligusterhäcken något för dig. Här får du våra bästa tips gällande plantering och skötsel av ligusterhäck.


Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

 

Varför välja liguster?

Liguster är en mångsidig och tidlös växt som passar i de flesta miljöer. Den är robust, växer sig mycket tät och är lätt att forma. Om du önskar njuta av det gröna bladverket även under hösten och vintern väljer du en vintergrön sort. Liguster är anspråkslös och trivs på de flesta jordar. Den kan stå i både soliga och skuggiga lägen. I skuggigare lägen kan den dock bli något glesare. Det finns sorter som är härdiga upp till växtzon 4. 

 

Plantering av liguster

Krukodlade plantor går utmärkt att plantera under hela säsongen. Om du har valt att köpa barrotade behöver du plantera på våren eller hösten. Gräv en fåra som är cirka 50 cm djup. Passa på att rensa bort ogräs som konkurrerar om näring och vatten. Luckra upp jorden ordentligt och passa på att jordförbättra vid behov med till exempel planteringsjord, kogödsel eller kompost. Placera ligusterplantorna i fåran och se till att stammen hamnar ovanför markytan. Fyll igen med jord och tryck till lätt så att plantorna står stadigt. Vattna ordentligt direkt efter planteringen. 

 

Skötsel av liguster

Du behöver vattna din  nya häck regelbundet under hela året säsongen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. När våren kommer är det bra att gödsla häcken. Den extra näringen gynnar tillväxten och du får en tät och fin häck snabbare. 

 

Beskära liguster

Du kan beskära liguster direkt vid plantering eller vänta till första våren efter planteringen. Liguster klarar att beskäras hårt och första gången ska du klippa ner den till 20 cm ovan mark. Då får du många nya skott och häcken blir tät hela vägen nerifrån och upp. Häcken behöver sedan klippas två gånger årligen och då både på bredden och höjden. Klipp gärna häcken så att den blir något smalare upptill. Då underlättar du för solens strålar att nå häckens nedre del och på så vis får du en vackrare och grönare häck. 

 

Våra ligusterplantor

Jord för plantering

Gödsel

Vattenslang

 


Läs också:
Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk