Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Låna smart till renoveringen

Jens Magnusson är privatekonom på SEB och ger dagligen tips och råd till sina kunder om sparande och lån. Vi frågade honom vad man ska tänka på om man funderar på att låna pengar till en renovering

Av Alexander Ljung2023-11-30

Om jag vill låna pengar för att renovera mitt hus, vad är första steget?

– Du behöver få ett lånelöfte, så ta kontakt med din bank antingen via internet, telefon eller genom ett besök. Om du har funderingar i allmänhet kring pengar och lån så är det oftast enklast att ringa din banks kundtjänst. De svarar gärna på dina frågor.

 

Är det bra läge att låna pengar just nu?

– Ja, räntorna är mycket låga nu så på det sättet är det bra tajming. De låga räntorna gör lånet billigt, det vill säga månadskostnaden blir inte så hög. Men det betyder inte att du ska ta hur stora lån som helst. Som privatekonom vill jag att alla ska må ekonomiskt bra, både på kort och på lång sikt. Därför är mitt råd att du verkligen funderar på om du kan hantera den extra skulden även i en framtid där kanske både ränteläget och din egen ekonomiska situation har förändrats. Tänk på att du ska amortera av lånen och se till att du har en marginal till både ränta, amorteringar och oväntade utgifter. Ha alltid grundinställningen att du ska betala av ditt lån och var beredd på att amorteringar snart kan bli ett lagkrav.

 

Är en renovering en bra investering i bankens ögon?

– Det kan det absolut vara, men säkert är det inte. Vissa renoveringar lyfter värdet på bostaden betydligt mer än vad renoveringen kostar men det finns också många exempel där man inte får igen renoveringspengarna vid en försäljning. Det beror bland annat på vilken sorts bostad du har, vilket område du bor i och vilka det är som letar efter bostad i det området. Bygger du ut huset eller ändrar planlösningen så att du får ett extra sovrum blir huset kanske mer attraktivt för barnfamiljer och lättare att sälja sedan. Vill du höja värdet på din bostad tycker jag att du ska fråga en mäklare i ditt område för att få en tydlig bild över vad som efterfrågas just nu. Annars är mitt råd att renovera så som du vill ha det, efter dina behov, så att du trivs så länge du bor där. Planerar du att bo kvar länge kan det vara bättre att tänka trivsel än investering. 

 

Vad ska jag ta för lån?

– Det är vanligt att man ökar på sitt bolån för att renovera sitt hus. Det är oftast det absolut billigaste alternativet med lägst räntor eftersom du använder huset som säkerhet. Är du redan högt belånad kan dock ett hinder vara att du bara får låna upp till 85 procent av bostadens värde i form av ett bolån. Behöver du låna mer är du hänvisad till olika former av blankolån. För blankolån lämnar du ingen säkerhet och då är räntorna också högre. Då är det ännu viktigare att tänka till så att du inte drar på dig för stora lånekostnader.

 

Mäklarens bästa värdehöjartips!

Björn Stridh, mäklare på Länsförsäkringar Fastighets­­förmedling i Kalmar län, ger dig sina bästa tips på åtgärder som kan höja värdet på din bostad. Köket är rummet där familjen spenderar mest tid tillsammans och är därför bra att prioritera om du ska renovera. Att till exempel slå ner väggen mellan köket och vardagsrummet kan bli en stor förbättring som får köket att kännas rymligare.

Fler bra tips:

🛠 Lägg om taket. Ett nyare tak skyddar de övriga vitala delarna på ditt hus och ger en köpare tid och möjlighet att skapa sitt dröm­boende utan panik.

🛠 Renovera köket – gärna i neutrala färger som passar många!

🛠 Se över husets uppvärmning. Värme­källan är en av de saker som påverkar värdet mest – att göra sitt hus energieffektivt är ett plus.

🛠 Renovera badrummet. Se till att göra det fackmannamässigt och att du sparar intyget på det. Bra ljus kan också vara ett sätt att öka värdet. Ett fönster i badrummet med naturligt ljus som kan lysa upp rummet gör mycket!

🛠 Satsa på yttermiljön. En trevlig trädgård ger ett bra intryck som påverkar helheten och kan enkelt ordnas genom att exempelvis plantera blommor.

🛠 Måla om. En omodern fondvägg eller ett rum du själv inte trivs i kan du passa på att måla om. Det är en åtgärd som varken tar mycket tid eller som kostar särskilt mycket men som ändå gör stor skillnad.

🛠 Avsluta påbörjade projekt.