Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Renovera gammalt hus med tid och omsorg

Ta det lugnt är råd nummer ett till den som vill ge sig i kast med ett renoveringsobjekt där målet är att hitta tillbaka till det hus som fanns en gång i tiden.

Av Alexander Ljung2023-12-15

Byggnadsvård intresserar många idag och kurser i byggnadsvård är ofta fullbelagda. Det optimala är att hitta ett eget gammalt hus att ta sig an och renovera. Frågan är i vilken ände ska man starta?

Till att börja med måste man ta reda på allt om husets ursprungliga utseende. Det gör man genom att kontakta gamla ägare, läsa skattelängder, forska i husets mikrohistoria eller ta hjälp av en antikvarie som får göra en bedömning. När man har tagit reda på husets ålder, vilken stil det är i byggt i, förhoppningsvis hittat gamla bilder eller kommit i kontakt med tidigare ägare som kan berätta – återstår det att hitta reservdelar, och helst då det ursprungliga originalet.

 

Byggmetoderna viktiga

Ventiler, dörrhandtag, lås, gångjärn, gamla träfönster, vedspisar. Ja, allt finns att hitta i butiker för byggnadsvård som är ett eldorado för den som hittat ett gammalt hus och vill återställa det till hur det såg ut en gång i tiden. Under vinterhalvåret är det mest kaminer, gamla element eller kakelugnar som kunderna vill ha hjälp med. Under sommaren vill man hitta den rätta färgen för att måla om fasaden. Det är inte bara byggprodukter som det rätta beslaget eller fönstret som är viktiga utan även vilka metoder man använder.

Det finns många fallgropar att gå i innan det gamla huset är renoverat och klart. Det bästa rådet är – skynda långsamt.

– Försök att stå ut med att bo i huset i åtminstone ett år innan renoveringen börjar så att ni lär känna huset. Den första idén som dyker upp är inte alltid den bästa. Ni kanske gör något i all hast som sedan inte går att göra om eller så kan det kosta väldigt mycket att göra om. Tänk efter före – det är mitt absolut viktigaste råd. Hur långt vill ni gå för att få fram den ursprungliga byggnaden? Ska ni bo i ett museum eller vill ni att det ska vara trivsamt, säger Fredrik Lindström på Nacka Byggnadsvård som gett människor råd och tips om att vårda och renovera gamla hus i femton år.

 

Dubbelt så lång tid

Många tror att restaureringen ska gå snabbare än vad den gör. Oftast tar det dubbelt så lång tid som man planerat i och med att man stöter på oförutsedda händelser och drabbas av utgifter som inte finns i kostnadskalkylen.

– En gammal dörr är ofta skev och tar tid att få i ordning om man jämför med en ny dörr. Det tar tid att hitta rätt grejer och vissa byggnadsmoment kanske man måste göra om. Jag brukar också säga ”gena inte på upploppet”. Alltså tappa inte ambitionen efter ett tag och skaffa det näst bästa handtaget eller gångjärnet. Det är lätt att man ångrar sig sedan om man fuskat och inte fullföljde projektet fullt ut.

 

Gammalt är säkert

Men i vilken ände ska man börja, göra ett rum i taget eller hur ska man planera projektet?

– Börja med mössan och tofflorna. Skämt åsido… mössan står för taket och tofflorna för grunden. Är dessa två i sin ordning så att inte fukt kommer in från något håll så kan du i lugn och ro fortsätta med att renovera andra delar av huset.

Rädslan för att stöta på skadedjur, svamp eller mögel i ett gammalt hus är inte helt obefogad men hör inte till de vanligaste problemen.

– Oftast har man ett besiktningsprotokoll att luta sig mot även om köparen har en undersökningsplikt. Husen byggdes bättre förr och kommer det inte in vatten från taket eller underifrån så behöver man knappast vara rädd för mögel.

 

Renovera gammalt hus - Bygghemma tipsar: 

- Låt inte huset förfalla

- Använd traditionella material och metoder

- Låt huset vara med och bestämma genom att göra det i ordning på dess egna villkor

- Tänk efter och låt restaureringen ta tid

- Fråga om råd på flera ställen

- Planera

- Bevara, återanvänd och spara

- Kräv inte nyskick

- Undersök hur huset såg ut från början

- Dokumentera vad du gör

 

Läs också: Lägga om tak – kostnad för att byta tak själv jämfört att anlita proffs

Läs också: Fönsterrenovering – så renoverar du dina fönster steg för steg 

Läs också: Tätskikt och andra viktiga regler vid renovering av badrum och våtrum