Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Hemlarm, brandvarnare och vattenlarm - så skyddar du ditt hem mot inbrott, brand och vattenskador

Visste du att de flesta villainbrott sker under november månad? Tätt följt av oktober och december. Det är med andra ord hög tid att se till att ditt hus står väl rustat inför höst- och vintermånaderna. Här ger vi dig några tips om hur du skyddar huset mot inbrott, men också brand och vattenskador.

Av Alexander Ljung2023-12-15

Skydda dig mot inbrott med bra lås och hemlarm

  • 90 procent av villainbrotten sker genom en altandörr, så se till att ha en bra dörr med ett bra lås. Ofta ser vi till att vi kan sitta ostört vid altanen och utrustar den med bra insynsskydd. Och precis lika bra insynsskydd som ni har när ni fikar har tjuven. Värt att tänka på!
  • Komplettera gärna med ett larm. All tillgänglig statistik säger att tjuvar undviker hus med larm, hundar och grannsamverkansskyltar. Sätter du upp en varningsskylt om larm eller hund, så se också till att du faktiskt har larm och hund. De flesta tjuvar bevakar och är i området i flera dagar – de har järnkoll på om du har hund eller inte.
  • Om du inte hade några nycklar, hur skulle du enklast ta dig in i ditt eget hus? Tjuvar letar efter det enklaste, smidigaste och snabbaste sätt ta sig in och ut. 
  • Belysning på baksidan, gärna som tänds med rörelsevakt, är bra att ha ur flera aspekter. Går du runt huset när det är mörkt får du hjälp med lyse, och tänds lamporna när de inte brukar lysa så sänder det signaler till grannarna.

 

Inbrottstjuvarna undviker områden med grannsamverkan

I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra. Avsikten med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten. I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan.

Källa: Brå.

 

Skydda huset mot vattenskador med vattenlarm

  • Med en vattenfelsbrytare installerad kan du stänga av allt trycksatt vatten i hela huset. Skulle det då hända något så kommer det inte att forsa ut något vatten. Du kan också hålla koll på klämringarna i golvbrunnarna.
  • Störst risk för vattenskador är det i köket, så någon gång per år bör du plocka ut allt ur diskbänkskåpet och kika på kopplingarna till varm- och kallvatten, diskmaskin osv. Dra med fingret eller ett papper över kopplingarna, det ska inte vara blött. Om du vill på den säkra sidan kan du skaffa dig ett vattenlarm som snabbt och effektivt varnar vid läckande vattenrör. 

 

Skydda huset mot brand med brandvarnare

  • Att investera i brandvarnare är det viktigaste du kan göra. I en normalstor villa krävs åtminstone 5–6 stycken, en i varje sovrum samt några centralt placerade i hallar och vardagsrum.
  • Börjar det brinna är det bra att ha något att släcka elden med, och en 6-kilos pulversläckare kan släcka allt utan att bli strömförande. Placera släckaren i anslutning till trappan på övervåningen så att ni kan ta er ner om det brinner i trappan, har du två bör du placera den andra i köket.

 

Läs också: Brandlarm hemma – populäraste brandvarnarna just nu

Läs också: Bästa hemlarm: expertens tips för olika hem och behov