Montera fönster – så sätter du in nya fönster steg för steg

Att montera fönster är inte så krångligt som det kan verka och du sparar mycket pengar på att göra det själv. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.


Läs också: Välj rätt fönster – trä, aluminum eller pvc

Läs också: Dreva fönster och dörrar – 7 enkla steg


Att byta ut dina gamla fönster gör stor skillnad för husets utseende, men det kan också vara ett bra sätt att minska dina uppvärmningskostnader eftersom dagens fönster oftast är mer energieffektiva. Idag finns det ett enormt utbud och stor variation när det kommer till material och design på fönster, så fundera på vad som passar just dig och ditt hus innan du slår till.

Se vårt utbud av fönster


Montera fönster steg för steg

Verktyg att ha hemma:
Tumstock, vattenpass, karmskruvsnyckel, gummiklubba/hammare, spackelspade, ev. 14 mm borr, ev. fogsvans, ev. fogpistol/fogspruta.

Inköp av material:
Fönster, karmskruv, kilar, drevremsa, mjukfog, ev. foder.

Gör så här:

1. Montera ned det gamla fönstret och lossa foder så att hålet i väggen friläggs. Mät bredd och höjd på hålet. Om det är svårt att mäta hålet kan du för säkerhets skull mäta karmens yttermått på det gamla fönstret.

2. Beställ fönster. Det nya fönstrets modulmått ska överensstämma med måtten på hålet i väggen (måtten på alla standardfönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd). Om du utgår från det gamla karmyttermåttet måste du se till att det överensstämmer med det nya fönstrets karmyttermått.

3. Förbered så att du kan ställa det nya fönstret på plats genom att lägga ut kilar i botten av hålet som karmen kan vila på. Kontrollera med vattenpass att allt är i våg. Häng av fönsterbågen så att den inte är i vägen när du monterar karmen.

4. Ställ in karmen i öppning och justera kilarna om det inte är i våg. Kontrollera också med vattenpasset att karmen står i lod och se till att karmen står i liv med fasaden. När karmen är rätt fixar du positionen med kilar från både insidan och utsidan upptill och nedtill. Du kan finjustera karmens position genom att försiktigt slå med en gummiklubba/hammare med en träbit mellan.

5. Nu ska du skruva fast karmen med karmskruv och karmskruvsnyckel. Nya fönster har oftast förborrade hål, annars gör du dem själv med en 14 mm borr. Karmskruv finns i olika varianter. I den vanligaste sitter hylsan och skruven ihop och den skruvas från insidan av karmen. Men om karmskruven har en separat hylsa ska du skruva den från utsidan i karmen innan du ställer karmen på plats i hålet och sen skruva i skruven i hylsan från insidan när karmen är på plats. Karmskruvarna ska dras åt men inte så mycket att karmen bågnar. Kontrollera med vattenpasset att allt är i våg.

6. Häng på fönsterbågen. Testa att stänga och öppna fönstret och prova eventuellt lås. Se så att springan mellan fönsterbågen och karm är lika bred runt om. Justera med karmskruvarna om det skulle behövas.

7. Dra ut kilarna eller såga av dem jäms med karmen om de sitter fast hårt.

8. Dreva (isolera) springan mellan karm och vägg med en drevremsa. Dreva både från utsidan och insidan.

9. Avsluta med att sätta foder runt fönstret på insidan och utsidan. Täta eventuella skarvar och springor med fog för att få ett proffsigt slutresultat och förhindra smuts som fastnar.

Lycka till!


Läs också: Standardmått fönster och dörr – så ska du mäta innan du beställer