Standardmått fönster och dörr – så ska du mäta innan du beställer

Modulmått, karmyttermått eller dörrbladsmått? Det kan vara rörigt att veta vilka mått du ska utgå från när du ska byta dörr eller fönster. Här går vi igenom hur du ska mäta för att din beställning ska bli rätt.


Läs också: Här är dörrarna som är helt rätt 2020


Modulmått, karmyttermått och dörrbladsmått

Modulmått
Måtten på alla standarddörrar och fönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd. Modulmåttet kan anges i decimeter eller centimeter till exempel 10x21 eller 100x210. Modulmått är en standard som alla svenska tillverkare av fönster och dörrar har enats om. Modulmåttet anger storleken på hålet i väggen där fönstret eller dörren ska monteras.

Karmyttermått
Karmyttermåttet är det faktiska måttet på fönstret eller dörren. Det är oftast ca 20 mm mindre än modulmåttet (kan förekomma variationer beroende på varumärke) för att det ska finnas utrymme att dreva (isolera) och göra justeringar.

Dörrbladsmått
Dörrbladsmått på ytterdörrar, bågmått och glasmått på fönster kan inte användas för beställning, då dessa kan skilja sig mellan olika sortiment.


Hur mäter jag modulmåttet?

1. Lossa foder så att hålet i väggen friläggs.
2. Mät bredd och höjd på hålet som fönstret eller dörren ska monteras i.
3. Skulle inte modulmåttet finnas, mät även den gamla karmens yttermått.

Modulmått 
Våra ytterdörrar

Våra innerdörrar

Våra fönster


Specialmått på fönster

Om modulmåttet du mätt upp inte passar med storlekarna i fönstersortimentet kan du i de flesta fall måttbeställa fönstret. Vid beställning av specialmått ska karmyttermått i millimeter anges. Tänk på att karmyttermåttet ska vara 20 mm mindre än hålet produkten ska monteras i.


Glaslinjering på fönsterdörrar

Valet av storlek på fönster i fönsterdörrar avser inte det exakta måttet på glaset i dörren, utan du väljer storlek efter det eventuella fönster som sitter intill fönsterdörren. Valet för öppningsbart eller fast fönster måste göras för att kunna avgöra glaset storlek (det är dock alltid fasta fönster i fönsterdörren). Har du till exempel ett vridfönster intill fönsterdörren som har modulhöjd 160 cm, så väljer du glas linjerat med 160 cm öppningsbart fönster.

Glaslinjering

Fönsterdörrar till altan och balkong

 

Hängning på fönster och dörrar

Hängning på fönster och dörrar ses från utsidan (om det är utåtgående). Hängningen avser gångjärnssidan. På innerdörrar ses hängningen från den sida där du öppnar dörren mot dig. På dörrar med snap-in gångjärn kan du själv välja hängningen och det behöver inte anges i förväg.

Hängning på fönster och dörrar

 

Köp till hantverkare på ett klick

När du köper fönster eller dörrar av oss har du även möjlighet att köpa till installation och montering. Vi kan erbjuda tjänsterna i nästan hela Sverige och alla installationer utförs av certifierade hantverkare i enlighet med svensk branschstandard. Sök upp produkten du vill köpa och välj mått m.m, skriv in ditt postnummer och få ett fast pris direkt. Lägg i varukorgen. Klart! Självklart har du möjlighet att utnyttja rotavdraget på alla de produkter som omfattas av rotavdraget.

Se alla fönster och dörrar

Läs också: 7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren