Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Odla blommor i pallkrage - det ska du tänka på

Tänk dig att kunna plocka din egen sommarbukett att antingen ge till någon som du tycker om eller för att stå i fin vas på ditt eget matbord. Ett alternativ är förstås att plantera i rabatten men visste du att det även går bra att plantera blommor i pallkragar! Här går vi igenom det du bör tänka på.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se alla våra produkter inom odling och trädgårdsskötsel

 

Förbered pallkragen

Eftersom pallkragar oftast är byggda av obehandlat trä kan du förlänga hållbarheten genom att olja in insidan med exempelvis linolja. Utsidan har inte lika stort behov av att oljas in eftersom den inte ligger mot jorden på samma sätt. Men för att pigga upp din pallkrage kan du med fördel måla den i din favoritfärg.

När olja och färgen har torkat är det dags att placera den på utsedd plats. Om det växer mycket ogräs där du har tänkt att placera pallkragen kan det vara bra att spänna fast markduk i botten för att förhindra att ogräset växer upp i din plantering.

Tips! Det finns även odlingslådor som inte är av trä utan istället är byggda i stål eller gjorda för att monteras tillsammans med betongplattor.

Se alla våra pallkragar och odlingskragar här

Se vår träolja

Utomhusfärg hittar du här

Markduk hittar du här


Val av planteringsjord

När din pallkrage är på plats är det dags att fylla den med jord. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord, så det kan vara bra att börja med att lägga ut gamla löv eller förra årets trädgårdsjord för att sedan fylla på med näringsrik jord. Om du ska odla perenna blommor är det en fördel att använda jord som är avsedd för perenner.

Se vårt sortiment av planteringsjord

 

Perenna blommor som passar i pallkrage

Även om många odlar grönsaker i sina pallkragar så gör även perenner sig väldigt bra i odlingslådor. Men precis som när du ska planera en rabatt är det bra att fundera på hur du vill att dina pallkragar ska se ut. Vill du ha olika höjd på växterna, någon speciell färg eller känsla du förmedla? Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Några perenner som ofta planteras i pallkragar är:

Pampasgräs

Solhatt 

Anisört

Riddarsporre

Perenner är blommor som är återkommande, alltså de blommar på sommaren, vissnar ner på hösten, vilar på vintern och blommar igen året därpå. Men det betyder också att vissa plantor inte blommar förrän år två. Det kan därför vara trevligt att även plantera ettåriga blommor tillsammans med dina perenner för att på det viset få lite färg i din pallkrage. Det går jättebra att mixa ettåriga blommor tillsammans med fleråriga.

Se alla våra växter och plantor här


Plantera en färdig perennplanta i pallkrage

Det går jättebra att plantera perennplantor i pallkrage. Genom att plantera lite större plantor får dina perenner en liten skjuts och det går snabbare att skapa en drömlik oas än om du skulle så dina blommor. Å andra sidan är det ju också kul att så från början och följa dina blommor från start!

Se våra blomfröer här

Klarar perenner att vara i en pallkrage över vinter?

Perenner är tåliga växter och klarar sig överlag bra i en pallkrage även över vintern. Men du kan täcka dina blommor med lite löv för att de ska få lite extra skydd mot kylan.

 

Läs också: Bygga din egen odlingslåda

Läs också: Perenn som blommar länge – våra bästa tips

Läs också: Perenna snittblommor – 7 sorter som är perfekta till blomsterbuketten

Läs också: Perenner och växter för nybörjaren – 10 sorter du inte kan misslyckas med

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också