Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Rotting utomhus – 4 vanliga frågor och svar

Oavsett om du har en stor trädgård, ett mysigt lusthus eller en liten balkong är möbler i rotting en fin inredningsdetalj. Materialet kan ha lång hållbarhet, men det kräver att du har koll på hur det ska skötas om. I den här artikeln får du råd om vad du bör tänka på om du planerar att ha möbler i rotting utomhus.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-17

Se alla våra möbler i rotting

Se alla våra utemöbler & trädgårdsmöbler här

Fåtöljer, bord, hängstolar, soffor… ja, listan på möbler tillverkade i rotting kan göras lång. Materialet är snyggt och lätt att matcha med annan inredning, men som många andra träslag behöver rotting rätt skötsel för att ha lång hållbarhet – särskilt om det förvaras utomhus. Här har vi samlat ihop våra bästa tips på hur du tar hand om dina utemöbler i rotting och passar även på att besvara några vanliga frågor.


Vad är rotting?

Det finns två sorters rottingmaterial. Den första typen är naturrotting (kallas också för äkta rotting), vilket är ett naturmaterial som framställs genom att fläta samman trådar från stammen av palmträd. Det gedigna hantverket och naturliga råvaran som ligger bakom produktionen gör resultatet unikt beträffande både färg och form. Den andra typen är konstrotting, vilket är tillverkat i konstfiber/plast som sedan målas på ytan. Konstrotting är billigare, mer hållbart och kräver mindre underhåll – men är inte lika unikt som naturrotting.


Kan jag förvara möbler i rotting utomhus?

Det generella svaret är nej, men det beror helt och hållet på vad för slags rotting möblerna är tillverkade i, hur länge de förvaras utomhus och vad det är för väder. Möbler i naturrotting tål varken mycket fukt eller direkt solljus, så dessa lämpar sig bäst för användning i skuggan en sommardag, på en inglasad balkong eller i ett uterum. Möbler i konstrotting är behandlade och anpassade för att klara väder och vind, men bör hållas rena och täckas över när de inte används. Det går alltså utmärkt att ha trädgårdsmöbler i rotting utomhus, men ha för vana att skydda dem från stark sol och förvara dem torrt och svalt vintertid.


Varför har min rottingmöbel spruckit?

Naturrotting är ett känsligt material som blir torrt och skört med tiden, speciellt om den regelbundna underhållningen skippas. Om du varit noga med att förvara och sköta om möblerna rätt men ändå upplever sprickor i rottingen kan det bero på att möbeln punktbelastats (exempelvis om någon klivit på rottingen med knä eller fötter) eller att fukt och direkt solljus nått materialet trots försiktighet. Är dina möbler tillverkade i konstrotting kan sprickorna bero på att materialet inte har skyddats tillräckligt från direkt solljus, då plasten som möblerna är tillverkade i bryts ner av solens UV-strålning.


Hur tar jag hand om rottingmöbler?

Om du har möbler tillverkade i naturrotting:
Naturrotting är ett krävande material som inte gillar för torr luft, för mycket fukt eller direkt solljus. För att ge din rottingmöbel de bästa förutsättningarna till ett långt liv bör du fukta rottingen cirka en gång i månaden. Detta kan du göra genom att lösa upp cirka 2-3 matskedar tvålflingor i en liter ljummet vatten och spraya baksidan av materialet. Låt blandningen sjunka in och torka sedan av överflödig vätska med en mjuk, fuktig trasa. Om du behöver rengöra rottingmöblerna men inte vill blöta ner dem kan du strö bikarbonat över materialet, som du sedan försiktigt borstar bort. Vid behov kan du också olja in rottingen för att förhindra sprickor.

 

Kokt linolja

Kokt linolja är en mild olja som passar bra för behandling av äkta rotting.

KÖP HÄR: Kokt Linolja Färgbygge Tilja

Se alla våra träoljor här


Om du har möbler tillverkade i konstrotting:
Fördelen med konstrotting är att det är ett relativt underhållsfritt material som du bara behöver skydda från direkt solljus och långvarig fukt samt hålla rent. När det är dags för rengöring görs detta bäst med en mild tvållösning, en fuktig trasa och rikligt med vatten. Se till att allt rengöringsmedel sköljs av, men använd inte högtryckstvätt då styrkan i vattenstrålen kan skada materialet.

Se alla våra möbelskydd mot fukt, smuts och solljus

 

Läs också: Hållbara utemöbler – så tar du hand om utemöbler i plast, rotting och trä

Läs också: Snygga utemöbler – 8 stilrena loungegrupper för sommarens utehäng

Läs också: 7 inredningstips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum

 

Populära artiklar