Häckväxter: Här är de populäraste häckplantorna 2020

Planerar du för en häck runt tomten? Vi på redaktionen har tagit reda på vilka häckplantor som toppar Bygghemmas försäljningslista. Kanske hittar även du din favorit bland dessa storsäljare.


Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

Läs också: Häckväxter: Välj rätt häck för din trädgård


Mest sålda häckväxter 2020

1. Liguster Vintergrön Goliat

2. Avenbok

3. Vanlig Syrén

4. Måbär Schmidt

5. Vanlig syrén krukodlad

 

 

Liguster

Mest sålda! Liguster Vintergrön Goliat

Mycket populär och en av våra vanligaste klippta häckar. Kallas vintergrön liguster för sin förmåga att hålla kvar bladen till långt in på vintern. Tätt robust växtsätt som gör den mycket lämplig som klippt häck. Blommar med vita blommor i juni och sätter blåa ej giftiga bär på hösten. Trivs i de flesta jordar och går utmärkt i sol/halvskugga.

KÖP HÄR: Liguster Vintergrön Goliat 80-120cm, 10st

 

 

Avenbok

2:a plats. Avenbok

Avenbok är en av våra mest älskade häckar. Med sin sirliga grönska och blad som torkar in på vintern har den ett högt prydnadsvärde för både stora och små trädgårdar. Den trivs bäst i humusrik, kalkhaltig jord i sol/halvskugga, men klarar även djupare skugga.

KÖP HÄR: Avenbok 80-100cm, 100st

 

 

Vanlig syren

3:e plats. Vanlig Syrén

Lämplig som både klippt och friväxande häck. Passar även utmärkt som berså eller buskage. Blomning i maj/juni med blå/lila doftande blommor. Beskärs omgående efter blomning för säker knoppsättning. Trivs i de flesta jordar men föredrar näringsrik kalkhaltig jord i öppet soligt läge. Kan som buske bli upp mot 5-6 meter hög.

KÖP HÄR: Vanlig Syrén 50-80cm, 100st

 

 

Måbär Schmidt

4:e plats. Måbär Schmidt

Måbär är en av de mest lättskötta häckarna som grönskar först av alla och samtidigt är härdig. Bladen har en fräsch ljus grönska som mörknar under sommaren och kan få en fin höstfärg. Blommar med gula blommor i maj och kan sätta giftfria smaklösa bär. Klipper man plantan regelbundet blir det endast ett fåtal blommor och bär. Den har inga krav på jordmån och klarar såväl sol som skugga.

KÖP HÄR: Måbär Schmidt

 

 

Vanlig Syrén 20-40 cm, 10 st Krukodlade

5:e plats. Vanlig syrén krukodlad

Lämplig som både klippt och friväxande häck. Passar även utmärkt som berså eller buskage. Blomning i maj/juni med doftande blommor. Beskärs omgående efter blomning för säker knoppsättning. Trivs i de flesta jordar men föredrar näringsrik kalkhaltig jord i öppet soligt läge. Kan som buske bli upp mot 5-6 meter hög.

KÖP HÄR: Vanlig Syrén 20-40 cm, 10 st Krukodlade


Se samtliga häckplantor

Läs också: Gödsla rätt – 3 vanliga frågor och svar