Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Spackla vägg guide – spackla gipsskivor, tapet eller bredspackla

Att slarva med spacklingen är ett av de vanligaste misstagen som hemmafixare och dessvärre påverkar det slutresultatet. Se istället till att göra jobbet ordentligt, så får du en jämn och fin yta att måla eller tapetsera på.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-13


Läs också: Spackla hörn – så går du tillväga


Här går vi igenom hur du spacklar olika väggtyper och hur du förbereder inför målning eller tapetsering. Lite längre ned tipsar vi också om vilken typ av spackel som passar till olika utrymmen och material samt vilka verktyg du behöver ha hemma.


Förberedelser

Täck alltid golvet med täckpapp eller plast för säkerhets skull och dra ut eventuella spikar, skruvar och plugg ur väggen.


Spackla vägg med mindre ojämnheter

Om väggen i stort är slät och fin räcker det med spackla spik/skruvhål och andra små ojämnheter. Vid djupare ojämnheter/hål kan du behöva spackla två (eller till och med tre) gånger, då spacklet sjunker in en aning när det torkar. Se till att du väntar tills spacklet har torkat helt innan du spacklar igen.


Spackla gipsskivor

Om du har satt upp gipsskivor behöver du endast spackla skarvar och skruvskallar. Skär gärna till kanterna där gipsskivorna möts så att de vassa ändarna försvinner och ta bort eventuellt skadat gips. Se till att skruvskallarna inte sticker upp ovanför gipsskivan. Börja med att spackla igen alla skarvar. Fäst sedan en spackel-/glasfiberremsa över skarvarna hela vägen för att inte riskera att spacklet spricker i framtiden. Spackla sen ett lager till över remsan samt spackla alla håligheter och skruvskallar. Vänta tills spacklet har torkat, slipa och spackla igen om det behövs.


Bredspackla vägg med stora ojämnheter

Om du har många hål/ojämnheter på väggen bör du bredspackla hela väggytan. Bredspackla är en särskild teknik, där du lägger ut spackel på väggen med en mindre spackelspade och använder en bredare spade för att jämna ut spacklet på väggen. Börja nerifrån och dra uppåt. Se till att ha tryck på den breda spackelspadens vänstra sida (och inget tryck på högra), så minskar risken för att det uppstår kanter av spackel på väggen. För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du slipar och rengör hela väggen innan du börjar spackla samt att du punktspacklar håligheter i förväg. Observera att du kan behöva spackla två gånger för att få väggen helt jämn.

Ett alternativ till att bredspackla är att rullspackla hela väggen med en vanlig roller. “Mätta” först rollern med vatten, så fastnar spacklet bättre på väggen. Doppa sen rollern i spacklet. Rolla nedifrån och upp till mitten och sen uppifrån och ned till mitten. Använd en bred spackelspade för att komma åt i kanterna och jämna till eventuella ojämnheter. Upprepa proceduren tills ytan är jämn och fin.


Spackla vägg med tapet

Om väggen är tapetserad behöver du skrapa bort lösa tapetdelar med en stålskrapa och skära bort tapetkanter som överlappar varandra. Slipa sen med fint slippapper, så att det blir jämnt och fint. Sedan spacklar du alla ojämnheter. Är tapen en strukturtapet bör du riva bort hela tapeten alternativt bredspackla över hela ytan.


Slipa och rengör

Oavsett väggtyp behöver du slipa de områden du har spacklat för att få en jämn yta. Använd gärna ett slipverktyg och ett fint slippapper för att få ett så bra resultat som möjligt och var försiktig så att du inte slipar på eventuell spackel-/glasfiberremsa. När du är nöjd är det viktigt att du torkar av allt damm och rengör väggen från smuts. Använd gärna andningsskydd för att inte andas in slipdammet.


Förbered för målning eller tapetsering

Spackel kan suga åt sig färg och tapetlim, särskilt om det inte hunnit torka ordentligt. Var därför beredd på att du kan behöva “mätta” spacklet med grundfärg eller liknande innan du målar med täckfärg eller tapetserar.


Vilken typ av spackel ska jag använda?

Det beror på vilken typ av yta du ska spackla och vad syftet är. Om du ska jämna till en grov yta eller fylla djupare håligheter kan du med fördel använda grovspackel. Mediumspackel eller allroundspackel kan användas till de flesta spackelarbeten och ger en finare yta än grovspackel, medan finspackel eller skarv- eller fogspackel kan användas där du vill få en riktigt slät yta. Det finns också spackel som är anpassade till olika material och ytor, såsom golvspackel, våtrumsspackel, betongspackel, gipsspackel, träspackel och snickerispackel. Snickerispackel är t.ex. mer följsamt och spricker inte när träet “rör på sig” och golvspackel tål högre belastning än “vanligt” spackel. En annan variant är spackel som är anpassat för hur det appliceras. Rullspackel rollas på, vilket kan vara en fördel när du bredspacklar på vägg eller tak och flytspackel, som ofta används som grund på betonggolv, ger en helt plan yta utan att du behöver jämna till själv.

Är du osäker på vilket spackel du ska ha får du oftast all information du behöver i produktbeskrivningen men det går självklart bra att kontakta Bygghemmas produktrådgivning för professionell och personlig service.

Gipsspackel

Betongspackel

Golvspackel och flytspackel

Våtrumsspackel

Träspackel

Finspackel

Grundfärg


Vilka verktyg ska jag använda när jag spacklar?

När du spacklar använder du vanligtvis en eller flera spackelspadar. Om du bara ska spackla en liten yta eller mindre håligheter räcker det med en mindre spackelspade medan om ytan är större kan det vara en fördel med en bred spackelspade. Som regel bredspacklas större ytor – då använder du en mindre spade för att lägga på spackel på en bredare spade. Ett smidigt alternativ är att rulla ut spacklet med en roller.

När spacklet har torkat är det dags att slipa ytan. En vägg- eller takslip underlättar arbetet väsentligt och du får du ett jämnt och snyggt resultat. Ofta kan dessa slipmaskiner också ta hand om dammet, vilket gör att du slipper dammtorka när allt klart. Givetvis går det också bra att slipa ytorna för hand. Använd gärna andningsskydd!

När ytorna är jämna och fina använder du med fördel en grov mikrofiberduk för att torka bort allt slipdamm och smuts. Om du spacklar på gipsskivor kan du också behöva en brytbladskniv för att skära loss skadade delar samt spackel-/glasfiberremsa för att täcka skarvar och förstärka hörnvinklar.

Spackelspadar och skrapor

Roller och rollerset

Spackel-/glasfiberremsa

Brytbladsknivar

Väggslip och takslip

Andningsskydd och munskydd

Mikrofiberduk

Trappstege


Läs också: Spackla tak – så går du tillväga 

Läs också: Bygga eldstad – 5 snygga alternativ om du vill ha en eldstad utomhus

Läs också: Så målar du golvlister, taklister och dörrfoder

Läs också: Flytspackla golv steg för steg – så gör du!

Populära artiklar