Tapet i badrummet – våra 3 bästa tips för ett hållbart resultat

Funderar du på att sätta upp en tapet i badrummet? Toalett och badrum är ofta mindre utrymmen där du kan passa på att ta ut svängarna lite extra vad gäller färg och mönster. Samtidigt är det ett rum som där väggarna kommer att exponeras för fukt och det ökar risken för skador. Här får du våra bästa tips kring vad du bör tänka på och inspiration inför valet av tapet.


Läs också: Bäst i test luftvärmepumpar 2020

 

Tapet i badrummet - så undviker du fukt


Tips 1

Att bara tapetsera delar av väggarna blir ett naturligt val då du vill undvika tapet på ytor som dagligen utsätts för fukt och vatten. Du skall inte sätta tapet alls i våtzon 1 (väggytor vid dusch/bad och en meter utanför) utan hålla dig till våtzon 2. En vacker och praktisk lösning är att halvkakla badrummet och sätta en dekorativ kakellist vid övergången till tapeten. 

 

Tapet i badrummet Old Tradition CapitelloKakellisten Old Tradition Capitello från Golvabia ger ett fint avslut på den kaklade delen av väggen. 


Se vårt kakel för badrum

Se våra kakellister

 

Tips 2

Det skall finnas tätskikt under tapeten enligt våtrumskrav. Efter tapetsering lackas tapeten med två lager vattenavvisande, matt klarlack för att skydda den. 

 

Tips 3

Du bör dessutom se till att ventilationen i badrummet håller en god standard då effektiv fuktavledning ökar tapetens livslängd. 

Läs också: Bäst i test badrumsfläkt: Vi jämför 4 populära modeller

 

Ta ut svängarna med mönstrade tapeter

I ett badrum, där du bara tapetserar delar av väggen, kan du med fördel passa på att välja en stormönstrad tapet i härliga färger. Plocka gärna upp en kulör från tapeten i den övriga badrumsinredningen för att binda ihop rummet. 

 

Tapet i badrummet Boutique Blommor

Superfresco Easy tapeter använder non-woven-teknik, vilket innebär att du klistrar på väggen inte på tapeten. Här i mönstret Boutique Blommor som ger en mjuk och skir känsla till badrummet. 

 

Tapet i badrummet Boutique Jungle Jam

Boutique Jungle Jam från Graham & Brown är en tapet för dig som önskar en lyxig känsla i badrummet och inte räds kraftfulla mönster. 

 

Tapet i badrummet Gammalsvenska Dellen

Med den schablonmålade tapeten Gammalsvenska Dellen från Duro skapar du en klassikt lantlig känsla. 

 

Tapet i badrummet Falsterbo III Dahlia Garden

Falsterbo III Dahlia Garden från Boråstapeter gör badrummet till en grönskande oas. 

  

Ränder som aldrig går ur tiden 

Randigt är ett elegant och klassiskt mönster som är svårt att tröttna på. Även med ränder kan du skapa olika stilar och känsla i badrummet. En bonus är att en tapet med stående ränder även kan höja rummet och skapa en känsla av rymd, perfekt om du har ett mindre badrum. 

 

Tapet i Badrummet Marsstrand II Hamnskär Stripe

Få en maritim känsla med Marstrand II Hamnskär Stripe från Boråstapeter. 

 

Tapet i badrummet Lynn

Svartvitt är stilrent och elegant och låter dig ta ut svängarna med övriga inredning i badrummet. Här ses non-woventapeten Lynn från Superfreso Easy.  

 

Tapet i badrummet Smart Stripes 2

Smart Stripes 2 från Galerie Wallcoverings i mjuka och harmoniska färgtoner får du en ombonad känsla i badrummet. 

 

Se alla våra tapeter här

Läs också: 6 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt badrumsmöbler