Så väljer du rätt äppelträd – 3 sorter som är perfekta tillsammans

Odlingszon, pollinering, smak och skördetid är några av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer äppelträd. Här går vi igenom allt du behöver veta och passar också på att tipsa om tre av våra allra populäraste äppelsorter.


Läs också: Plantera fruktträd – allt du behöver veta


Äppelträd zoner

Det första du måste ta reda på är vilka äppelträd som trivs i den odlingszon där du bor. Sverige är uppdelat i åtta odlingszoner, där “zon 1” finns i landets mildaste delar och “zon 8” i landets kärvaste delar. När du köper äppelträd står det alltid upp till vilken zon som just det äppelträdet trivs i. Ju högre zontal som angivs, desto härdigare anses trädet vara.

Följer du indelningen på zonkartan kommer trädet att ha goda förutsättningar att klara sig i din trädgård. Dock kan det vara bra att veta att klimatet kan variera inom en odlingszon och att du som trädgårdsägare kan påverka mycket själv genom placering, jordförbättring och skydd till dina träd.


Välja äppelsort

Utbudet av olika äppelsorter är enormt, vilket är kul för den som vill fördjupa sig och testa nya sorter. Är du förstagångsköpare kan det dock vara säkrast att gå på populära och beprövade sorter, som du vet klarar sig i den odlingszon där du bor. Läs på om de olika sorterna och provsmaka gärna om du har möjlighet. Om du föredrar ett syrligt eller sött äpple är förstås en fråga om tycke och smak men också om du tänker dig att äta frukten som den är eller om du ska ha den i t.ex. paj eller mos.

Det kan också vara värt att fundera över när på året du vill ha skörd. Det finns sommaräpplen, höstäpplen och träd med vinterfrukt. Om du planterar flera olika sorter kan skördesäsongen förlängas – dessutom ökar chanserna till god pollinering. Tänk också på att kolla hur stort äppelträdet blir som fullvuxet, så att du köper ett träd som får plats på den del av tomten du tänkt dig.


Äppelträd pollinering

En förutsättning för att du ska få frukt är att det finns andra äppelträd i närheten som kan pollinera ditt träd. Det brukar inte vara ett problem i radhus- och villaområden med uppvuxna trädgårdar, men om du bor mer avskilt eller området är nybyggt kan du behöva plantera flera äppelträd med olika sorter i din trädgård. Tänk dock på att det inte är alla äppelsorter som är kompatibla med varandra, så läs på innan du gör ditt val (här nedan tipsar vi om tre sorter som funkar bra ihop).


3 populära äppelsorter

Aroma, Ingrid Marie och Discovery är tre av våra allra mest populära svenska äppelsorter. De mognar olika tider på säsongen och kan dessutom pollinera varandra. En perfekt kombination med andra ord! Läs mer om sorterna nedan.

 

Äppelträd Aroma

Äppelträd Aroma

Klassisk välkänd sort och Skånes landskapsäpple. Ger gul/grön/röda medelstora frukter. Fast kött med mild och söt arom. Mognar okt-dec, utmärkt för vinterförvaring eller förtäras direkt från träd. Blommar med vit/rosa blommor i maj. Plantera i sol-halvskugga. Härdig upp till: zon 3-4.

KÖP HÄR: Äppelträd Aroma

 

 

Äppelträd Ingrid Marie

Äppelträd Ingrid Marie

Välkänt äpple med fast, saftigt, sött frukt-kött, aningen kryddig smak. Har en god hållbarhet och kan vinterförvaras. Mognar i nov-feb och är ett utmärkt ät- och matäpple. Trädet växer medelstarkt och blir ca 2-4 meter. Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen. Härdig upp till: zon 3.

KÖP HÄR: Äppelträd Ingrid Marie

 

 

Äppelträd Discovery

Äppelträd Discovery

Sommaräpplen, (mognar aug-sept)
Tidigt mognande äpple med lätt rosafärgat skal och fast, sött fruktkött. Har bra hållbarhet men kan även användas direkt som ätäpple eller i desserter. Mognad aug-sept. Trädet är relativt svagväxande, höjd 1,5-3 meter. Blommar med rosavita blommor i maj. Plantera i sol-halvskugga. Härdig upp till: zon 2-3.

KÖP HÄR: Äppelträd Discovery


Se samtliga äppelsorter

Läs också: Så beskär du dina träd i trädgården