Välj rätt träolja inomhus – 4 populära produkter

Är det dags att olja in golvet, möblerna, köksbänken eller skärbrädan? Vi ger dig råd inför köpet och tipsar om några av de produkter som sålde allra bäst hos oss under förra året.

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer träolja inomhus?

1. Ta reda på vilket träslag det är du ska olja in och ifall det är behandlat tidigare. Dubbelkolla sen att oljan du väljer passar till just ditt trä.

2. Ta hänsyn till hur ytan du ska olja in används. Om det är mycket slitage, som t.ex. på ett golv, kan en hårdvaxolja vara att föredra, medan en vaxolja är bättre till möbler som inte utsätts för lika mycket påfrestning. Om ytan används till matlagning, såsom en skärbräda, bör oljan vara lukt- och smakfri.

3. Fundera på om oljan ska vara helt färglös eller om du vill att den ska framhäva en viss ton eller nyans. Du behöver också ta ställning till om oljan ska ge en matt eller glansig finish.

 

 

Träolja 

Hårdvaxolja Osmo Originalet

Ofärgad hårdvaxolja för golv, paneler och möbler av trä. Ytan blir vatten- och smutsavvisande, mycket slitstark och tålig mot spill. Dessutom bevaras träets naturliga karaktär. Finns som matt, halvmatt, sidenmatt eller blank.

KÖP HÄR: Hårdvaxolja Osmo Orginalet matt 3062

 

 

Träolja

Vaxolja Herdins

Transparent vaxolja som ger oljebetsade och trärena föremål en resistent och tålig yta. Vaxolja förhöjer djupet i träets kulör och har en sidenmatt yta. Passar till möbler, panel och andra ytor som inte utsätts för så mycket slitage.

KÖP HÄR: Vaxolja Herdins 0,5 l

 

 

Träolja

Bivax Faxe

En produkt av renbi- och palmvax som ger träet ett gyllene, klassiskt utseende och gör det smutsavvisande och motverkar uttorkning. Används inomhus till möbler, paneler och liknande, där man önskar ge träet en gyllene, sidenmatt yta.

KÖP HÄR: Bivax Faxe

 

 

Träolja

Paraffinolja Herdins MP52

Paraffinolja är en icke-torkande olja för ytbehandling av trä inomhus. Den ger ytan ett grundskydd utan filmbildning och kan användas på det flesta träslag. Paraffinolja är doft-, smak- och luktfri och används ofta till ytbehandling av bänkskivor, fat, smörknivar och skärbrädor.

KÖP HÄR: Paraffinolja Herdins MP52 250 mlSe all träolja och bets här