Kratta löv – 4 tips för att välja rätt räfsa

Trots att många säger “kratta löv”, så är det en räfsa och inte en kratta som gäller när du samlar ihop löven i trädgården. Men duger vilken räfsa som helst? Här får du tips på produkter och råd kring vad du ska tänka på när du väljer räfsa till trädgårdsarbetet.


Läs också: Så gräsmatta steg för steg

Se våra räfsor och krattor


Kratta eller räfsa?

Det enkla svaret är att du troligen behöver både en kratta och en räfsa i trädgårdsarbetet. En kratta används t.ex. för att bereda såbäddar vid odling eller anläggning av ny gräsmatta. Du kan också använda den till att hålla grusgången snygg. En räfsa däremot används för att samla ihop löv, kvistar, gräsklipp och annat skräp. En räfsa i metall kan också användas för att räfsa ur visset gräs i gräsmattan.


Det ska du tänka på när du väljer räfsa


1. Räfsa i metall eller plast?

Räfsor i metall är oftast tyngre än räfsor i plast och kan vara svåra att hantera för den som inte har så mycket styrka. De är hållbara och klarar blöta lövhögar och att räfsa ur visset gräs. Dock behöver man vara försiktig så att man inte river upp friskt gräs. En räfsa i plast riskerar inte att skada gräsmattan, är lätt att bära men klarar inte lika tunga uppgifter.


2. Välj rätt längd på räfsan

Se till att skaftet passar till din längd. Med en för kort räfsa riskerar du problem med ryggen och med en för lång räfsa blir jobbet otympligt. Ett alternativ är att köpa en räfsa med ställbart skaft, inte minst om det är flera personer som ska kunna använda räfsan.


3. Ställbara klor

På vissa räfsor går det att ställa in avståndet mellan klorna och på så sätt variera arbetsbredden. Om du ska komma åt trånga ställen eller räfsa upp fint material, t.ex. gräsklipp, justerar du till det minsta avståndet. Och förstås tvärtom om du t.ex. ska räfsa större löv på en stor och öppen yta.


4. Kombinationssystem

Flera tillverkare har så kallade kombinationssystem, där skaftet passar till en mängd olika “huvuden” som räfsa, kratta, jordluckrare, fogkrats, skyffeljärn m.m. Om du har nytta av andra redskap än bara räfsan så är detta ett prisvärt och platseffektivt alternativ.


Tips! 4 populära räfsor

 

 

Fjäderräfsa Gardena NatureLine
Gräs- och lövräfsa med spetsar/klor i plast. Skaft av trä som är 100 procent FSC-certifierat. Arbetsbredden ligger på 43 cm.

KÖP HÄR: Fjäderräfsa Gardena NatureLine

 

Räfsa Wolf Garten
Räfsa med klor i metall och en arbetsbredd på hela 50 cm. Räfsan är lätt men samtidigt styv i klorna för att få grepp om löv och gräsklipp. Passar alla typer av underlag. Skaft säljs separat.

KÖP HÄR: Räfsa WOLF-Garten UF-M Multi-Star

 

Räfsa Willab 22
Enkel och prisvärd räfsa med grafitgrå pinnar/klor i stål och träskaft. Räfsan är 180 cm lång.

KÖP HÄR: Lövräfsa Willab 22

 

 

Lövräfsa Gardena Combisystem Ställbar med skaft
Lövräfsa med justerbara klor i plast. Skaftet ingår i Gardenas Combisystem, vilket gör att du kan ta av skaftet och sätta på andra redskap som ingår i systemet.

KÖP HÄR: Lövräfsa Gardena Combisystem Ställbar med Skaft


Läs också: Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk