Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Köpa motionscykel – det ska du tänka på

Motionscykel, eller kondiscykel som den också kallas, är ett av våra mest populära träningsredskap hemma. Cykeln ger en skonsam träning för både hjärta och muskler och passar alla – från den mest vältränade till nybörjaren. Men hur ska du egentligen tänka för att välja rätt modell för just dig? Och är det värt att köpa en dyrare motionscykel? Vi frågade PT:n och hälsokonsulten Henric Rosvall.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Hemmagym – det ska du satsa på enligt experten


Vad är viktigast att tänka på när jag köper motionscykel?

– Först och främst ska du fundera på hur mycket du kommer att använda cykeln och till vad. Ska du ha den till uppvärmning eller nedvarvning, innan eller efter ett pass, behöver du kanske inte ha lika höga krav på komfort och teknik som om motionscykeln utgör själva huvudträningen.


Vilka detaljer är bra att titta närmare på när jag köper motionscykel?

– Det finns några saker som är värda att kika lite extra på tycker jag. En sak är om cykeln har ett lågt eller högt insteg. Det är framförallt viktigt att ta hänsyn till om du har behov av att smidigt ta dig i och ur cykeln. Även högsta och lägsta avstånd mellan pedalen och sadeln är viktig att ta reda på – speciellt om du är en lång eller kort person. Ibland blir avståndet helt enkelt för högt för den korta personen och för lågt för den långa personen. Även avståndet mellan styre och sadel kan vara bra att kolla, så att du inte slår i knäna i styret eller att du inte riktigt når fram. Du kan även undersöka om cykeldatorn har koppling till Zwift eller andra liknande virtuella tjänster. Det skapar en lite mer 3D-känsla när du tränar och du kan samtidigt logga alla dina pass och på så sätt mäta dina framsteg.


Vad skiljer en dyrare motionscykel från en billigare?

– Ganska mycket faktiskt, för generellt kommer högre kvalitet med ett pris. Framförallt är själva grundkonstruktionen mycket stabilare i en motionscykel av hög kvalitet. Men även hjullager, vevlager, trampor och sadel är ofta bättre utformade och håller längre. Dyrare motionscyklar brukar också ha bättre cykeldator och tillgång till extrafunktioner som möjlighet att koppla upp dig mot exempelvis en app.


Vad är värt att betala lite extra för tycker du?

– Gillar du att kartlägga din träning kan det vara värt att lägga en extra peng på att kunna spara din träning. Antingen direkt i datorn på cykeln eller via en app. Jag tycker även att det är bra att ha valmöjligheter att ställa in både sadel och styre horisontellt samt i höjdled. Då kan du justera så att du sitter riktigt bra när du tränar. En personlig sak som jag gillar är när motståndet är magnetiskt istället för direktverkande. Med detta motstånd får du ett mjukare och mer följsamt motstånd. Helt klart värt pengarna enligt mig.


Vilka tillbehör behöver jag till motionscykeln?

– En underlagsmatta som skyddar golvet samt fixerar och gör att cykeln står stabilt är inte fel. För den som gillar att kartlägga sin träning är ett pulsband eller pulsbälte en bra investering – det är alltid kul att träna i olika pulszoner! Och glöm inte att köpa till något som du kan rengöra din cykel med efteråt. Det kommer förhindra att din cykel börjar rosta. Även ett smörjmedel som du kan ha till underhåll är ett bra köp, gärna ett med silikon.


Se våra spinning- och motionscyklar

Köp gymgolv och underlagsmattor

Köp smörjmedel

Köp rengöringsmedel

Köp pulsbälte

 

Läs också: Träna hemma: Så kommer du igång – övningar, tips och inspiration

 

Henric Rosvall
Henric Rosvall: PT, kostrådgivare och hälsokonsult. Läs mer om Henric på www.pthenric.se