Så känner du igen husbock – bild och symptom

Finns det risk att huset är drabbat av husbock? Här går vi igenom hur du känner igen husbocken och vilka andra skadedjur som det annars skulle kunna vara.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-05-06
Se hela vårt sortiment inom skadedjursbekämpning
Om du misstänker att du har husbock i huset är det viktigt att du går till botten med hur det ligger till och att du tar professionell hjälp för utredning och eventuell sanering. Husbocken kan nämligen ställa till stora skador i bärande träkonstruktioner, ofta utan att det märks förrän det har gått för långt. I den här artikeln går vi igenom husbockens olika kännetecken och tittar närmare på några andra skadedjur som kan förväxlas med husbock.
Husbock – fakta, bild och symptom
Husbock hittar vi främst i landets södra delar samt i de östra delarna från Gästrikland och nedåt. Husbocken ger sig på torrt virke av furu och gran. De lägger ägg i träet som blir till larver som äter av virket inifrån. När larverna sedan blir till skalbaggar beger de sig ut för att svärma under sommaren. Skalbaggen är mörkt gråbrun med långa antenner och blir cirka 7-21 mm lång.
Det är inte alltid lätt att upptäcka husbock eftersom larverna urholkar träet inifrån och det inte alltid syns på ytan. Men det finns kännetecken du kan leta efter:
- ovala utgångshål i det drabbade virket, cirka 5-8 mm stora
- ljust borrmjöl i gångarna i virket
- knaprande ljud från husets träkonstruktioner
- svärmande husbock under sommaren.
Bild på husbock.
Strimmig trägnagare
Om du har ett hus som står ouppvärmt delar av året kan du också ha fått besök av strimmig trägnagare. Den gillar fuktigt trä och ger sig på virke, böcker, möbler och andra träföremål som har rätt fukthalt. Larverna kan göra stor skada men de brukar inte ge sig på kärnvirke utan äter främst den mjukare yttre splintveden.
Strimmig trägnagare är en liten brun skalbagge, cirka 3-5 mm lång. Utgångshålen är runda, cirka 2 mm stora och kan ha fint borrmjöl från när de fullbildade skalbaggarna gett sig iväg för att para sig.
Bild på strimmig trägnagare.
Blåhjon
Blåhjon är en skalbagge som brukar kunna följa med brasveden in i huset. Den är vanligtvis ingen fara för bärande träkonstruktioner, då larven endast gör platta gångar i den yttre splintveden. När skalbaggen sedan gräver sig ut blir det även flyghål i träet. Skalbaggen har blåaktig, metalliskt blänkande färg och blir cirka 9-15 mm lång.
Bild på Blåhjon.
Praktbagge
Praktbaggen förekommer ibland också i hus och gör gångar i virke av furu och gran. Den kan angripa bärande träkonstruktioner men angreppen skadar vanligtvis inte konstruktionens bärighet. Den praktbagge som man vanligtvis hittar i hus är blå eller grön med metalliskt blänkande färg och blir cirka 12-20 mm lång. Flyghålen är ovala, cirka 5-6 mm breda.
Bild på praktbagge.
Läs också: Musskrämma bäst i test
Läs också: Så skyddar du dig med myggfångare, avskräckare och myggnät