Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Utedass 2.0: Förbränningstoaletten

Testvinnare Cinderella Comfort. Foto: Cinderella.

Testvinnare Cinderella Comfort. Foto: Cinderella.

En vanlig toalett kräver avlopp och vattenförsörjning för att kunna fungera – och därutöver stora resurser för att rena vattnet. Men i en tid där vi måste bli ännu bättre på att ta hand om vår miljö är Cinderellas förbränningstoaletter ett grönt alternativ som tar hand om sitt eget avfall.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Det finns ett nostalgiskt sken över forna tiders utedass. Gärna gulligt inredda, ibland med plats för flera personer. Men i dagens samhälle där alla har växt upp med moderna toaletter känns utedassen inte alltid lika charmiga och fräscha. Men vad är då lösningen om man har en sommarstuga på en skärgårdsö, där man inte får ha utedass? Eller ett fritidshus där kommunens nya regler kräver ombyggnad av avloppssystemet och inte godkänner trekammarbrunn och septiktank?

– Då är Cinderellas förbränningstoaletter utmärkta alternativ. Den behöver varken vatten eller avlopp och ger inte mer än en kaffekopp aska som avfall per person och månad, berättar Erik Roos på Cinderella Eco Sverige.

Förbränningstoaletten som bygger på ett svenskt patent började byggas i Norge för tjugo år sedan och har sedan dess placerat sig som det bästa valet på marknaden. I alla fall om man ska tro de tester av förbränningstoaletter som Testfakta genomförde 2014 och 2018, då man sopade banan med sina konkurrenter – i samtliga kategorier.

Enkelt och fräscht
Cinderella, som vissa associerar till en flygplanstoalett med sina rostfria luckor, har ett patenterat system för att ta hand om allt som vanligtvis spolas ut i avloppet. Genom att placera ett vattentätt pappersfilter i toaletten, uträtta sina behov och sedan ”spola”, hamnar filtret i en förbränningskammare där allt – urin, papper och fekalier – sedan bränns till aska. Allt utan att det luktar och avfall som inte behöver transporteras i väg någon annanstans för att tas om hand. I toaletten, som har en inbyggd fläkt, skapas ett undertryck och alla eventuella lukter sugs därmed ut ur toaletten utan att hamna i toalettutrymmet.

– Det är många som är glatt överraskade och säger att det faktiskt luktar mindre än med en vanlig vattenspolande toalett, berättar Erik Roos.

Kapaciteten för toaletten är också stor, med en förbränningskammare som rymmer fem liter klarar den ett hushåll på upp till tolv personer (4-5 personer i timmen). Den är också barnsäker vilket är bra då förbränningskammaren har en temperatur uppemot 500-600 grader. I den testvinnande toaletten Cinderella Comfort hämtas luften till förbränningen direkt utifrån i ett slutet luftsystem. Det betyder att man får minimalt med kallras samt att inomhusvärmen inte sugs ut vilket gör det extra energieffektivt.

Tre modeller
Cinderella har tre modeller, där Classic och Comfort drivs av el medan Freedom drivs av gasol. Trots att grundtekniken i Cinderella fortfarande vilar på patentet från 1997, så fortsätter man utvecklingen i takt med att nya tekniker kommer på marknaden. 

Servicen till kunderna är A och O för Cinderella Eco Sverige. Med över 300 återförsäljare och 100 serviceställen runtomkring i Sverige, samt en servicetelefon som är öppen alla dagar i veckan året runt, gör att du som kund snabbt kan få hjälp vid eventuella problem.

– Vi får oerhört mycket positiv feedback från våra kunder och i dag siktar vi på att bli världsomspännande och är redan etablerade i hela Norden, delar av Europa, Kanada samt Australien. I en tid när sjöar och hav har problem med övergödning och försurning är vår produkt ett bra, miljövänligt alternativ, säger Erik Roos.