Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

4 värdefulla tips för dig som ska köpa hönshus

Att kunna gå ut och plocka ägg från sina egna hönor är en dröm för många, särskilt om man bor i ett hus på landsbygden. Men för att hönorna ska må så bra som möjligt måste de ha ett hus att vistas i året runt. I artikeln nedan ger vi råd om viktiga saker du behöver tänka på när du ska köpa hönshus och passar även på att tipsa om några fina hem till dina fjäderfän.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se alla våra hönshus


Innan du bestämmer dig för att skaffa hönor är det viktigt att du har koll på vissa saker, inte minst när det kommer till hur hönorna ska bo. Nedan har vi därför samlat några värdefulla tips för att du ska känna dig trygg och säker med ditt val av hönshus.

Dubbelkolla reglerna som gäller

Det finns regler och lagar både kring hönshållning och bygglov, men dessa kan skilja sig åt beroende på vilken kommun det gäller. Därför är det viktigt att du alltid kollar vad som omfattar just den plats du bor på, särskilt om platsen där hönshuset ska vara ligger i ett tätbebyggt område. De regler som finns är först och främst utformade för att djuren ska kunna ha det så bra som möjligt, så det är nödvändigt att de följs.

Placering av hönshuset

Det finns några saker som är viktiga att ha i åtanke när det kommer till placeringen av hönshuset:

- Stort utrymme runtom. För att hönsen ska må så bra som möjligt måste de också kunna gå runt fritt, men samtidigt vara inhägnade för att skyddas från rovdjur och lösa husdjur som hund och katt. Många låter sina höns gå runt fritt i trädgården när de är hemma och kan ha koll på de, men det bör finnas plats för en helt säkrad hönsgård i direkt anslutning till där hönshuset ska placeras.

- Lättillgängligt. Du bör också tänka på att placera hönshuset på en plats där du enkelt kommer åt att fylla på med foder och vatten utan att behöva trampa in i hönsgården – då slipper du både nyfikna hönor som ska försöka ta sig ut och fågelspillning på skorna.

- Sol och skugga. Precis som människor behöver hönor också solljus, men mår samtidigt inte bra när det är alldeles för varmt och fuktigt. Hönshuset bör därför ha åtminstone ett fönster, men aldrig placeras i gassande sol. Istället bör huset sättas på en plats där dagsljus når in till hönorna, men som också erbjuder skugga i både hönshus och hönsgård. Det kan också vara smart att skaffa en termometer/ hygrometer till huset, så att du enkelt kan hålla koll på temperaturen och luftfuktigheten därinne.

Olika slags hönshus

Ska hönsen bo utomhus året runt är det viktigt att hönshuset är isolerat och kan hålla fåglarna varma även när snöstormar härjar. Är huset inte isolerat kan det behövas värmas upp med värmelampor vintertid. Trots att höns klarar av kyla mår de bäst i en temperatur som är runt 8-10℃, samtidigt som de alltid behöver ha tillgång till färskt vatten. Därför får alltså temperaturen i huset aldrig sjunka så mycket att vattnet fryser, vilket kan vara en bra tumregel att ha i bakhuvudet.

Det är också bra att dubbelkolla att hönshuset du köper en säker låsanordning för att kunna hålla hönorna i tryggt förvar på nätterna, ventilation så att det inte blir tropiska temperaturer inuti huset under varma sommardagar samt utdragbara golv om du önskar ha ett lättstädat hönshus.

Storleken på hönshuset

Hur stort hönshuset behöver vara beror såklart på hur många hönor du vill ha. Generellt sett kan man gärna köpa ett lite större hus än vad som egentligen behövs – delvis för att hålla flocken lugn och harmonisk men också för att ha en möjlighet att utöka antalet hönor om tillfälle ges. Ett mått du kan gå efter är tre-fyra hönor per kvadratmeter, men oftast kan du läsa i produktbeskrivningen hur många hönor det hönshus du vill köpa är anpassat för.

Tips på fina hönshus

Hönshus i aluminium

Hönshus i aluminium

Ett enkelt hönshus tillverkat i underhållsfri aluminium. Materialet har lång livslängd och lämpar sig särskilt bra för nordiskt klimat. Huset är utrustat med utdragbar bricka för en enkel rengöring.

KÖP HÄR: Hönshus Aluminium från Lyfco

 

Stort hönshus

Stort hönshus

Ett underbart hönshus för dig som har upp till fem hönor. Huset är speciellt utvecklat för att ge djuren stort utrymme, samtidigt som det också håller de säkra.

KÖP HÄR: Hönshus Premium från Kellfri

 

Hönshus i trä

Hönshus i trä

Ett hönshus med en liten inhägnad utegård. Huset är tillverkat i furu och har utdragbart golv för enkel rengöring.

KÖP HÄR: Hönshus P517 från Lyfco


Se allt inom tillbehör för höns och kycklingar

 

Läs också: Bygga staket – så här gör du för att sätta upp ett staket

Läs också: Rådjur i trädgården – 6 sätt att bli av med dem

Läs också: 4 enkla sätt att bli av med mördarsniglar

Populära produkter under kategorin Hönshus

Hönshus Lyfco P517

Hönshus Lyfco P517

2 339 kr

Se priset!

Hönshus Lyfco P512 Stor

Hönshus Lyfco P512 Stor

4 792 kr

Se priset!

Hönshus Lyfco Aluminium

Hönshus Lyfco Aluminium

4 899 kr

Tillfälligt slut

Hönshus Lyfco P2650

Hönshus Lyfco P2650

15 385 kr

Tillfälligt slut