Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga staket – så här gör du för att sätta upp ett staket

Rama in din trädgård med ett vackert staket som naturligt smälter in i omgivningen. Valmöjligheterna är många och med rätt metod och material får du ett staket som håller i många år. Här är guiden till det perfekta staketbygget.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 


Se hela vårt utbud av staket


Detta behöver du:
• Såg (fogsvans och kap-/gersåg)
• Skruvdragare
• Vinkelhake
• Vattenpass
• Virke
• Reglar/spjälor
• Träskruv
• Byggvinklar


1. Kom igång
Val av material, storlek och budget styr vilket staket du ska bygga. Bestäm vilken höjd och vilket utseende som passar bäst i din trädgård. Köp lösvirke och bygg själv eller investera i kompletta byggsatser. Ta reda på markförhållandet för att på bästa sätt kunna anpassa vald markfästning.

2. Värt att tänka på
Fundera på staketets syfte då dess höjd spelar stor roll. Ska det hålla barn och djur kvar på tomten eller vill du skapa ett insynsskydd? För en småvuxen hund räcker det med en höjd på cirka 0,6 m medan du behöver bygga cirka en meter för att hindra små barn att ta sig över. För ett bättre insynsskydd är cirka två meter att rekommendera.

3. Räkna materialåtgång
Innan du påbörjar staketbygget bör du räkna på hur stor materialåtgång du räknar med, speciellt om du satt upp en specifik budget. Antingen ber du ett byggvaruhus hjälpa till eller så räknar du själv ut åtgången. Räkna på styck, löpmeter eller kvadratmeter – det vanligaste för ett enklare staket är löpmeter. Var noga med att budgetera för extra materialåtgång då det alltid blir spill, räkna med cirka 10–15 procent extra.

4. Förbered för staketstolpar
Mät ut och markera var staketstolparna ska placeras. För bra stabilitet är rekommenderat avstånd 0,6 meter. Gräv ut gropar för att sedan kunna gjuta eller sätta betongplintar. Fyll hålet med ett lager av grovt grus för att minimera risken för ett skevt staket. För att nå ett frostfritt djup och därmed förlänga stolpens livslängd, måste du gräva ett djup på minst 1,2 meter. För den som har ett löst underlag är stolpspjut som slås ner i marken att rekommendera. Gör du ett gediget underarbete kommer ditt staket stå emot vädrets olika påfrestningar under en mycket lång tid.

Se alla staketstolpar här

5. Köp färdiga staketprofiler
Vill du kombinera ett smidigt och kostnadseffektivt bygge ska du satsa på färdiga staketprofiler som fästs direkt på staketstolpen. För ett rakt resultat måste marken vara så lodrät som möjligt. Du hittar profilerna i en mängd olika varianter, utföranden, längder och utseende, och du kan välja mellan tryckimpregnerat eller redan färdigmålat trä.

Se alla trästaketprofiler här

6. Bygg staketet själv
För ett mer personligt och skräddarsytt staket ska du bygga själv. Välj material, mät och såga på egen hand för att anpassa tillvägagångsättet efter dina personliga behov och önskemål.

7. Bygg på lutande mark
Bygger du staket i en lutande trädgård ska du använda dig av ett vattenpass när du fäster första stolpen, denna utgör en mall för resterande staketstolpar. Vill du bygga ett rakt staket, gör du detta genom att bygga raka sektioner med en successivt avtrappande och horisontell överkant – välj om staketets underkant ska följa markens lutning eller anpassas till en betongsockel med fastgjutna stolpfästen.

8. Välj rätt material
Det mest populära trämaterialet är tryckimpregnerat furu eller vanlig gran. För dig som vill måla staketet innan montering är gran rätt alternativ. Vill du i stället behålla träfärgen ska du välja tryckimpregnerat trä som både ger en längre hållbarhet och kan monteras direkt. Vill du måla det tryckimpregnerade träet gäller det att ha tålamod och låta det torka ordentligt. Rekommenderad tid är cirka två år och du målar alltid på sommaren. För dig som inte vill kompromissa med priset och är miljömedveten är komposit ett bra alternativ. Kompositen är en blandning av plast och cellulosa. Den är återvinningsbar, har en lång livslängd, tar ingen skada av påväxt och påverkar inte naturen.

Se tryckimpregnerat virke här

9. Skruv eller spik
Du kan använda både spik och skruv vid staketbygget, tillverkade i zink eller rostfritt material som står emot rostangrepp.

10. Val av grind
Grinden utgör en vacker detalj i trädgården och det finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan. Du kan bland annat bygga enkelgrindar, dubbelgrindar, trägrindar och metallgrindar. Välj mellan att köpa en färdig grind och att bygga själv, och var noga med att förankra grindstolpen väl i marken då den under tid blir utsatt för stora påfrestningar. Den optimala grinden är funktionell, hållbar och vacker på en och samma gång.

 

Läs också: Bygga grind: Så går du tillväga steg för steg

 

Staket

Staket i enkelt med dekorativt utförande. 

 

Se alla grindar här

 

Läs också: Moderna staket – metall, trä eller glas 

Läs också: Bäst i test kapsåg

Läs också: Bäst i test skruvdragare 

 

Populära staket

Staket Jabo Torö

Staket Jabo Torö

1 879 kr2 159 kr

Sänkt pris!

Spara 280 kr

Staket Jabo Lidingö

Staket Jabo Lidingö

2 559 kr2 995 kr

Spara 436 kr

Kampanj

Staket Jabo Värmdö

Staket Jabo Värmdö

1 929 kr2 275 kr

Spara 346 kr

Kampanj

Populära artiklar