Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Medel mot rådjur - 6 sätt att bli av med rådjur i trädgården

Rådjur i trädgården kan till en början kännas trevligt men när rådjuren börjar äta och förstöra dina växter är det inte lika kul längre. Här får du sex olika tips på hur du avskräcker och håller rådjuren borta från din trädgård.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt utbud av bekämpningsmedel


Rådjur är fina att titta på men kan orsaka stor skada i trädgården. De äter upp växter och blommor, gnager på trädstammar och trampar ner rabatten. Det finns flera sätt att avskräcka rådjuren och bäst är att kombinera olika metoder för att vara säker på att rådjuren håller sig borta.

 

Skydd mot rådjur

En effektiv metod är att sätta upp hönsnät runt tomtgränsen eller runt växterna. Du kan även lägga ut hönsnät på marken eftersom rådjuren inte gillar att gå på det. Trädstammar kan täckas med ett speciellt gnagskydd som anpassar sig till trädet. Finns det en ingång till trädgården där rådjuren gärna tar sig in kan du sätta upp en två meter hög plankvägg. Rådjur är duktiga på att hoppa men undviker det om de inte kan se igenom hindret.

Köp hönsnät här

Köp gnagskydd här

Köp plank härVad äter rådjur?

Rådjur är växtätare och deras diet består främst av blad, skott, örter, gräs, bark och några frukter. De kan äta nästan alla slags växter som finns tillgängliga i deras habitat, men deras kost kan variera beroende på säsong och tillgänglighet. På hösten och vintern, när vegetationen är knapp, kan de också äta bark från träd och buskar. I allmänhet är rådjur anpassningsbara i sin kost och äter det som finns tillgängligt i deras omgivning.

Vad äter inte rådjur?

Rådjur är främst växtätare och äter vanligtvis inte kött eller animaliska produkter. De äter inte heller insekter eller andra smådjur som en del andra hjortdjur gör. Rådjur kan dock ibland äta fågelägg och kadaver om de är tillgängliga, men det är inte vanligt förekommande och utgör inte en betydande del av deras diet. De undviker också vanligtvis växter som är giftiga eller svåra att smälta, såsom vissa typer av löv och växter som innehåller mycket tanniner.

 

Medel mot rådjur

Bekämpningsmedel speciellt framtagna för att avskräcka rådjur kan användas på växter och träd som inte ska ätas. De flesta bekämpningsmedel är framställda av fårtalg och har en doft och smak som avskräcker rådjuren. Undvik att applicera medlet när solen ligger på, om det regnar eller ska regna.

 

Rådjur i trädgården - Trico Garden

Trico Garden är ett KRAV-godkänt medel framställt av fårtalg som ger ett effektivt och långvarigt skydd. 

 

Blodmjöl mot rådjur

Blodmjöl är ett organiskt gödselmedel som används i köksträdgården men som även kan fungera som avskräckare för rådjuren. Blanda ett kilo blodmjöl med en liter vatten och tillsätt 1,5 deciliter ammoniak. Doppa oasisbollar i blandningen, sätt de på blompinnar och stick ner i jorden. Doppa bollarna i blandningen regelbundet, ungefär en gång varannan vecka. Det går även att pensla blandningen på utsatta trädstammar.

 

Blodmjöl mot rådjur

Blodmjöl, som detta från Nelson Garden, ger växterna näring samtidigt som det håller rådjuren borta.

 

Skrämma rådjur med CD-skivor

CD-skivor som reflekteras i solen är en bra metod som avskräcker rådjuren. Fäst skivorna i ett snöre och häng upp i ett träd. Testa att hänga upp något vitt hjärtformat, t.ex. en frigolitbit. Detta påminner om rådjurens bakdel och när rådjuren tror att de ser andra rådjur verkar de hålla sig borta.

 

Fågelskrämma Reflex

CD-skivor som reflekteras i solen avskräcker rådjur, precis som denna reflex från GreenLine.

Vitlöksvatten

Vitlök som du låter ligga och dra i vatten är ett medel som tycks hålla rådjuren borta. Vattna växterna med vitlöksblandningen någon gång i månaden under sommaren. Växterna kommer smaka illa för rådjuren och du får ha dina växter ifred.

 

Rådjurssäkra växter

Det finns en hel del växter och blommor som rådjuret inte gillar. För att hålla rådjuren borta från trädgården kan du därför plantera dessa. Här är ett urval av växter och blommor som rådjuren lämnar orörda:

Hyacint
Påsklilja
Pärlhyacint
Snödroppe
Fläder
Lavendel
Magnolia
Rhododendron
Syrén
Vallmo
Hortensia
Löjtnantshjärta
Pion

Rådjurssäkra växter - lavendel

Vill du ha dina växter ifred kan du bl.a. plantera lavendel eftersom rådjur ogillar det.Läs också: Bli av med mördarsniglar

Läs också: Tvätta och rengöra altan – så får du trall och trädäck fint igen

Läs också: Vårstäda trädgård - det ska du tänka på

Läs också: Så blir du av med ohyra på växter utomhus

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också