Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Köpa spinningcykel – det ska du tänka på

Spinningcykeln är för dig som vill ha en mer intensiv träning än du får med en vanlig motionscykel. Men hur ska du egentligen tänka för att välja rätt modell för just dig? Vi kollade med PT:n och hälsokonsulten Henric Rosvall.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också:
Hemmagym – det ska du satsa på enligt experten


Vilken är den största skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?

– Spinningcykeln liknar en tävlingscykel och tänkt för den som vill kunna köra lite mer intensiv träning. Cykeln är kraftigt uppbyggd och klarar intervaller i högt motstånd. Sadeln är ofta smalare och du sitter i ett framåtlutat läge (eller står upp) när du cyklar. 

 

Vad är viktigast att tänka på när jag köper spinningcykel?

– Jag tycker att du ska fundera på hur ofta du kommer att använda cykeln och hur länge du vill att den ska hålla. En spinningcykel kan kosta mellan 5 000 och 20 000 kronor och generellt kan man säga att ju mer pengar du lägger desto högre kvalitet får du i cykelns olika delar.

 

Vilka detaljer är bra att titta närmare på när jag köper spinningcykel?

– Det finns några saker som är värda att kika lite extra på tycker jag. En sak är högsta och lägsta avstånd mellan pedalen och sadeln – speciellt om du är en lång eller kort person. Ibland blir avståndet helt enkelt för högt för den korta personen och för lågt för den långa personen. Även avståndet mellan styre och sadel kan vara bra att kolla, så att du inte slår i knäna i styret eller att du inte riktigt når fram. Plus svänghjulets vikt, som påverkar känslan i själva cyklingen. Det är inte lika viktigt om cykeln har magnetmotstånd men om den har direktverkande motstånd är en bra vikt runt 20 kg och uppåt. Glöm inte heller att kontrollera angiven maximal användarvikt för cykeln! 

 

Vad skiljer en dyrare spinningcykel från en billigare?

– Ganska mycket faktiskt, för generellt kommer högre kvalitet med ett pris. Framförallt är själva grundkonstruktionen mycket stabilare i en spinningcykel av hög kvalitet. Men även hjullager, vevlager, trampor och sadel är ofta bättre utformade och håller längre. Dyrare spinningcyklar brukar också ha ett tyngre svänghjul (vilket kan ge en skönare känsla när du cyklar) samt SPD-pedaler eller Clip-in som alternativ till korgpedaler. 

  

Vad är värt att betala lite extra för när det gäller spinningcykel?

– Jag tycker att det är bra att ha valmöjligheter att ställa in både sadel och styre horisontellt samt i höjdled. Då kan du justera så att du sitter riktigt bra när du tränar. En personlig sak som jag gillar är när motståndet är magnetiskt istället för direktverkande. Med detta motstånd får du ett mjukare och mer följsamt motstånd. Helt klart värt pengarna enligt mig.

 

Vilka tillbehör borde jag köpa till spinningcykeln?

– En underlagsmatta som skyddar golvet samt fixerar och gör att cykeln står stabilt är inte fel. För den som gillar att kartlägga sin träning är ett pulsband eller pulsbälte en bra investering – det är alltid kul att träna i olika pulszoner! Och glöm inte att köpa till något som du kan rengöra din cykel med efteråt. Det kommer förhindra att din cykel börjar rosta. Även ett smörjmedel som du kan ha till underhåll är ett bra köp, gärna ett med silikon.


Se våra spinning- och motionscyklar

Köp gymgolv och underlagsmattor

Köp smörjmedel

Köp rengöringsmedel

Köp pulsbälte


Läs också:
Träna hemma: Så kommer du igång – övningar, tips och inspiration

 

Henric Rosvall om köpa spinningcykel
Henric Rosvall: PT, kostrådgivare och hälsokonsult. Läs mer om Henric på www.pthenric.se