Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Luftrenare mot damm och pollen – expertens tips för olika behov

Med en luftrenare kan du rena luften från oönskade partiklar och glädjas åt ett friskare inomhusklimat utan damm och pollen. Här ger vår produktspecialist sina bästa tips för att hjälpa dig att hitta en luftrenare som passar just dina behov och önskemål.

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-07


Här hittar du alla våra luftrenare


Luftrenare kan ha många olika utföranden men har gemensamt att de renar luften från till exempel damm, mögel och pollen. Eftersom de avlägsnar partiklar som kan orsaka irritation i luftvägarna för den som andas in dem, så är de särskilt användbara hemma hos personer som har allergi eller lider av astma. Dessutom har de en allmänt positiv påverkan på inomhusklimatet och kan ta bort dålig lukt.


Vilken luftrenare ska jag köpa?

Beroende på vad du söker finns en mängd olika typer av luftrenare där vissa har högre kapacitet och fler funktioner, medan andra är mindre, enklare och billigare. Som exempel på avancerade funktioner finns luftrenare som renar luften med 360 graders spridning för att säkerställa att hela rummet inkluderas. Andra fungerar även som fuktare, vilket kan vara extra användbart under vintern när luften ofta är torr. En del luftrenare är mindre och anpassade för små utrymmen och det finns även modeller som kan anslutas till wifi och styras via en app. Flera av modellerna är dessutom utrustade med en snygg LED-belysning.

Här ger vår produktspecialist sina bästa tips på luftrenare för att hjälpa dig att hitta en modell som motsvarar dina behov och önskemål!


Liten och tyst luftrenare för sovrum

För dig som vill ha en mindre variant för exempelvis sovrummet räcker det med en modell med något mindre kapacitet. Du kan även ställa in nattläge för en tystare drift.

Luftrenare damm - Luftrenare CowayAP-1008CH

Coway AP-1008CH är till för upp till 17 m2 rumsyta i driftläge “Silent”, men fungerar annars för ytor upp till 73 m2. Den är stilren, energisnål, tyst och utrustad med intelligent trestegsfiltrering. Den har förmågan att kunna läsa av luftkvaliteten i rummet där den står och ställer automatiskt in sig på rätt fläkthastighet. Växlar till viloläge för tyst drift när rummet blir mörkt. Ljudnivå: 22-49 dB(A).

KÖP HÄR: Luftrenare CowayAP-1008CH


Luftrenare med maximal spridning

Om du är ute efter en luftrenare som når ända in till hörnen i större rum kan du behöva en modell med 360 graders spridning och hög kapacitet.

Luftreanre damm - Luftrenare Blueair HealthProtect 7770i

Blueair HealthProtect 7770i är unikt unikt konstruerad för att leverera ett 360 graders rundstrålande luftflöde som snabbt cirkulerar mer ren luft till rummets alla hörn, så att du kan andas ren luft var du än befinner dig.

KÖP HÄR: Luftrenare Blueair HealthProtect 7770i


Bästa billiga luftrenaren

För dig som inte har särskilt höga krav på snygg belysning eller många smarta funktioner kan det räcka gott och väl med en enklare variant.

Luftrenare damm - Luftrenare Smartmi P1

Smartmi Air Purifier P1 är en kraftfull luftrenare som rengör luften i hemmet på bara någon minut. Med en filtrering på 99,9% tar Air Purifier P1 bort allt från pollen, bakterier och andra skadliga ämnen från luften. Med en smidig LED HD-display håller du enkelt koll på luftens tillstånd och kvalité.

KÖP HÄR: Luftrenare Smartmi P1


Kombinerad luftfuktare och renare

Störs du både av torr luft och oönskade partiklar i luften? I så fall kan se till att få en lagom luftfuktighet samt ett renare inomhusklimat med hjälp av en kombinerad luftfuktare och renare.

Luftrenare damm - Luftfuktare Smartmi Evaporative 2

Smartmi Evaporative 2 luftfuktare är en renande luftfuktare som använder naturliga förångningsprocesser för en behaglig upplevelse. Luftfuktarens stilrena design skapar ett stabilt flöde av ånga som förhindrar spårföroreningar som kalcium, magnesium och bakterier. Dessutom har den en LCD-display på fronten som kan visa temperatur, luftfuktighet och aktuell vattennivå.

KÖP HÄR: Luftfuktare Smartmi Evaporative 2


Luftrenare som kan anslutas till en app

Om du vill kunna styra luftrenaren från en app i telefonen och göra den till en del av ditt smarta hem behöver du en smart modell med wifi-anslutning. Med sensorer för att mäta både lukt och övriga partiklar kan luftrenaren sköta sig i princip helt automatiskt.

Luftreanre damm - Luftrenare Xiaomi Mi Air Purifier 3C

Mi Air Purifier 3C styrs enkelt från mobilen via Mi Home-appen. Appen ger dig notiser när det är dags att byta filter, schemalägga luftrengöring och välja olika arbetslägen - Auto, Night och Favorite. Du kan även styra luftrenaren med hjälp av din röst - antingen via Google Assistant eller Amazon Alexa. Den ger dig även ett fräscht och rent hem genom att rensa bort damm, mögelsporer och bakterier och virus.

KÖP HÄR: Luftrenare Xiaomi Mi Air Purifier 3C


Läs också: Luftrenare bäst i test

Läs också: Luftfuktare bäst i test

 

Populära artiklar