Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Montera innerdörr och dörrkarm – 10 enkla steg

Ska du byta ut dina gamla dörrar eller bygga ett helt nytt rum? Oavsett kan du relativt enkelt montera dina innerdörrar på egen hand. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Se våra tapeter

Se vårt sortiment av inomhusfärg


Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg


Att montera innerdörr är inte så svårt som det kan se ut. Se bara till att lägga lite tid och tålamod på att få dörrkarmen helt rak. Observera att många dörrmodeller har sina egna montageanvisningar som medföljer dörren, men i stort följer de samma steg.

Se våra innerdörrar


Montera innerdörr och dörrkarm steg för steg

Verktyg att ha hemma:

Inköp av material:

 

Gör så här:

1. Om du ska byta ut dina gamla dörrar behöver du först montera ned dörrblad och karm samt lossa fodret, så att hålet i väggen friläggs. Mät bredd och höjd på hålet. Om det är svårt att mäta hålet kan du för säkerhets skull mäta karmens yttermått på den gamla dörren. Om du bygger ett helt nytt rum utgår du från måtten mellan reglarna där du har tänkt att dörren ska vara.

2. Beställ nya innerdörrar. Glöm inte att lägga till dörrkarm, handtag och tröskel om inte det ingår. Innerdörrens modulmått ska överensstämma med måtten på hålet i väggen. Om du utgår från det gamla karmyttermåttet måste du se till att det överensstämmer med den nya dörrens karmyttermått.

3. Montera ihop dörrkarmen och ställ in den i öppningen. Underkanten av karmen/tröskeln ska vara i nivå med golvet och karmens gångjärnssida ska liva med väggen, så att de kan svänga fritt.

4. Använd kilar runt om för att hålla karmen på plats och justera karmens läge. Kontrollera med vattenpasset att karmen står i lod och mät öppningens diagonaler och se till att de är lika långa. Du kan finjustera karmens position genom att försiktigt slå med en gummiklubba/hammare med en träbit mellan.

5. Skruva fast karmen. Om det är träreglar som karmen ska skruvas i använder du med fördel karmskruv eftersom de är lätta att justera. Innerdörrar har oftast förborrade hål som passar, annars gör du dem själv med en 14 mm borr. Om väggen är av betong, lättbetong eller tegel behöver du borra och plugga.

6. Kontrollera med vattenpasset att allt är i våg och justera med skruvarna vid behov.

7. Sätt i dörrbladet. Testa att stänga och öppna och se så att springan mellan dörrbladet och karmen är ungefär lika bred runt om. Lyft av dörrbladet och justera skruvarna om det skulle behövas.

8. Dra ut kilarna eller såga av dem jäms med karmen om de sitter fast hårt.

9. Dreva (isolera) springan mellan karm och vägg med en drevremsa eller liknande.

10. Avsluta med att sätta foder runt om på både insidan och utsidan. Om väggen är tjockare än dörrkarmen täcker du glappet med en smyglist. Täta eventuella skarvar och springor med fog för att få ett proffsigt slutresultat och förhindra smuts som fastnar.

Lycka till!

 


Läs också: Det ska du tänka på när du målar om hemma

Läs också: Bäst i test innerdörr 

 

Populära produkter under kategorin Innerdörrar

Populära artiklar