Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Bygga innervägg med reglar – så gör du steg för steg

Behöver du fler rum där hemma? Med en konstruktion av träreglar och gipsskivor kan du enkelt skapa ett nytt rum eller skärma av där det behövs. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2022-11-29


Se vårt sortiment av skivmaterial och byggskivor


Bygga innervägg med dörr

Verktyg att ha hemma:
Tumstock, vinkelhake, penna, vattenpass, skruvdragare, fogsvans, spackelspade, ev. mattkniv, ev. slipmaskin.

Inköp av material:
Reglar, gipsskivor, ev. plywood eller  OBS-skiva, ev. gummimatta/grundpapp, ev. isolerskivor, träskruv, gipsskruv/spik, glasfiberremsa, spackel, slippapper, ev. golv-/taklister.

Gör så här:

1. Börja med att mäta bredd och höjd på den nya väggen/väggarna och gör en enkel skiss för att kunna beräkna åtgången av material. Stommen ska bestå av en regel i taket (hammarband) och en regel på golvet (syll) som sen lodräta reglar skruvas fast i med jämna mellanrum. Om du ska använda gipsskivor som är 900 mm breda ska cc-måttet mellan reglarna vara 450 mm och är gipsskivorna 1200 mm ska cc-måttet mellan reglarna vara 600 mm.

2. Fundera på om du behöver kunna sätta upp tunga saker på väggen eller hur viktigt det är med ljudisolering. Om du vill kunna sätta upp till exempel vägghyllor eller TV kan du montera plywood eller OSB-skiva bakom gipsskivorna eller planera för extra reglar just där. För bättre ljudisolering kan du ha dubbla lager gipsskiva på hela väggen.

3. Inhandla allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.

4. Markera på golvet hela sträckan där väggen ska vara. Dubbelkolla att hörnen är vinkelräta. Enklast är att mäta rummets diagonaler och se till att de är lika långa.

5. Mät ut och markera placering av eventuell dörr. Öppningen ska minst vara lika stor som dörrens modulmått. Om du har en gammal dörr kan du använda karmyttermåttet plus ca 20 mm.

6. Skruva fast en regel (syllen) längs med din markering på golvet (med undantag för där ev. dörr/öppning ska vara). Vill du ha extra ljudisolering kan du lägga en syllisolering mellan golvet och syllen. Använd till exempel en gummimatta, är underlaget betong kan du ta grundpapp.

7. Skruva fast en regel (hammarband) på motsvarande sätt i taket. Hammarbandet ska sitta i lod med syllen i golvet. Dubbelkolla med vattenpass innan du skruvar fast regeln.

8. Montera de lodräta väggreglarna genom att skråskruva (skruva dem snett) i syllen och hammarbandet med jämna mellanrum. Börja nertill och kontrollera att regeln är helt lodrät innan du skruvar fast den upptill i hammarbandet. Avståndet bestäms av storleken på gipsskivorna (se punkt 1). Tänk på att det behöver vara en väggregel på vardera sida om eventuell dörröppning.

9. För att stärka väggen kan du montera korta reglar (så kallade kortlingar) vågrätt mellan de lodräta reglerna. Det kan du till exempel göra där du vet att du ska sätta upp tunga saker på väggen. Du behöver också montera en kortling ovanför eventuell dörröppning. Du måste också sätta en lodrätt regel från mitten av den vågräta kortlingen ovan dörröppning upp till hammarbandet. Den ska du sen skarva gipsskivan på för att minska risken för sprickbildning.

10. Om du behöver dra el i väggarna ska du göra det nu innan väggen kläs med gipsskivor. Kontakta en behörig elinstallatör i god tid så att jobbet inte blir stående i väntan på att elektrikern.

11. Skruva eller spika fast gipsskivorna i reglerna på ena sidan först. Om du behöver skarva skivorna på höjden ska kanterna alltid mötas över en vågrätt regel (kortling).

12. När ena sidan är täckt med gipsskivor kan du isolera väggen för en bättre ljudbild. Använd till exempel isolerskivor som du skär till vid behov.

13. Skruva eller spika fast gipsskivorna på den andra sidan.

14. För att få ett jämnt och fint underlag att måla eller tapetsera på behöver du spackla alla skarvar där gipsskivorna möts. Sätt en självhäftande glasfiberremsa över skarvarna och spackla sen med en bred spackelspade så att spacklet räcker hela remsan och en bit över på båda sidor. När spacklet torkat slipar du ytan för att få bort eventuella ojämnheter. Spackla och slipa en gång till vid behov.

15. Rengör ytan och måla, tapetsera eller kakla. Avsluta med lister längs golv och eventuellt vid tak.

Lycka till!


Se våra innerdörrar

Se våra tapeter

Se vårt sortiment av inomhusfärg

Läs också: Montera innerdörr – 10 enkla steg

Läs också: Det ska du tänka på när du målar om hemma

Läs också: Spackla vägg – allt du behöver veta

Populära artiklar