Planera badrum: Så ligger du steget före i badrumsrenoveringen

Att planera din badrumsrenovering i god tid är a och o, oavsett om du ska renovera ditt gamla badrum eller bygga nytt, ta in hantverkare eller göra det mesta själv. Här delar vi med oss av IDO:s bästa tips för ett lyckat resultat.

 

Att renovera badrummet är ett stort projekt och det finns en hel del saker som är bra att tänka igenom innan du sätter igång. Inte minst för att du ska slippa ta snabba beslut som du sen ångrar i efterhand. Tillsammans med IDO, som har lång erfarenhet av att utveckla badrum och brinner för design och smarta lösningar, guidar vi dig här genom allt från förberedelser till val av badrumsmöbler.

 

Våga drömma och testa olika lösningar

När du gör om ditt badrum är möjligheterna i det närmaste oändliga. Prova att göra en så kallad moodboard av tidningsklipp eller inspirationsbilder från webben, som ger en bild av vilka färger, material och möbler du vill ha i badrummet. Testa olika lösningar innan du bestämmer dig!

 

Badrum
Våga tänk nytt och låt dig inspireras i ett tidigt skede. Foto: IDO.

 

Håll din budget

Det är viktigt att bestämma de ekonomiska ramarna redan från start. Hur mycket är du villig att investera i ditt badrum? Det är svårt att räkna ut en exakt summa eftersom du inte känner till alla kostnader från början, men du kan göra en uppskattning och lägga till lite extra för att vara på säkra sidan. Ofta dyker det upp oförutsedda kostnader under renoveringen.

 

Kalla in proffsen

Du kan göra mycket av det förberedande arbetet själv men du måste låta behöriga fackmän utföra exempelvis elinstallationer och rördragningar. Det är även viktigt när det gäller fuktspärrar och golvfall. Ett välbyggt badrum är en trygghet och glädje under många år, så se till att det blir riktigt gjort.

 

Tänk igenom dina behov

Börja med att fundera på om du helt enkelt ska ersätta de gamla badrumsmöblerna med liknande eller om du vill hitta nya lösningar. Kanske har familjens behov förändrats och du behöver ett extra tvättställ? Eller kanske drömmer du om ett badkar eller en vägghängd wc?

 

Tvättställ
Ett tvättställ med två blandare underlättar för den stora familjen. Här i form av IDO Elegant. Foto: IDO. 

 

Börja skissa

Gör en ritning av rummet på ett rutat papper. Markera var dörrar, fönster och rördragningar finns. De befintliga rören bestämmer ofta var duschen och toaletten ska placeras, medan du har större frihet när det gäller resten av inredningen. Om du bor i hus är det ofta lättare att förändra placeringen av rör och golvbrunnar men tänk på att det också blir dyrare eftersom du behöver mer proffshjälp.

 

Badrumsmöbler för det lilla badrummet

Ju mindre badrummet är, desto mer måste du tänka på att skapa bra förvaringsutrymmen. Ett tvättställ med underskåp är en smart lösning, som även finns i compact-modell. Ett spegelskåp istället för en planspegel skapar också värdefull förvaring, eller ett smalt högskåp om du har plats för det. Duschen placeras med fördel i ett hörn, gärna med öppningsbara duschväggar som går att fälla in helt mot väggen när de inte används. Välj om möjligt en vägghängd WC-stol. Det gör ditt badrum mer lättstädat samtidigt som det får en luftigare känsla.

 

Duschhörn
IDO Showerama 10-02 har duschdörrar som kan öppnas både inåt och utåt, vilket sparar plats i badrummet. Foto: IDO.

 

Badrumsmöbler för det större badrummet

Om du har lite mer yta kan du planera för de olika enheterna (skåp, tvättställ, toalett, dusch, badkar) separat utan att behöva kombinera dem. Har du till exempel en stor familj kanske du vill satsa på dubbla handfat eller både en dusch och ett stort badkar. Du kan såklart ha underskåp och spegelskåp till förvaring även i ett stort badrum men att placera två eller tre högskåp bredvid varandra är inte bara snyggt, utan löser problemet med förvaring för gott.

 

Var noga med vilka färger och material du väljer

Skåp och färgsättning är ofta det som syns mest i badrumsinredningen. Om du vill ha en ljus känsla i ditt badrum är vita luckor ett bra val medan mörka färger får ytan att kännas mindre men mysig. Föredrar du en mer dämpad stil kan skåpluckor i trä vara ett snyggt alternativ. Ett bra tips är också att sätta färg och stil på rummet med textilier och andra detaljer som du enkelt kan byta ut efter humör eller årstid.

 

Badrum
Luckor i trä ger ett dämpat och exklusivt intryck. På bilden: IDO Glow högskåp och IDO Glow underskåp.
Foto: IDO.

 

Tänk på placeringen

Placeringen av dina badrumsmöbler är en fråga om funktion. Alla våra skåpstommar och fronter är gjorda av fukttåliga material och har olika typer av fuktavvisande ytbehandlingar men inga badrumsmöbler bör exponeras för vatten någon längre tid. Tänk därför på att placera skåpen på tillräckligt avstånd från dusch och badkar, och torka alltid bort vattenstänk med en torr trasa.

Se all badrumsinredning från IDO