Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Plantera syren – så får du en frodig syrenhäck

Funderar du på att omge tomten med syrenhäck? Eller längtar du efter att sippa på kaffet i en ljuvligt doftande syrenberså? Här får du våra bästa tips gällande plantering och skötsel av syrenbuskar.

Av Bygghemma-redaktionen2023-03-07Vårt utbud av syrenplantor


Varför välja syren?

Syren är en av våra mest härdiga prydnadsbuskar och kan alltså odlas i de flesta delar av landet. Den är lätt att plantera och trivs i både i soliga och halvskuggiga lägen. Syren klarar sig bra i de flesta jordar, så länge jorden inte är alltför sandig eller lerig. Får den välja helt själv vill den helst att jorden ska vara näringsrik och lite fuktig, då trivs den som allra bäst. 


Plantering av syren

Syren planteras gärna under vår eller höst. Plantorna behöver ställas ner i vatten innan plantering. Låt dem stå och dra så att de blir ordentligt genomvattnade. Jorden där de ska planteras behöver luckras upp ordentligt. Blanda gärna i lite kompost eller kogödsel om jorden är mager så får syrenplantorna goda förutsättningar av växa sig fina. När du har grävt ett tillräckligt stort hål (cirka 50-60 cm djupt) sätter du ner syrenplantan och fyller på med jord. 3-4 plantor per meter brukar vara lagom. Plantan ska stå med samma djup som den gjorde i krukan. Tryck sedan till jorden lite så att plantan står stadigt. Efter några veckor kan jorden ha sjunkit något och då fyller du bara på med ny jord runt plantan och trycker till. En nyplanterad syrenhäck vill vattnas under det första året och du kan gärna gödsla den om våren så att den får extra näring. När du vattnar så passa på att vattna ordentligt vid ett och samma tillfälle. Vattnet kan då sjunka djupt ner i jorden, vilket är bra för syrenplantornas rotutveckling.  


Skötsel av syren

Syrener är enkla att sköta om men som med alla växter i trädgården så får du utdelning om du skänker omtanke. Plocka gärna bort vissna blomklasar för att främja nästa års blomning. Annars bildar syrenen frön, vilket påverkar blomningen negativt. Beskär syrenen vid behov men ta inte för mycket på en gång, då tenderar den att skjuta fler rotskott. Passa på att lägga gräsklipp eller avklippta blad kring plantorna så behålls fukten i jorden bättre. Om du vill hjälpa syrenbusken att växa sig högre så kan du ge extra näring i form av gödsel. 


Beskära syren

Du bör ta bort skadade och vissna delar och de flesta syrensorter mår bra av att underhållsbeskäras lite då och då, i synnerhet om syrenbusken börjar se lite risig ut. Om du gallrar busken regelbundet får du en tätare och piggare buske. Klipp bort vissna blomställningar direkt (kring midsommar). Om du väntar för länge så klipper du bort det som ska blomma nästa år, vilket kan vara trist! 


Använd rotskotten

Syrenbuskar sprider sig sidledes med rotskott och dessa behöver hållas efter regelbundet. Du kan gå över dem med gräsklipparen om de inte har hunnit växa sig alltför höga. Om du vill kan du använda rotskotten och enkelt föröka din syrenbuske. Då gräver du upp rotskottet, ser till att få med alla rötter och planterar din nya planta där du vill ha den (på samma sätt som har beskrivits ovan). Välj gärna rotskott som är max en halv meter höga; de brukar vara lättare att få att trivas på sin nya växtplats. Då rotskotten sitter fast i sin moderplanta kan du behöva klippa av den så kallade utlöparen med en sekatör. 


Alla våra syrenplantor

Jord för plantering

Gödsel

Vattenslang

Våra sekatörer


Köptips!

vanlig syren

Med krukodlade syrenplantor kan du räkna med god etablering av syrenhäcken. "Vanlig syren" blommar i vackert lila under maj-juni. 

 

Planteringsjord Hasselfors Garden

Ska du plantera många häckplantor kan det vara skönt att beställa hem en hel pall med planteringsjord. Hasselfors Garden planteringsjord är gödslad med mineraler och naturgödsel för att ge dina plantor en god start. 

 

Droppslang

 

 

Med droppslang från Gardena får du en enkel och och jämn rotbevattning av din nyplanterade häck. Den tryckreducerande huvudenheten kopplas till kranen med hjälp av en slang. 

 

Sekatör Wolf Garten

Klipp bort vissna blomställningar med en smidig sekatör från Wolf Garten.

 

Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

Läs också: Klippa och beskära syren – så sköter du om din syrenbuske och syrenhäck

Läs också: Blommande buskar: så får du njuta av en blommande trädgård sommaren lång

 

Andra som läste artikeln läste också