Topplista perenner: Här är de populäraste perennerna 2020

En välkomponerad perennrabatt kräver planering men också mod att förändra eller till och med börja om när det behövs. Här tittar vi närmare på vilka perenner som toppar Bygghemmas försäljningslista och passar på att tipsa om vad du ska tänka på inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-13


Läs också: Så planerar du din perennrabatt – 5 tips

Läs också: Våra mest populära trädgårdsrosor 2020


Välja perenner

När du ska välja perenner till rabatten kan det vara bra att göra en skiss och markera var de olika växterna ska vara. Tänk på rabatten som en trappa, där de högsta växterna placeras längst bak i blickfånget. Välj gärna perenner som gillar liknande förutsättningar vad det gäller sol och jord och fundera på när du vill att rabatten ska blomma. Kanske vill du sprida ut blomningen över hela säsongen eller vill att allt ska blomma samtidigt under några veckor när du säkert är hemma.


Mest sålda perenner 2020

1. Perenn Pampasgräs Rosa

2. Perenn Pampasgräs

3. Lavendel "Hidcote"

4. Storblommig Klätterros Santana

5. Perenn Stäppsalvia Caradonna

 

 

Pampasgräs Rosa

Mest sålda! Perenn Pampasgräs Rosa

Pampasgräs 'Rosea' är ett av de högsta pampasgräsen och kan bli upp till 2 meter hög. Eleganta, rosa, höga fjäderformade vippor som kommer på hösten. Torktålig sort med blad i täta tuvor. Gillar soligt och väldränerat läge. Vippor kan skäras och torkas for blomsterarrangemang.

KÖP HÄR: Perenn Pampasgräs Rosa

 

 

Perenn Pampasgräs

2:a plats. Perenn Pampasgräs

Pampasgräs 'Pumila' är ett charmigt gräs med grågröna smala blad och mycket stora dekorativa vita vippor. Planteras i skyddat läge och täcks med löv för bästa övervintring. Sorten är något lägre än de andra pampasgräsen och kommer att bli ca 1,5 m. Kan odlas i stor kruka och övervintras frostfritt. Vippor kan skäras och torkas för blomsterarrangemang.

KÖP HÄR: Perenn Pampasgräs

 

 

Perenn Lavendel Hidcote

3:e plats. Lavendel "Hidcote"

Lavendel Hidcote med sina intensivt blålila blomstersamlingar och silvergröna små barrlika blad skapar täta små buskar som doftar intensivt av klassisk lavendeldoft. Lavendel trivs i soliga genomsläppliga jordar och är underbara att kombinera med rosor, salvia eller höstblomman solhatt. "Hidcote" är mer kompakt och högre än "Munstead" vilket gör den utmärkt att även plantera i kruka.

KÖP HÄR: Lavendel "Hidcote"

 

 

Perenn Hasselört

4:e plats. Perenn Hasselört

Hasselört är en eftertraktad marktäckare som blir allt mer populär i våra trädgårdar. Växten har runda glansiga blad som skapar en tät, livlig och djupt mörkgrön matta. Skapa en lummighet och känsla av vildvuxet genom att plantera tillsammans med högre växande perenner eller dekorationsbuskar. Trivs i sol-halvskugga och är även vintergrön, vilket betyder att den låter de dekorativa glansiga bladen pryda rabatten även under vinterhalvåret.

KÖP HÄR: Perenn Hasselört

 

 

Perenn Stäppsalvia Caradonna

5:e plats. Perenn Stäppsalvia Caradonna

Stäppsalvian är väldigt populär i våra trädgårdar och offentliga planteringar. Caradonna har mörkt blålila blomsterspriror som sträcker sig uppåt och det fylliga tacksamma växtsättet talar för dess popularitet. En tålig perenn som klarar soliga rabatter som drar till sig mängder av fjärilar och pollinerare. Cardonnas blommor sträcker sig upp till ca 50 cm, vilket gör den utmärkt som avskiljare eller lite högre växande perenn tillsammans med andra solälskande växter som lavendel, rosor och gröngula penningblad.

KÖP HÄR: Perenn Stäppsalvia Caradonna

 

Se samtliga perenner

Läs också: Gödsla rätt – 3 vanliga frågor och svar