Mulltoa: Här är de populäraste modellerna

Biologisk toalett, även kallad ”mulltoa”, är en av de vanligaste fritidstoaletterna i svenska stugor. Den stora fördelen är att avfallet bryts ned till mull i toaletten och kan sen direkt användas som till exempel gödsel i rabatten.

 

Läs också: Förbränningstoalett, ”separett” eller ”mulltoa”: Välj rätt lösning till fritidshuset

 

Biologiska toaletter har alltid legat högt upp på försäljningslistorna av fritidstoaletter. Beroende på kapacitet och hur avancerat systemet är kan priserna variera från cirka 8 000 kr till över 20 000 kr. Vi på Bygghemma-redaktionen har undersökt vilka modeller som var populärast under förra året. Längre ned kan du läsa mer om de olika modellerna.

 

Mest populära mulltoa hos Bygghemma

1. Fritidstoalett MullToa 55ai

2. Komposttoalett Biolan Eco 200 L

3. Fritidstoalett MullToa 25e

KÖP HÄR: Alla våra biologiska toaletter

 

 

 

Fritidstoalett

Toppval 1: Fritidstoalett MullToa 55ai

Kapacitet: 4 personer i fritidsbruk.
Pris: Ca 16 000 kr

MullToa 55ai och 65ai är utrustade med en teknik som känner av hur mycket toaletten används och sköter ”spolningen” automatisk. 65ai är den enda toaletten på svenska marknaden som klarat kraven för miljömärkning enligt Svanen. MullToa 55ai har samma egenskaper som 65ai men är lite mindre och har därför inte lika hög kapacitet.

KÖP HÄR: Fritidstoalett MullToa 55ai

 

 

 

Komposttoalett

Toppval 2: Komposttoalett Biolan Eco

Kapacitet: 200 liter
Pris: Ca 8 000 kr

Komposttoalett Biolan eco, från det finländska familjeföretaget Biolan Oy, har en värmeisolerade konstruktion och kräver varken vatten- eller elanslutning för att fungera. I Komposttoalett eco är det också möjligt att kompostera biologiskt köksavfall.

KÖP HÄR: Komposttoalett Biolan Eco 200 L

 

 

Fritidstoalett

Toppval 3: Fritidstoalett MullToa 25e

Kapacitet: 1-3 personer i fritidsbruk
Pris: Ca 11 000 kr

MullToa 25e är ett prisvärt alternativ för det lite mindre fritidshushållet, där behovet av teknik och kapacitet inte är så stort. MullToa 25e bryter ned avfallet med samma metod som övriga MullToa-modeller men till skillnad från MullToa 15e sker ”spolningen” automatiskt efter varje toalettbesök.

KÖP HÄR: Fritidstoalett MullToa 25e

 

Källa: www.mulltoa.com och www.biolan.fi