Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Så lyckas du med häckplanteringen

Våren är planteringens högtid, men visste du att hösten ­faktiskt är den optimala årstiden för plantering av bland annat häckplantor? Trädgårdsmästaren Bosse Nilsson ­berättar varför: – Under våren torkar markerna upp och du måste själv tillföra mycket vatten för en säker etablering. På hösten ­behövs aldrig det eftersom växterna ska lägga sig och vila. Rötterna vilar tills värmen kommer tillbaka och kommer långsamt igång tillsammans med års­tiden.

Av Alexander Ljung2023-11-30

I Bygghemmas stora sortiment hittar du häckplantor sedan en tid tillbaka och att beställa plantorna på nätet medför flera fördelar; plantorna levereras direkt hem till dörren med utförliga sortunika planteringsanvisningar och även beskärningsråd för flera år framöver.

– Vårt sortiment är lite unikt då vi i första hand valt att satsa på ett stort och brett urval av barrotade häckplantor, berättar Ann-Charlotte Waljå, produktchef inom trädgård och interiör.

Barrotade växter växer upp på en åker och kan sprida sina rötter rakt ut från plantan. De får en naturlig rotutveckling och kan tillgodogöra sig näringen bättre än växter i en kruka.

– Rotsystemet blir kraftigare och du får en bättre tillväxt, det går oftast fortare för en barrotad planta att bli stor och kraftig, säger Ann-Charlotte.

 

Fördelen med en större planta?

Kanske har du sett att du kan köpa plantor i olika höjder – 30-50 och 50-80 centimeter. Men vad är då fördelen med att köpa en större planta? Bosse förklarar:

– En växt som är större har en bättre kapacitet, ett bättre utvecklat rotsystem och större möjlighet att snabbt komma igång på det nya stället. För täthetens skull klipper man dock oftast ner dem på 30 centimeters höjd efter plantering, så rent höjdmässigt tjänar du inte så mycket på en större. Men de större är inte lika späda utan har oftast tjockare grenar med fler skott.

Han berättar att i princip alla växter är bättre att plantera under hösten.

– Plantor du köper på våren har kyllagrats i en temperatur på noll grader och kan därför bli stressade när de kommer ut till värme och torka. De du köper på hösten är färska och du kan plantera dem i lugn och ro. Det mesta, om inte allting, är bättre att plantera på hösten.

Om det nu är så många fördelar med att plantera på hösten, hur kommer det sig då att de flesta ändå gör det på våren? Bosse har en teori.

– Det är helt enkelt inte så roligt att plantera på hösten, våren känns mer lockande.

 

Vikten av gödning

Enligt Bosse så är det ett vanligt misstag att man göder sina växter alldeles för lite.

– Gräsmattan göder man i bästa fall en gång på våren, men inte så mycket eftersom det är tråkigt att klippa. Men ogräset har inga problem med att växa ändå vilket leder till att du får ogräs och mossa men ingen täthet i själva gräset.

Han ger tips kring hur du kan tänka för att göda tillräckligt ofta:

– Trädgården ska ha frukost, lunch och middag. Första måltiden i mars eller april sedan juni och augusti, säger han och påpekar att växter inte lever av jord utan av de näringsämnen som finns i den. Har en planta stått på en viss plats ett tag så har den snart tömt platsen på näring.

Finns det något superknep för att lyckas med häckplanteringen? Bygghemma-Magasinet ställde frågan.

– Det finns inga genvägar till det perfekta resultatet, skrattar Bosse.

– Men lägg tid på förberedelserna och gör det rätt från början så kommer den att sköta sig själv. Då får du lön för din investerade tid!

Han understryker hur viktigt det är att klippa ner och beskära alla häckar.

– Klipper du inte ner den så blir den gänglig och tanig, alla buskar och häckar får bättre grenutveckling om du klipper dem. Klipp dem på våren och låt dem stå på hösten, det gäller det mesta.

 

Modernt eller romantiskt

Vad behöver du då fundera på innan du lägger din beställning? Ann-Charlotte ger dig några tips på vägen:

– Du måste förbereda diket och se till att du har tid att sätta plantorna när de kommer. Ta dig också en funderare kring vilken typ av växt du vill sätta. Vill du ha en friväxande eller formklippt häck? Detta har dels att göra med designen på huset; är det en modern och kantig häck eller en romantiskt friväxande du vill åt.

När du bestämt stilen finns det sedan en mängd olika växter inom kategorierna formklippta och friväxande.

– Bland de man formklipper är tujan populär, den kan du få riktigt hög och fin och den är dessutom vintergrön. Många väljer liguster som finns både som vanlig och vintergrön, eller också bok eller avenbok. De är inte vintergröna men däremot tappar de inte sina löv förrän det kommer nya, vilket är lite speciellt.

Ann-Charlotte tipsar också om buxbomen. Den ger inget insynsskydd, utan är en lägre, vintergrön växt som är perfekt för att rama in köksträdgården eller perennrabatten.

– De flesta friväxande är blommande och är jättetjusiga på våren och sommaren och kan få fantastiska färger på hösten.

Se våra trädgårdsväxter.

 

Detta är Bosse Nilsson:

Bosse köpte sin första växt, en Benjamin­fikus, när han var elva år. Han utbildade sig sedan inom växter och startade ett eget garden center som 20-åring. Butiken blev framgångsrik och växte till flera butiker innan Bosse tillslut sålde dem till en större kedja. Idag är han verksamhetsansvarig i GTG Nordic Group och har varit med sedan starten i Bygghemmas projekt med att sälja häckplantor över nätet.

– Benjaminfikusen jag köpte som elvaåring lever än idag och har nu en stam på ungefär tjugo centimeter i omkrets, ler Bosse.

 

Ann-Charlotte och Bosse tipsar!

  • Sätt dina barrotade plantor i hinkar med vatten direkt när du får dem levererade och plantera dem så snart du kan. Förbered dig genom att gräva diket innan så att du får ner dem så snabbt som möjligt. Plantor i kruka klarar sig däremot fint en längre tid i sin kruka.
  • När du sätter häck med genomgående stam får den inte klippas förrän dess höjd är uppe i 20 centimeter under den höjd du tänkt den ska vara i när den är klar. Sätt pinnar eller bind upp på snöre tills de kommer upp för att hjälpa till att stötta, glömmer du det kan de växta snett.
  • I det flesta fall sätter man tre till fyra plantor per meter vid häckplantering, beroende på hur tät du vill ha den, och ett 100-pack räcker således till ungefär 30 meter.
  • Var inte rädd för att beskära! Det beror lite på sort, men du kan nästan aldrig klippa en häck för mycket. Det är absolut nödvändigt att beskära, men ta reda på vid vilken tidpunkt på året som gäller. ”Beskärningsboken” är ett hett köptips, där står det om alla sorter och när de ska klippas samt massor med nyttig info.
  • I stort sett allt i trädgården behöver gödas! Ge första givan i mars-april, nästa någon gång i juni och en gång till i augusti. Tänk dock på att du inte får något magiskt resultat direkt – det tar upp till några år innan gödningens alla näringsämnen är nere på den nivån som en häcks rötter är.
  • Vad gäller utrustning är det ett måste att ha en bra grävspade. Gärna en som är ergonomiskt utformad så att du arbetar med benen istället för ryggen.
  • När häcken är planterad är det en häcksax och en sekatör du kommer arbeta med. När den är en liten häck räcker det med en handjagare, är det en större häck kan du behöva en el- eller motordriven häcksax.
  • Det perfekta komplementet för dig som köper häckplantor är något som kallas droppslang (ovan jord). Det är en slang som du kopplar till ditt vanliga trädgårdsslanguttag och sedan lägger intill stammen längs hela häcken. Slangen förser växterna med cirka fyra liter vatten i timmen och du kan vara säker på att alla plantorna får lika mycket. Vill du ta bevattningen ett steg längre har exempelvis Gardena automatbevattningssystem med massor av funktioner.

Populära häckväxter

Populära artiklar