Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga trappa utomhus: Så bygger du en trappa med blocksteg

Med blocksteg i granit eller betong kan du relativt enkelt bygga din egen trappa i trädgården. Blocksteg passar perfekt när du till exempel ska bygga en trappa i en backe eller slänt. Vi frågade Niklas Jonsson, produktchef på Benders, vad man ska tänka på inför bygget.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se våra produkter inom sten, grus och sand

När är det dags att göra om den gamla trappan?

– En gammal betongtrappa kan till exempel vara sprucken, ha frostskador eller rostsprängningar på grund av för dåligt täckskikt till armeringen. Det kan både vara farligt och inte se så estetiskt ut, då gäller det att ta tag i problemet och oftast byta ut trappan. Ibland kan det räcka med renovering men det kan vara svårt att få till på ett bra sätt.

 

Vad är viktigast att tänka på inför ett trappbygge?

– Var noggrann, en trappa ska man förhoppningsvis vara nöjd med och använda länge. Snabba hafsverk blir sällan snyggt. Välj rätt material för just dina önskemål, ibland kan det löna sig att lägga lite mer pengar på en speciell sten om trappan inte är så stor.

 

Vilka är fördelarna med att bygga med blocksteg?

– Sten och betong är hållbara material som är tacksamma att arbeta med utomhus. Med färdiga blocksteg är det lätt att lägga trappan utan att vara proffs. Dessutom kan blockstegen levereras i olika storlekar, med hål för trappräcke eller profilerade för att minska halkrisken.

 

Bygga trappa

Monteringsanvisning trappblock. Skiss: Benders.

 

Så här bygger du trappan – Niklas 5 tips

1. Börja med att räkna ut trappans storlek och antal steg. Lämplig steghöjd för trappor utomhus är 15-16 cm och stegbredden (djupet) bör ligga på 32-34 cm.

2. Blocksteg läggs omlott ca 20 mm på sina ”liggkanter”. Trappans nedersta steg ska vara tjockare än övriga och ev. plattbeläggning eller grusfyllnad läggs mot detta.

3. Terrängtrappor läggs vanligen på en bädd av grus eller samkross, eller på sluttande betongplatta. Läggning direkt i grus eller kross kan utföras om det ej föreligger risk för sättning eller kraftig vattengenomströmning.

4. Vid montering på betongplatta gjuts plattan direkt på ett väl packat, icke tjälskjutande material. Stegen monteras i cementbruk med jordfuktig konsistens som läggs endast i stegens kortändar och på 150-200 mm bredd. På så sätt skapas en kanal under stegen för avledande av vatten.

5. Räcken bör monteras vid trappans sida och ej i eller inom stegen. På så vis underlättas framtida justeringar och man slipper skador vid monteringen och vid rostsprängning från järnfästen.

 

Verktyg som kan vara bra att ha hemma inför bygget 

- Vattenpass

- Avvägningsinstrument

- Grävspade

- Rätskiva

- Arbetshandskar

- Arbetsbyxor

- Arbetsskor

- Knäskydd

- Skyddsglasögon (om du ska kapa sten)

- Hörselskydd (om du ska kapa sten)

- Andningsskydd (om du ska kapa sten) 

 

Läs också: Så bygger du en mur steg för steg

Läs också: Så bygger du en snygg stentrappa vid husets entré

Läs också: Lägga marksten själv – lägga stenplattor i 10 enkla steg

Populära artiklar