Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bygga pergola: Så skapar du en grönskande oas i trädgården

Att bygga en pergola är ett snabbt och prisvärt sätt att skapa ett helt nytt rum i trädgården. Men vad ska du egentligen tänka på vid bygget, vilka växter ska du satsa på och hur inreder du på bästa sätt? Här bjuder vi på inredaren och trädgårdsälskaren Marie Söderbergs bästa tips!

Av Bygghemma-redaktionen2022-09-30

Läs också: Gräsmatta: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren

 

Vilka är fördelarna med en pergola?

– En pergola är ett perfekt uterum att börja med tycker jag. En pergola skapar skugga, lä och en härlig känsla. Som ett öppet lusthus och ger din trädgård en personlighet. En stor fördel med att bygga en pergola är att det går snabbt och är prisvärt jämfört med ett traditionellt lusthus. Du kan bygga en pergola i princip var som helst i din trädgård och möjligheterna är nästintill oändliga.

 

Var ska jag placera pergolan?

– Här beror det såklart på vad du har för läge på trädgården och vad du vill åstadkomma för känsla och använda det som. Du kanske vill skapa lä på en blåsig hörna, eller skugga på en extra solig sida, kanske en stor extra matplats utomhus. Det är bra att se över sin trädgård vart solen och skuggorna rör sig mest.

 

Pergolan kan bland annat ge skugga och skydd mot regn över matplatsen på altanen. På bilden ser du Pergola Lazio från Venture design.

 

Vad behöver jag tänka vid bygget?

– Är du en ”handyman” klarar du nog och bygga en själv men en färdig är att rekommendera tycker jag, då allt kommer klart i paket och du slipper tänka själv mer än att följa instruktionerna. Eftersom en pergola till största delen består av luft och går att se igenom behövs inte bygglov, då dess vanliga ändamål är stöd för växter. Avståndet till närmaste granne bör dock vara minst 4.5 meter om inte grannen godkänner närmre. Om du däremot önskar en pergola med plank, finns vissa olika regelverk du bör kontrollera upp innan bygget.

Färdiga pergola

 

Hur ska jag tänka när det kommer till växter?

– Vill man ha snabbväxande skulle jag börja med humle, (spana in: Klätterväxt Humle @Plant 10-80 cm) vilket är en ivrig klättrare som börjar om varje år. Välj få sorter men i mängd för ett harmoniskt intryck. Här kommer några tips på frodigt växande klätterväxter:

1. Engelmannsvin ( grönbladig växare)
2. Blåregn (starkt klättrande och överdådig blomning)
3. Vildkaprifol ( underbart doftande)
4. Klätterros (en populär klassisk klätterväxt)

 

Hur kan jag tänka när det kommer till inredning?

– Om klätterväxter inte är din grej kan du inreda din pergola med tyger och en massa vita gardinlängder, och varför inte hänga upp en hängmatta/hängsäng där du kan vagga i solens sken? En pergola bjuder också in till att hänga upp oändligt många ljusslingor och hänglampor. Endast fantasin sätter gränser. Låt ljusslingor blandas fritt med växande klätterbuskar – känslan för ett romantiskt och ombonad skimmer är komplett!

Ljusslingor

Hängmattor

 

Vilken är din favoritpergola?

– Jag har själv flera favoriter faktiskt. Den ena är en mindre böjd pergola, som en blomsterbåge, och har slingrande klätterrosor där kan man sitta och koppla av och fika lite. Den andra är en större modell som byggs som en lusthusmodell, där det finns ett fast tak, en vägg och ett utekök som ger en möjlighet till stora sammankomster utomhus. Där blandas klätterväxter, ljusslingor, ljuslyktor, stort matbord, kuddar och plädar för njuta hela sommarnatten.

 

Läs också: Utebelysning: Så skapar du den perfekta belysningen i trädgården


 

Marie Söderberg
Marie Söderberg, inredare och trädgårdsälskare som driver Stilrummet. Besök Stilrummet på Facebook, Instagram och på webben. Du kan också följa Maries trädgårdsprojekt på instagram #villasigridberg

 

Populära produkter under kategorin Pergola

Pergola Landskap Skugga 3x4m Grått Tyg

Förväntas åter i lager 2023-03-17

Väggpergola 4x4 m Grå

Väggpergola 4x4 m Grå

7 237 kr

Se priset!