Eldstad inomhus – 5 frågor du bör ställa dig för att välja rätt kamin

Drömmer du om en eldstad inomhus? I dagens stora utbud av kaminer finns det en eldstad för de flesta hem och förutsättningar. Här reder vi ut vad du ska tänka på för att göra rätt val för just dig.


Läs också: Kamin test 2020 – vi jämför 3 populära braskaminer 

 

Se alla våra braskaminer och eldstäder 

 

En vedeldad braskamin står högt upp på mångas önskelista, och visst är känslan av sprakande ved svår att motstå. Samtidigt är den vedeldade kaminen en relativt stor investering och kräver att du har en skorsten. Om du vill kunna ha en eldstad inomhus utan att behöva sätta in en skorsten, eller om du bara vill hålla kostnaderna nere, kan det vara värt att titta på en kamin som drivs av etanol, gasol eller el. Nedan har vi sammanställt fem frågor och svar som hjälper dig att göra rätt val!   

 

1. Är du ute efter den genuina känslan av en lägereld med sprakande vedträn och den karaktäristiska doften av brinnande trä?

Om svaret är “ja” är det egentligen bara en vedeldad kamin som lever upp till förväntningarna. Antingen kan du satsa på en bras-/vedkamin eller en “kassett” om du redan har en öppen spis. En klassisk vedspis kan också vara ett mysigt alternativ.        

Våra bras- och vedkaminer

Kamininsats och kassett


Vedspis 

 

 

2. Vill du slippa krångla med skorsten och ventilation men ändå ha en riktig eld som både värmer och brinner vackert?  

I sådana fall är en etanolkamin perfekt! Den ser ut precis som en vanlig braskamin men skillnaden är att bränslet består av miljövänlig bioetanol istället för vedträn. Du får inget sprakande men slipper samtidigt att ta hand om aska och sot.  

Våra etanolkaminer 

 

 

3. Har du tänkt att använda eldstaden för uppvärmning?  

Då ska du satsa på en bras-/vedkamin (gärna med täljsten), vedspis eller sätta in en “kassett” om du redan har en öppen spis. En del elkaminer och gasolkaminer kan också fungera som komplement till befintligt uppvärmningssystem om du snabbt vill värma upp ett mindre utrymme. 

Våra elkaminer 

Gasolkaminer för uppvärmning

 

4. Är eldstaden tänkt att vara i ett litet rum?  

Även etanolkaminer och gasolkaminer stjäl syre och kräver ett visst säkerhetsavstånd. Om du har tänkt att ha kaminen i ett litet rum som t.ex. ett sovrum kan elkaminen vara den bästa lösningen. Ofta kan dessa även ställas in med timer, så att du kan somna tryggt i en mysig atmosfär. 

Våra elkaminer 

 

 

5. Vill du lätt kunna ändra placering av eldstaden om du får för dig att möblera om eller flytta? 

Välj en fristående kamin som varken kräver skorsten eller ventilation. Om du är ute efter en kamin som är så lik en vedeldad kamin som möjligt faller valet naturligt på etanolkaminen men elkaminen är också lätt att placera om och funkar dessutom i mindre rum.    

Våra etanolkaminer 


Våra elkaminer 

 

 

Läs också: Kamin utan skorsten – vi jämför 3 prisvärda alternativ

 

Läs också: Installera kamin – här är det viktigaste du ska tänka på