Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Isolera förråd: Det bör du tänka på när du ska isolera förråd

Av Bygghemma-redaktionen2023-12-04


Se hela vårt sortiment av isolering

Fördelar med att isolera förråd

Vill du kunna utnyttja ditt förråd till fullo bör du isolera det. Det gör att det håller värmen bättre och du kan därmed förvara mer än bara sopkvastar och oömma saker där. Säsongskläder är perfekt att förvara i plastbackar i ett isolerat förråd eftersom det då inte riskerar att mögla. Verktyg och maskiner klarar sig oftast i ett oisolerat förråd, men i och med att många verktyg numera är batteridrivna så trivs de mycket bättre i ett isolerat utrymme och riskerar inte att laddas ur eller förstöras. Att isolera förrådet är ett enkelt och prisvärt sätt att kunna nyttja förrådet till fullo.

Isolera förråd – vad behöver jag?

Stenull eller mineralull
Både stenull och mineralull är tät isolering som passar bra till förråd i trä.

Reglar till luftspalt
Att montera en luftspalt mellan isolering och träpanel gör att risken för fukt och mögel minskar. Med rätt reglar är det relativt enkelt att fixa luftspalt och det är definitivt värt det om du vill undvika att kläder och annat som förvaras i förrådet förstörs. Använd en luftspalt på minst 28 millimeter.

Isoleringskniv
En isoleringskniv är speciellt utformad för att enkelt kunna skära i isoleringen.

Skydd vid isolering
Isolering som sten- och mineralull kliar väldigt mycket om du får det på kroppen. Det är därför viktigt att använda handskar och täcka armar och ben när du hanterar isoleringen. Vill du vara extra säker ska du även använda ansiktsskydd och skyddsglasögon.

Kostnad för att isolera förråd

Kostnad för att isolera förråd beror såklart på hur stort förrådet är och vilken typ av isolering du väljer. Är förrådet redan utrustat med träreglar och plats för isolering så underlättar det i både arbete och kostnad. Stenull till ett förråd i trä med en tjocklek på 95 millimeter kostar cirka 150 kronor per kvadratmeter. Skulle du låta en hantverkare göra jobbet så bör du räkna med ett par tusen för arbetet.

Isolera förråd – vad ska jag tänka på?

Välj tjocklek på isoleringen efter hur varmt du vill ha det i förrådet och ta hänsyn till hur kallt det brukar bli på vintern där du bor. Det rekommenderas att välja en tjocklek på åtminstone 95 millimeter. När det kommer till luftspalt så är det en diskuterad fråga om man bör ha det eller inte i ett förråd. Ska du isolera förrådet för att kunna förvara det mesta där så bör du definitivt använda luftspalt för bättre ventilation så att inte dina saker möglar eller förstörs.


Se all isolering här

Köp skyddsutrustning

Köp arbetskläder

Köp verktyg


Läs också: Förråd: Här är de populäraste förrådsbodarna just nu

Läs också: Bolundare – det här gäller för attefallshus på 30 kvm

Läs också: Här är de 10 populäraste utomhusfärgerna

 

Isoleringsskivor

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också