Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Köksbelysning – så väljer du rätt belysning till köket

Ett av de vanligaste misstagen när det gäller belysning är att man har för få eller för lika ljuskällor. Och köket är inget undantag. Men hur ska man egentligen tänka? Här går vi igenom våra bästa tips när det gäller val av kökslampor.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08


Läs också: 7 knoppar och handtag som lyfter intrycket i köket


Välja köksbelysning

Börja med att fråga dig vilka behov du vill att dina kökslampor ska uppfylla. I de flesta kök behövs både starkare belysning för praktiska sysslor och svagare belysning för att få rätt stämning. Behoven kan delas in i; allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Nedan går vi igenom de olika typerna och tipsar om vad du ska tänka på när det gäller kökslampa ovanför matbordet.

Generellt brukar man säga att alla rum ska ha mellan fem och sju olika ljuskällor. Och ju mörkare inredning desto mer ljus krävs det. Ett klokt alternativ är att se till att de flesta av dina lampor är dimbara – då kan du använda samma källa både som allmänbelysning/arbetsbelysning och stämningsbelysning. De flesta armaturer är dimbara men dubbelkolla för säkerhets skull i produktinformationen. När det gäller ljuskällor är alla halogenlampor dimbara medan vissa LED- och lågenergilampor inte är det, så se till att du köper rätt!


Allmänbelysning i kök

I köket behövs i regel en bra allmänbelysning, som ger tillräckligt med ljus i hela rummet för att du ska se ordentligt när du städar, letar efter borttappade saker, reparerar och fixar. Vanlig allmänbelysning är t.ex. takplafonder och takpendlar. Takplafonden är en taklampa som sitter monterad direkt mot taket. De tar inte så mycket plats och ger ofta ett starkt sken som sprider sig jämnt över hela rummet. Nuförtiden finns det också många snygga modeller att välja på. Pendellampan hänger från taket och har fördelen att det går att reglera på vilken höjd den ska hänga. Pendellampor finns med en eller flera ljuskällor och passar perfekt till matbordet. En bra kombination om du inte vill ha en takplafond är att kombinera inbyggda spotlights i taket med en pendellampa ovanför bordet och/eller köksön.

Se våra plafonder

Se våra takpendlar


Arbetsbelysning i kök

Förutom allmänbelysning behövs det någon typ av arbetsbelysning, inte minst vid spisen och köksbänken där du förbereder och lagar mat. Här är spotlights ett bra alternativ eftersom de går att rikta dit du behöver ljuset som mest. Beroende på hur ditt kök ser ut kan du antingen satsa på inbyggda spotlights i taket eller i skåpen ovanför köksbänken (så kallade downlights), alternativt sätta upp en eller flera taklampor med spotlights på skena. Ska du köpa ny köksfläkt kan det också vara värt att titta på vilken belysning de olika modellerna har.

Downlights finns både med infällt eller utanpåliggande montage (och även några modeller med batteri som inte kräver el). En del är vinklingsbara och en del fasta. Fundera också på hur du vill att ljuset ska uppfattas. Nya halogenlampor återger färger lika bra som dagsljus och lyser med en varmt sken. LED- och lågenergilampor återger inte färger lika bra men drar mindre energi och håller länge. Ju högre Ra-värde ju bättre återger de färger och desto lägre Kelvin-värde (K) ju varmare ljus.

Se våra downlights

Underskåpsarmatur

Takspotlights på skena

Köksfläktar


Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är minst lika viktig som den mer praktiska belysningen. Här kan du tänka något mindre ljuskällor med svagare och varmare ljus. Det kan vara en mindre takpendel över köksön eller hängande från taket i ett hörn eller längs en vägg. Fönsterlampor, bordslampor och vägglampor är också bra alternativ som finns i många varianter, där det är lätt att hitta just den design och känsla du är ute efter. Ett tips är att variera storlek på armaturerna och höjden de sitter på. Då får du en bra dynamik och variation i belysningen. Tänk också på att ingen av lamporna ska sitta så att den bländar!

Se våra fönsterlampor

Bordslampor

Takpendlar

Vägglampor


Kökslampa ovanför matbordet

Kökslampan ovanför matbordet är kanske den armatur som påverkar intrycket i köket allra mest. Den hamnar ofta i blickfånget och inte bara när vi äter. Här kan det därför vara läge att satsa på en taklampa som du tycker har det där lilla extra och som ger köket en personlig touch. Ett tips är att börja med denna lampa och därefter välja stämningsbelysning så att du får ihop helheten.

Tänk på att kökslampan ska sitta ganska lågt ovanför köksbordet, ca 60 cm från bordskanten för att ljuset ska spridas bra samtidigt som att ingen blir bländad. Men du måste förstås anpassa höjden och placeringen så att alla ser varandra runt köksbordet och att man inte riskerar att slå i lampan när man reser på sig. Observera att om du har ett långt köksbord kan det behövas två armaturer för att få tillräckligt med ljus över hela bordsskivan.


Läs också: Tyst köksfläkt – vi listar tre av de tystaste fläktarna på marknaden

Läs också: Belysning som höjer både känsla och funktion i ditt badrum

 

Populära artiklar