Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

10 lättodlade grönsaker för nybörjaren

Är du ny på odling och vill ha snabba resultat utan för mycket jobb? Här tipsar vi om lättodlade grönsaker och vad du ska tänka på för att lyckas i trädgårdslandet.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-15


Läs också: Vintersådd – testa att kallså blommor och grönsaker under vintern

 

Om du är nybörjare på odling (eller har begränsat med tid) kan det vara skönt att satsa på lättodlade grönsaker som inte kräver så mycket jobb och som inte dröjer alltför länge innan de går att skörda. I den här artikeln listar vi några av våra favoriter som är perfekta att börja med!


Vilka grönsaker är lättodlade?

Om du vill ha lättodlade grönsaker bör du välja tåliga sorter som kräver minimalt med omvårdnad. Det är smidigt om fröna kan sås direkt på friland och inte behöver förodlas inomhus. Det är också klokt att välja grönsaker med kort utvecklingstid – då får du snabbare resultat och kan så och skörda under hela växtsäsongen.


Att så direkt utomhus – så gör du

Det finns flera grönsaker som du kan så direkt utomhus; i trädgårdslandet, i pallkrage eller varför inte i en kruka. Så snart tjälen har gått ur marken och jorden håller en temperatur över fem grader kan du börja så många av våra lättodlade grönsaker (läs på fröpåsen vad som gäller för den sort du valt). Se till att jorden är porös och näringsrik, rensa bort ogräs och jämna till ytan. Så dina frön enligt anvisningarna på fröpåsen och håll sådden fuktig tills dess att plantorna kommit upp. Fortsätt vattna regelbundet och tillför näring när plantorna blivit lite större. Skydda dem gärna med fiberduk så att inte skadedjuren kommer åt. Tänk på att om du sår snabbväxande grönsaker kan du så och skörda flera gånger under sommaren.

Se vår grönsaksjord och växtnäring

Köp en jordtermometer för att hålla koll på temperaturen i jorden

Fiberduk hittar du här

Våra pallkragar och odlingskragar


10 lättodlade grönsaker

lättodlade grönsaker

Sockerärt

Sockerärt Nori Organic är en lättodlad och mycket god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak.

Köp här: Frö Sockerärt Nelson Garden Norli Låg Organic 

lättodlade grönsaker

Brytböna

Brytböna Sunray är en mycket tidig sort av brytböna som ger riklig skörd av runda och helt trådfria baljor.

Köp här: Frö Brytböna Nelson Garden Sunray

lättodlade grönsaker

Salladslök

Salladslök White Lisbon är en späd salladslök med mild, utsökt smak. God primör och delikat ingrediens till all sorts matlagning. Såband ger plantor på lämpligt avstånd.

Köp här: Frö Salladslök Nelson Garden White Lisbon Såband

 

lättodlade grönsaker

Rädisa

Lättodlad rädisa med ett runt växtsätt. Har en mild och krispig smak och kan stå skördefärdig en längre tid utan att bli svampig. Rädisorna har en kort utvecklingstid, så för att ha tillgång till färska rädisor under hela säsongen, så med två veckors mellanrum.

Köp här: Fröpåse Eco Grow Rädisa National 2

lättodlade grönsaker

Sallat

Plocksallat Amerikanischer brauner är en lättodlad sort av plocksallat som ger riklig skörd av krusiga och lätt rödkantade sallatsblad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av sallat bör sådden upprepas varannan vecka.

Köp här: Frö Plocksallat Nelson Garden Amerikanischer brauner

 

lättodlade grönsaker

Spenat

Välkänd och lättodlad spenatsort som sent går i blom. Ger bäst skörd vid tidig vårsådd och sen sommarsådd. Lämpar sig färsk eller i stuvningar eller nedfrysta efter förvällning. Kan sås på sensommaren för att sedan övervintra och ge en tidig vårskörd.

Köp här: Fröpåse Eco Grow Spenat Matador

 

lättodlade grönsaker

Mangold

Färgglad och lättodlad mix med mangold med stjälkar i färgerna gul, röd och vit och bladen gröna. Är en vacker färgklick såväl i trädgården som på matbordet. Odlas ofta som ettårig, men övervintrar täckt med löv i en stor del av landet och kan då ge en tidig skörd andra året.

Köp här: Fröpåse Eco Grow Mangold Mix Rainbow Mix

lättodlade grönsaker

Rucola (sandsenap)

Sandsenap, som även kallas vild rucola, har en kraftfull och kryddig smak. Den är underbart god till sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter.

Köp här: Frö Rucola Sandsenap Nelson Garden Organic

 

lättodlade grönsaker

Dill

Traditionell örtkrydda med gröna, aromatiska och finflikiga bladverk. Är en kraftig sort som ger en stor skörd. Utmärkt färsk eller till nedfrysning. Plocka bladen efterhand under sommaren och hösten.

Köp här: Fröpåse Eco Grow Dill Common 

lättodlade grönsaker

Morot

Nantaise är en ljuvlig sommarmorot med långa slanka rötter. Skörda efter hand, morötterna är mycket goda att äta direkt från de egna odlingarna, men passar även utmärkt att förvällas och frysas in. Såband ger plantor på lämpligt avstånd. Upprepa gärna sådden under säsongen.

Köp här: Frö Sommarmorot Nelson Garden Nantaise Såband

 

Se fler grönsaksfröer här

Se fler kryddfröer och örter här

 

Läs också: Så tomatfrön - odla tomater från frö i 10 enkla steg

Läs också: 5 bästa trädgårdsredskapen när du ska odla med barn

Läs också: 8 trädgårdsredskap som alla behöver ha hemma

Populära artiklar