Måla utemöblerna – fyra enkla steg

Ge dina utemöbler ett rejält ansiktslyft – att måla om dem!

Du behöver
Grovrent.
Grundfärg.
Pensel med nylonborst.
Sandpapper.
Toppfärg.

Så här gör du:
1. Tvätta noggrant rent möblerna med Grovrent (går att köpa i färghandeln) och låt dem torka ordentligt innan du fortsätter med nästa steg.
2. Slipa ner eventuella ojämnheter med fint sandpapper och damma av möblerna efteråt. Slarva inte med grundarbetet, det kommer att synas på slutresultatet.
3. Täck underlaget innan du börjar måla så att du inte får färgstänk på gräs eller annat, det är svårt att få bort efteråt. Grundmåla en gång med vattenbaserad fönsterfärg – en grundregel är att du använder samma färg som möbeln är målad med sedan tidigare eftersom det ger bäst resultat. Använd en pensel med nylonborst (inte äkta borst) som funkar bäst med vattenbaserade produkter.
4. Måla möblerna en eller två gånger med toppfärg – även den ska vara vattenbaserad fönsterfärg. Låt möblerna torka efter första omgången och avgör sedan om du tycker att det behövs ytterligare ett lager med färg.

Torktid
Låt grundfärgen torka över natten. Toppfärgen torkar på några timmar, men det är ändå inte att rekommendera att du använder möblerna samma dag.

Ta hand om verktygen
Bra målarverktyg kostar en slant – ta hand om dem ordentligt så håller de längre. Rengör penseln direkt när du har målat. Genom att använda lite diskmedel håller du den mjuk längre.

Tänk på miljön
Alla färgrester tar du med till närmsta återvinningsstation – de är miljöfarliga och får inte spolas ner i avloppet.

Frågor & svar

Jag ska måla om mina utemöbler, men inte vet vilken färg de är målade med sedan tidigare – hur gör jag?
I de allra flesta fall är det vattenbaserad fönsterfärg som gäller. Har du fabrikslackade möbler måste de noggrant mattas ner med fint sandpapper innan du målar. Är möblerna laserade eller oljade rekommenderas att du inte täckmålar dem, utan fortsätter med samma metod som använts tidigare. Det går förstås inte om du bestämt dig för att exempelvis måla dem vita.

Hur ofta behöver jag måla om utemöblerna?
Det beror på hur bra du skyddar dem mot väder och vind. Om du tar väl hand om dina möbler håller de i cirka sex till åtta år. Måla inte trämöbler i direkt solljus eftersom färgen då torkar för snabbt. Undvik även att måla om det blåser eftersom småskräp kan fastna i färgen.

När på året ska jag måla?
Den bästa tiden för att måla utomhus är mellan maj och september. Passa på när det är torrt ute och minst åtta grader i medeltemperatur under dygnet.

Hur tar jag hand om utemöblerna på bästa sätt?
Täck över möblerna med formsydda presenningar när du inte använder dem. Surra fast skyddet nedtill så att det inte blåser av.