Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Måla utemöbler – 6 enkla steg

Efter ett antal säsonger kan utemöblerna se lite trötta och slitna ut, men med pensel och målarfärg blir de som nya igen. Här bjuder vi på en guide för hur du målar dina utemöbler steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-17

 

Lagom till sommaren kan det vara bra att fräscha till och måla dina utemöbler. Detta gör du enklast genom ett bra förarbete. Rengör noga, slipa om det behövs och behandla med träolja innan du sätter igång med målningen.

 

Måla utemöbler steg för steg

Du behöver: 

Rengöringsmedel

- Alg och mögeltvätt

- Ev. högtryckstvätt

Färgskrapa

-  Slipmaskin och sandpapper

Träolja och träoljepensel

Fönsterfärg

Trälasyr och penslar

 

Gör så här:

1. Börja med att rengöra dina utemöbler noggrant. Ofta kan det räcka med en disktrasa och vanligt diskmedel, men är det väldigt ingrodd smuts kan det behövas starkare rengöringsmedel och en hård borste. Blanda rengöringsmedlet med diskmedel och ättika. Har möblerna drabbats av alg- eller mögelangrepp finns det speciella medel som tar bort det. Sitter angreppet hårt kan det underlätta med en högtryckstvätt.

2. Om möblerna är målade sedan tidigare skrapar du bort löst sittande färg med en färgskrapa. För att målarfärgen ska fästa bättre ska du slipa möblerna. Detta kan du göra med en slipmaskin. Använd sandpapper där det är svårt att komma åt.

3. För att utemöblerna ska hållas snygga längre, behöver de behandlas regelbundet. Ta reda på vilket träslag möblerna har och välj en olja efter det. Pensla på oljan så att den tränger in ordentligt och torka bort överflödig olja när du är klar.

4. När oljan torkat in är det dags att börja måla! Börja med en grundfärg anpassat för trä. Att grundmåla är inget måste, men det gör att möblerna skyddas från fukt bättre.

5. Fönsterfärg är en perfekt målarfärg för trämöbler eftersom den torkar fort, men det fungerar även med utomhusfärg eller trälasyr beroende på vilken känsla du vill åt. Pensla uppifrån och ner i ett tunt lager så färgen inte åker ner i springorna.

6. När färgen torkat målar du ytterligare två-tre lager. Det kan skilja sig något åt hur du målar beroende på vilken färg du använder så läs alltid produktens anvisningar först. För att få ett så snyggt resultat som möjligt är ett tips är att använda sig av olika penslar beroende på var på möbeln du målar. I skarvar och hörn kan det exempelvis vara enklare med en mindre pensel.

 

Läs också: Guide till att välja rätt målarpensel

Läs också: Bäst i test slipmaskin

Läs också: Bäst i test högtryckstvätt 

 

Ta hand om verktygen

Bra målarverktyg kostar en slant – ta hand om dem ordentligt så håller de längre. Rengör penseln direkt när du har målat. Genom att använda lite diskmedel håller du den mjuk längre.

Tänk på miljön!

Alla färgrester tar du med till närmsta återvinningsstation – de är miljöfarliga och får inte spolas ner i avloppet.

Jag vet inte vilken färg utemöblerna är målade med sedan tidigare – hur gör jag?

I de allra flesta fall är det vattenbaserad fönsterfärg som gäller. Har du fabrikslackade möbler måste de noggrant mattas ner med fint sandpapper innan du målar. Är möblerna laserade eller oljade rekommenderas att du inte täckmålar dem, utan fortsätter med samma metod som använts tidigare. Det går förstås inte om du bestämt dig för att exempelvis måla dem vita.

Hur ofta behöver jag måla om utemöblerna?

Det beror på hur bra du skyddar dem mot väder och vind. Om du tar väl hand om dina möbler håller de i cirka sex till åtta år. Måla inte trämöbler i direkt solljus eftersom färgen då torkar för snabbt. Undvik även att måla om det blåser eftersom småskräp kan fastna i färgen.

När på året ska jag måla?

Den bästa tiden för att måla utomhus är mellan maj och september. Passa på när det är torrt ute och minst åtta grader i medeltemperatur under dygnet.

Hur tar jag hand om utemöblerna på bästa sätt?

Täck över möblerna med formsydd presenning när du inte använder dem. Surra fast skyddet nedtill så att det inte blåser av.
 

Produkttips: 

Måla utemöbler grundfärg

Grundfärg från Nordsjö som passar de flesta trämöbler.

 

Måla utemöbler fönsterfärg

Vill du måla dina möbler vita kan du använda denna fönsterfärg från Nordsjö.

 

Måla utemöbler lasyr

Måla dina utemöbler i lasyr. Denna terrasslasyr från Jotun finns i flera olika kulörer.

 

Läs också: Väl rätt träolja utomhus 

Läs också: Hållbara utemöbler – så tar du hand om utemöbler i plast, rotting och trä 

Läs också: Bygga utekök – 5 heta tips

Läs också: Måla på tryckimpregnerat trä – 5 vanliga frågor

 

 

 

Populära artiklar