Perenner blommor – 5 sorter som är perfekta till blomsterbuketten

Är du ute efter perenner som skapar en härlig blomsterprakt i trädgården? Här tipsar vi om fem populära sorter som är fantastiska i rabatten och som passar jättebra som snittblommor i buketten.


Läs också
: 5 perenner som trivs i soliga lägen

Se samtliga prydnadsperenner

 

Perenn Höstanemon

1. Perenn Höstanemon

Höstanemonen tar vid med sina långa, ståtliga, silverrosa blommor när resten av trädgården blommat färdigt. Sorten har ludna knoppar och fylligt, vackert, mörkgröna blad. Planteras bäst på våren i stora sjok så att pålroten hinner etablera sig ordentligt innan blomning och förökar sig lätt om den trivs. Den vill inte gärna planteras om i onödan utan föredrar att stå orörd efter att den rotat sig. Blommar rikligt och passar utmärkt som snittblomma i sommarens buketter.

KÖP HÄR: Perenn Höstanemon

 

 

Perenn Trädgårdsriddarsporre Blue Bird

2. Perenn Trädgårdsriddarsporre Blue Bird

Gammal, traditionell prydnadsperenn som blommar med stora klassiska blå spiror när sommaren är som varmast. Gör sig perfekt som solitär i trädgården i soliga och skyddade lägen. Kan behöva bindas upp efterhand som den växer. Genom att klippa ner riddarsporren efter första blomningen gynnar man att den blommar en gång till under hösten. Gör sig mycket bra som snittblomma i sommarens buketter.

KÖP HÄR: Perenn Trädgårdsriddarsporre Blue Bird

 

 

Perenn Röd solhatt Magnus

3. Perenn Röd solhatt Magnus

Rudbeckia, även kallad solhatt, är en av våra vanligaste perenner. Den har prytt våra rabatter i många generationer och uppskattas både för sin mångfald av olika blommor och sina fina fröställningar. Blomningen är lång och blommorna klipps med fördel ner när de börjar vissna för att stimulera till nya knoppar. Den lockar bin, humlor och fjärilar till trädgården med dess ljuvliga doft.

KÖP HÄR: Perenn Röd solhatt Magnus

 

 

Perenn Jätteprästkrage Bröllopsgåvan

4. Perenn Jätteprästkrage Bröllopsgåvan

Klassisk midsommarblomma med sin lysande gula mitt och många kritvita kronblad. I soligt läge på provodlingsfältet på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö startar blomningen i slutet av juni och plockas vissna blommor bort fortsätter den långt in på hösten. Alla perennsorter som lanseras under varumärket Grön kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

KÖP HÄR: Perenn Jätteprästkrage Bröllopsgåvan

 

 

Perenn Daglilja Frösvidal

5. Perenn Daglilja Frösvidal

Dagliljan 'Frösvidal' imponerar med sina många oregelbundna, varmt orange blommor. Bladverket är yvigt och frodigt i mörkgrönt. Den är lättodlad och kan hållas i allt från full sol till skugga. Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i slutet av juli och pågått i ungefär tre veckor. Alla perennsorter som lanseras under varumärket Grön kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

KÖP HÄR: Perenn Daglilja Frösvidal


Se samtliga prydnadsperenner