Prydnadsträd: Våra mest populära prydnadsträd 2020

Letar du efter det perfekta prydnadsträdet till trädgården? Vi på redaktionen har undersökt vilka sorter som toppar Bygghemmas försäljningslista och passar på att tipsa om vad du ska tänka på inför köpet.


Läs också: Plantera fruktträd – allt du behöver veta

Läs också: Så planerar du din perennrabatt – 5 tips


Välja prydnadsträd

När du ska välja prydnadsträd är det viktigt att du väljer ett träd som trivs i den odlingszon du bor. Det är också viktigt att välja en storlek som passar i trädgården – många upptäcker för sent att sorten de planterat blir över 10 meter hög eller så väljer man ett för litet träd som inte ger önskad effekt. Prydnadsträd bidrar också med mycket karaktär och känsla, så se till att försöka anpassa ditt val efter husets utseende och övriga planteringar.


Mest sålda prydnadsträd 2020

1. Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kanzan

2. Klotpil 150-200 cm

3. Klotrobinia 140-160 cm

4. Eukalyptusvide 80-90 cm

5. Himalajabjörk 150-200 cm

 

 

Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kanzan 100-120 cm

Mest sålda! Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kanzan

Det vanligaste och populäraste japanska körsbärsträdet med välfyllda rosa blommor i stora mängder på våren. Trädet är medelstort och kraftigt med en kvastformad krona. Blommorna skapar ett magnifikt intryck vid full blom och när kronbladen släpper bildas en romantisk rosa matta under trädet. Bladen är vid lövsprickning kopparfärgade som sedan skiftar till mörkgrönt. Passar de flesta trädgårdar där full sol finns tillgänglig. Zon: 1-3.

KÖP HÄR: Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kanzan 100-120 cm

 

 

Klotpil 150-200 cm

2:a plats. Klotpil 150-200 cm

Likt cumulusmoln, smårundad och tät, är klotpilens krona. På sommaren liknar den ett frodigt moln som bärs upp av en kraftig och fårad stam och på vintern träder de raka tätt sittande grenarna fram. Klotpilen är lättodlad och mycket tacksam för fuktiga jordar med mycket mullrikt material att sprida sina rötter i. Trädet växer snabbt för de som önskar ett stort och härdigt träd utan att behöva vänta alltför länge. Zon: 1-6.

KÖP HÄR: Klotpil 150-200 cm

 

 

Klotrobinia 140-160 cm

3:e plats. Klotrobinia 140-160 cm

Klotrobinia odlas för sitt kompakta iögonfallande gröna och skira bladverk, som är älskat av arkitekter och trädgårdsdesigners. Sorten bör beskäras mycket hårt på våren för att behålla sin kompakta struktur och form. Förutom sitt höga prydnadsvärde är den mycket lättodlad, då den trivs i mullrik och väldränerad jord. Zon: 1-2.

KÖP HÄR: Klotrobinia 140-160 cm

 

 

Eukalyptusvide 80-90 cm

4:e plats. Eukalyptusvide 80-90 cm

Bladverkets färgskiftning är detta lilla toppympade trädets fantastiska utmärkelsetecken. Bladen är små och sitter tätt. Färgskiftningen på årsskottens blad skiftar mellan ljust grön, vit, ljusrosa och på hösten mörknar de egendomliga färgerna. Detta täta annorlunda lövverk av små blad ger en sagolik känsla både som solitär i plantering, kruka eller varför inte plantera i grupp. Trädet är relativt härdigt och kan placeras i full sol likväl i kruka som i planteringar. Zon: 1-4.

KÖP HÄR: Eukalyptusvide 80-90 cm

 

 

Himalajabjörk 150-200 cm

5:e plats. Himalajabjörk 150-200 cm

Lysande klarvit stam, något flagnande, som ger ett vackert och rent uttryck som kontrast till grönska eller husfasad. Trädet är upprättväxande med viss förgrening, vilket ger en välformad krona med blad som skiftar från ljusgrönt på vår till mörkgrönt och skarpa intensiva gula färger på hösten. Trädet trivs bäst i soliga lägen, vilket även gynnar intensifiering av bladfärg och skarpare kontraster mot stammen. Plantera i väldränerad jord, gärna inte allt för torr. Odlingsvärt och vackert träd för dekoration eller insynsskydd. Zon: 1-3.

KÖP HÄR: Himalajabjörk 150-200 cm


Se samtliga prydnadsträd

Läs också: Beskära syren: Så sköter du om din syrenbuske