Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga spaljé - så gör du ditt eget växtstöd med armeringsnät eller träribbor

Behöver växterna något att klättra på eller vill du skydda uteplatsen mot vind eller insyn? En spaljé går att variera på många sätt och är lätt att bygga på egen hand.

Av Bygghemma-redaktionen2024-04-10


Se våra färdiga spaljéer

Se vårt utbud av vindskydd och skärmar

 

Det finns många varianter på spaljéer. Om du är ute efter en spaljé som ska kunna fungera som vind- eller insynsskydd är en rejälare konstruktion av trä att föredra, medan ett armeringsnät som fästes mellan stolpar är en enkel och snygg lösning som ger växterna ett bra stöd att klättra på.


Bygga spaljé steg för steg 

Verktyg att ha hemma:

Inköp av material:

 

Gör så här:

1. Börja med att göra en enkel skiss av spaljén med alla mått. Grunden i de flesta spaljér är rejäla stolpar/reglar som du förankrar i marken och sen fäster armeringsnät, träribbor eller plankor på i valfritt mönster. Leta gärna på nätet efter inspiration, eller ta en tur i kvarteret och se hur grannarna har gjort.

2. Spänn ett snöre mellan två pinnar där du har tänkt dig att spaljén ska vara. Markera var stolparna ska vara (lagom avstånd mellan stolparna är 1,20 till max 2 meter).

3. Undersök hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. I mark där jorden lätt ”glider” ner i hålet bör du gjuta i en form, antingen i ett rör av papp eller i ett cementrör. Om marken är hård kan det räcka med att förankra med en slagstolphållare eller gräva ned stolpen och blanda jorden med grus för att få bättre fäste. Om stolpen ska grävas ned ska gropen gå till frostfritt djup (ca 90-100 cm). Om det är berg måste du borra hål och sticka ned ett plattjärn att skruva fast stolparna i.

4. När du bestämt hur spaljén ska se ut och hur den ska förankras är det dags att beställa/köpa allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.

5. Det är oftast enklast att bygga spaljén liggandes på trallen eller på gräsmattan. Lägg ut stolparna med rätt mellanrum och se till att de är i våg. Fäst träribborna, armeringsnätet (eller vad du har valt) med träskruv på stolparna. Såga av stolparnas längd om det behövs. Om du inte använder en överliggare kan du såga den översta änden på stolpen snett så att vattnet rinner av eller sätta på en stolphatt för att skydda träet.

6. Förbered den typ av förankring du har valt och ställ sen spaljén på plats. Om du valt plintjärn, stolpfundament, slagstolphållare eller stolpsko fäster du stolpen med bult eller fransk träskruv. Dubbelkolla med vattenpass att stolpen står lodrätt sett från alla vinklar.

7. Om du inte använder tryckimpregnerat trä behöver träet behandlas omgående för att kunna stå emot väder och vind (gäller dock inte alla träsorter).

 

 

- Spaljé utomhus - 

 

Spaljé PLUS Stål 90x180 cm Varmgalvaniserad

Spaljé stål 90x180 cm från PLUS är ett stabilt växtstöd som enkelt kan anpassas efter olika behov. 
 

Bygga spalje

Skärm Tokyo från PLUS fungerar både som vindskydd och växtstöd. 

 

 

Läs också: Snabbväxande klätterväxter: 5 sorter som är perfekta till spaljén eller staketet

Läs också: Inspiration: Blomlådor med spaljé i olika stilar

Läs också: Så bygger du ett vindskydd med färdiga sektioner

Läs också: Bygga pergola – så skapar du en grönskande oas i trädgården

Läs också: Ställning till luktärt – 5 varianter av växtstöd till luktärter

Populära produkter under kategorin Vindskydd

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också