Bygga trädäck – 7 enkla steg

Om din trädgård är hyfsat plan kan du med fördel bygga ett trädäck direkt på marken. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.


Läs också: 7 inredningstips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum


Ett trädäck är en perfekt plats för sommarens umgänge. Fördelen är att underlaget blir helt plant, det är skönt att gå på och det torkar upp snabbt efter regn. Ett trädäck på marken, utan plintar och stolpar, är lätt att bygga och har du tid över fixar du jobbet på en helg!


Bygga trädäck steg för steg

Verktyg att ha hemma:
Tumstock, vinkelhake, penna, vattenpass, fogsvans, skruvdragare, spade, ev. snabbtving.


Inköp av material:
Reglar och trallvirke, trallskruv, balksko, vinkeljärn, grus/makadam, sättsand, markduk, betongplattor, pinnar och snöre till utmätning.


Gör så här:

1. Börja med att göra en enkel skiss av trädäcket. Grunden är en ram av reglar med max 60 cm mellanrum som sen trallvirket skruvas fast i. Det kan också vara snyggt att avsluta med en ram av brädor runt om. Fundera på vilka mått du vill ha på reglar och virke samt träslag.

2. När du bestämt hur stort trädäcket ska vara och hur det ska se ut är det dags att beställa/köpa allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.

3. Spänn ett snöre mellan fyra pinnar som trycks ned i marken i varje hörn där du har tänkt att trädäcket ska vara. Mät noga och se till att allt är rakt.

4. Gräv bort det översta gräs- och jordlagret och fyll på med ett lager av grus. Platta till gruset ordentligt. Lägg på en markduk och fyll sen på med ett lager av sättsand upp till marknivå. Vattna gärna sanden för att den ska sätta sig ordentligt. Kontrollera med ett vattenpass (och ev. regel) att ytan är jämn och jämna ut där det behövs.

5. Lägg ut betongplattor som ramen av reglar ska ligga på. Lägg plattorna runt om vid kanterna med max två meters mellanrum. Kontrollera igen att allt är i våg med en regel och ett vattenpass.

6. Kapa alla reglar. Reglerna ska bilda en ram med reglar inuti som skruvas fast med jämna mellanrum (cc-mått 60 cm). Ramen kan monteras med vinkelbeslag och reglarna i ramen kan fästas i så kallade balkskor, alternativt skruvas allt fast ordentligt med trallskruv. Lyft ramen på plats ovanpå betongplattorna och kontrollera att allt är i våg.

7. Kapa trallvirket till rätt längd och skruva fast bräda för bräda tvärs över reglarna. Brädorna ska sticka ut en till två cm utanför ramen på alla sidor. Sätt en spik mellan brädorna när du skruvar så att du får lika mycket avstånd mellan alla brädor (tretumsspik är lagom). Trallskruvarna ska dras ned ca 1 mm så att de inte sticker upp. Om du vill ha en snygg ram runt trallen gör du den först. Använd samma trallvirke men gersåga kanterna i 45 grader så att de möter varandra på ett snyggt sätt i trädäckets hörn. Mät noga så att brädorna till ramen blir i rätt längd inklusive gersågning.

Lycka till!

 

Träolja och trallolja

Läs också: Bygga pergola – så skapar du en grönskande oas i trädgården