Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Golvläggning - Lägga nytt golv - Allt från vinylgolv till parkett

Är du i tankarna om att lägga nytt golv? Välj bland olika golv som klickgolv, laminatgolv, trägolv eller parkettgolv. Här kommer en kort sammanfattning på hur du går till väga vid golvläggning.

Av Bygghemma-redaktionen2023-05-08

Läs också: Golv för olika rum: Våra mest populära golv

Läs också: Klickgolv guide – köpa och lägga klickgolv i vinyl, laminat och parkett

 

Att lägga nytt golv ska vara smidigt. Här har vi en komplett guide på hur du lägger golv - oavsett vilket typ av golv du vill ha. Önskar du lägga klickgolv, parkett eller trägolv? För ännu mer hjälp kan du kika på filmen nedan. Vi finns här och hjälper dig gärna!

  

1. Vilket golv ska jag välja?

Första steget i golvläggning är att välja vilket golv du ska lägga. Är du ute efter att lägga klickgolv, laminatgolv, vinylgolv, parkettgolv eller trägolv? Valen är många. Golv har olika kvaliteter och egenskaper, och kan monteras på olika sätt. Nedan ligger en hjälpsam guide om du är osäker kring valet av golv. Om du väljer trägolv rekommenderas det att efter inhandling låta golvet ligga i dess förpackning någon dag för att uppnå rumstemperatur. Trä är ett levande material och påverkas av temperatur. 

Guide: Välja golv – trägolv, laminat, linoleum eller vinyl

 

2. Hur skapar jag ett jämnt underlag vid golvläggning?

Innan du börjar lägga golvet är det viktigt att förbereda en bra grund. Underlaget ska vara rent och jämnt för bästa resultat. Använd ett vattenpass för att se om golvet är ojämnt. Eventuella ojämnheter kan spacklas eller slipas till. Vid minsta osäkerhet rekommenderar vi dig att kontakta en fackman som kan hjälpa dig, då slipper du onödiga kostnader ifall slutresultatet inte skulle bli bra.

 

3. Lägga golv - vilken riktning i rummet?

Det finns inga direktiv kring vilken riktning golvet ska läggas i. Dock finns det två bra riktlinjer att utgå ifrån. I ett rektangulärt rum rekommenderas det att lägga golvet i rummets längdriktning. Andra riktlinjen är att lägga golvet i rummets ljusriktning. Här finns inga rätt eller fel, utan välj det du tror blir bäst!

 

4. Vilka verktyg behövs vid golvläggning?

Att lägga ett golv kräver att du använder vissa verktyg. Se gärna till att du har en hammare, slagkloss, kilar, bakslagare eller läggningsverktyg, tumstuck, såg och penna. Sticksåg och en hjälpande hand är ett stort plus!

 

5. Underlagsfoam - hur väljer jag rätt foam?

När golvet är rent och jämnt ska underlagsfoam läggas ut kant i kant med väggen. Foam ligger mellan underlaget och golvet för att ljuddämpa. Underlaget bestämmer vilken sorts foam som behövs. Vid betong behövs ång- och fuktspärr då betong är ett fuktigt material. Denna typ av foam används även om man har golvvärme. Om underlaget är av trä går det bra att använda vanlig golvfoam.

 

6. Hur går jag tillväga när jag ska lägga golv?

Nu är det dags att äntligen börja lägga golvet. Börja med att lägga en golvbräda längs med väggen i önskad riktning. Mät biten som blir över mellan bräda och vägg. Därefter mäter du upp en ny golvbräda och såga enligt måtten du mätte till. När första raden är lagd ska kilar sättas ut mellan golv och vägg. Detta görs för att golvet ska få lite marginal att röra sig mellan väggen men även för att nästa golvbräda stabilt ska kunna fästas fast.

Sedan fortsätter processen. Tag brädan som blev över från föregående rad för att undvika spill och tänk på att ha en förskjutning mellan skarvarna. Minimum är 50 cm. 

 

7. Hur fäster jag ihop golvet?

Det finns olika system för att fästa samman golv. Antingen genom att limma eller genom klicksystem. Vid limgolv limmar du i sponten, i skarven där det ska fästas på både lång- och kortsida. När brädan är på plats knakar du in det genom att hamra på en slagkloss. 

Om du använder klickgolv fäster du golvbräderna smidigt med ett klicksystem. Sätt först ihop golvbrädorna med kortsidorna och sedan långsidan. Knacka sedan med en lätt hand med slagklossen. 

 

8. Sista brädan får inte plats - hur gör jag?

När sista golvbrädan ska läggas jämtemot väggen kan det vara begränsat med utrymme kvar vilket gör att en hel bräda inte får plats. En sista bräda får minst vara 3 cm, men gärna större för enklare hantering. För att mäta ut sista brädan lägger du ut golvbrädan noga längs med parkettkanten. Använd sedan en penna och en mindre bit av en bräda för att göra markering med pennan längs med hela golvbrädan som ska markeras. Flytta sakta den lilla brädan och måla sträck med pennan längs med hela golvbrädans långsida. Såga sedan ut brädan och lägg ut sista delen. Fäst fast golvet med hjälp av en bakslagare som du hamrar på. Avsluta gärna med att sätta lister för ett snyggt slutresultat.

Nu är du klar med golvläggningen - Bra jobbat!

 

Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg

Populära produkter under kategorin Parkettgolv

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också