Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Guide: Välja golv – trägolv, laminat, linoleum eller vinyl

Att välja golv är inte bara en fråga om tycke och smak. Golvens olika egenskaper har sina för- respektive nackdelar och passar olika bra i olika rum. Vi tog hjälp av Fredrik Hydén på Tarkett Sverige för att reda ut hur man ska tänka.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08

Se våra olika golv

Se våra laminatgolv

Se våra vinylgolv

Se våra linoleumgolv


Läs också: Renovera trappa – 7 enkla steg


Vad skiljer trägolv, laminatgolv, linoleum och vinylgolv åt?

Trägolv består av trä rakt igenom, antingen i form av massiva trägolv eller som en flerskiktsparkett, där golvet är uppbyggt av olika lager trä. Ett trägolvs hårdhet och slitstyrka bestäms av träslag respektive ytbehandling. Trägolv har en skön naturlig känsla och kan slipas och behandlas efter behov. Golvet mognar något i färg när det utsätts för UV-ljus. Ett laminatgolv består av olika skikt av material sammanpressade kring en kärna av HDF. Laminat har en yta av specialbehandlat papper med en skyddande plastfilmsyta, golvet är hårt och slitstarkt men kan inte slipas för ytrenovering. Linoleumgolv är gjorda av naturmaterial såsom harts, linolja och korkmjöl. Golvet måste limmas ner och kan upplevas som något hårdare än t.ex. vinylgolv. Fördelen är att de kan ytpoleras vid behov. Vinylgolv är gjorda av syntetmaterial, de finns på större bredder och med större designutbud. Dessutom kan de ofta lösläggas. Idag är Trägolv, laminatgolv och vinylgolv allra vanligast men även linoleumgolv förekommer.


Vilken typ av golv lämpar sig bäst i olika rum?

– När det gäller vardagsrum, sovrum och kontor skulle jag säga att du kan välja fritt utifrån egna preferenser, behov, förväntad användningstid och budget. I kök och hall lämpar sig stryktåliga golv som vinyl och laminat bäst. I kök förekommer spill och tappade saker. I hallen drar man in både smuts och fukt utifrån. Vinylgolv på rulle, som i princip kan läggas skarvfritt, kanske är det allra mest rationella valet i dessa utrymmen.


Vad är allra viktigast att tänka på när jag väljer golv?

– Utgå från vad du tycker är snyggt och vad som passar bostaden, fundera sen på hur dina önskemål matchar dina behov och hur mycket tid du vill lägga på skötsel. Jämför med att köpa en svart bil mot en silverfärgad. Likt en svart bil kräver ett oljat trägolv kontinuerlig skötsel för att se bra ut, medan ett vinylgolv på rulle (och en silverfärgad bil) är lättare att hålla snyggt. Hundar och barn ger ett ökat slitage och då kanske inte ett trägolv är det mest rationella valet. Samtidigt kan det vara charmigt med ett trägolv som åldras och får patina.


Vilka är de tydligaste trenderna när det gäller golv?

– Jag skulle säga ljusa golv före mörka, ek och klassisk design som holländskt mönster och fiskben inom trägolv och även golv som går att återvinna kommer allt mer. Återvinning av vinyl har hunnit längst, där både rullvara och vinylklick kan och återvinns genom att malas ner till råvara för nya golv (det är dock inte alla tillverkare som gör detta).


Ditt bästa tips till den som är ute efter ett billigt golv?

– Att lägga ett vinylgolv på rulle över ett tidigare golv är oftast den enklaste lösningen för att få ny karaktär i ett rum. Golven kan lösläggas och inom rullvinyl finns ett stort designutbud. Ofta är det här man hittar trendmönster såsom Marrakech eller geometriska former. Mattan kan också ofta fås i ett avkap som håller rummets mått. Enklare och billigare laminatgolv kan också vara ett alternativ.


Vilka golv håller länge och kräver lite underhåll?

– Generellt håller de flesta golv avsevärt längre än dess installerande ägare stannar kvar i bostaden. Men allt beror så klart på vilken ursprunglig kvalitet de håller och vilket slitage de utsätts för. Ett trägolv kan behöva slipas och ytbehandlas men blir då som nytt igen medan ett vinylgolv på rulle är nog det golv som kräver minst underhåll. Till vardags städas de flesta golv enkelt med dammsugning och med lätt fuktad torrmopp med rengöringsmedel när så behövs.


Vad behöver jag tänka på om jag vill installera golvvärme i samband med ett golvbyte?

– Vid golvvärme skall golvtillverkarnas rekommendationer avseende typ och läggning följas.

 

Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg

 

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också