Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Skillnad på kakel och klinker – så väljer du rätt

Är du osäker på om du ska välja kakel eller klinker? Här reder vi ut skillnaden och tipsar om när du ska använda det ena eller det andra eller när det passar bättre med helt andra alternativ.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Se våra kakel och klinker

Läs också: Här är de populäraste kakelplattorna just nu


Om du ska välja kakel eller klinker beror bland annat på om plattorna är tänkta för vägg eller golv, inomhus eller utomhus. I vissa fall kan det också vara bättre med andra alternativ, som till exempel granitkeramik eller mosaik. Här nedan går vi igenom olika typer av plattor och deras användningsområden.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Det snabba och enkla svaret är att kakel monteras på väggen och klinker på golvet. Men klinker fungerar också till väggen. Däremot är de flesta kakel inte tillräckligt tåliga för att fungera som golv. Är plattorna tänkta att vara utomhus är granitkeramik ett bra alternativ.

Kakel

Exempel på kakel

Kakel är finkeramik, plattor av så kallat lergods. De är alltid glaserade och bränns vid relativt låg temperatur, omkring 1 000 grader. Kakel är relativt poröst, vilket innebär att det har en förhållandevis hög vattenabsorption (kakel kan ta upp cirka 10–20 procent vatten). Eftersom kakel har en hög vattenabsorption är hållfastheten och motståndsförmågan mot till exempel nötning, kemikalier och frost lägre jämfört klinker.

När ska du välja kakel?
Kakel är ett utmärkt val till väggar inomhus, till exempel i hallen, köket eller i badrummet. En stor fördel med kakel är att det finns ett enormt utbud att välja bland och många olika prisklasser. Du kan också välja på rundad kant eller rakskuren kant. De rakskurna plattorna brukar benämnas som rakskurna, rektifierade eller med ett R. Vanliga rundade plattor är de där det inte står något annat eller OR (orektifierad). Kakelplattor tål inte att användas utomhus eller på golv. De ska inte heller monteras i pool.

Inspireras av våra kakel till badrum

Inspireras av våra kakel till kök

Se allt kakel här

Klinker

Exempel på klinker

Klinker är grovkeramik, plattor tillverkade av stengods. Klinker har en låg vattenabsorption cirka 0 – cirka 6 procent, vilket innebär att det är ett tåligt material som är beständigt mot kemikalier. Klinker brukar anges i PEI-värde i en skala 1-5. Ju högre upp i skalan desto hårdare är ytan. PEI 5 kan till exempel användas i hårt trafikerade publika miljöer, medan en platta med PEI 1 lämpar sig för utrymmen i bostaden med lätt gångtrafik, så som hall eller badrum.

När ska du välja klinker?
Klinker är ett utmärkt val som golv i till exempel hall, kök eller badrum. Klinker kan också monteras på väggen. För dig som vill ha ett stilrent och enhetligt badrum är ett fint alternativ att köra på samma klinker till både golv och vägg. Alla klinker tål inte frost och du bör säkerställa att plattorna är gjorda för att användas utomhus om detta är syftet. Annars finns det en risk att plattorna spricker. Ett bra alternativ för plattor utomhus är granitkeramik.

Inspireras av klinker för badrum

Klinker för utomhusbruk

Se all klinker här


Granitkeramik

Exempel på granitkeramik

Granitkeramik, eller porslinsplattor som de även kallas, är torrpressade plattor av hård kvalitet med riktigt låg vattenabsorption, ofta nära 0-0,5 procent. Granitkeramik är mycket hållfast och används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning.

När ska du välja granitkeramik?
Granitkeramik är frostbeständig och kan därför med fördel läggas utomhus. Men det kan egentligen rekommenderas till alla ytor med hög belastning såväl inomhus som utomhus. En stor fördel är att materialet är väldigt reptåligt och du har möjligt att välja på både oglaserade och glaserade plattor.

Se all granitkeramik


Mosaik

Exempel mosaik

Mosaik är små plattor av keramik, glas eller natursten, ofta cirka 15-100 mm stora som levereras på kartor av glasfiber eller papper. Det finns både glaserad och oglaserad mosaik.

När ska du välja mosaik?
Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, ibland även utomhus och i pool. Det är dock viktigt att köpa rätt mosaik om den är tänkt till pool eller badrum. Poolmosaik har papper på framsidan eller näbbar mellan mosaikbitarna. Mosaik med nät av papper på baksidan ska undvikas att monteras i våtutrymmen.

Inspireras av mosaik för badrum

Se all mosaik här


Glasplattor

Exempel på glasplattor

Glasplattor är, precis som det låter, gjorda av glas. Ibland är glaset pigmenterat och genomfärgat och i andra fall är glaset transparant med en fastlimmad färgad baksida. Det finns också glasmosaik.

När ska du välja glasplattor?
Glasplattor har idag blivit populära att använda som stänkskydd i köket. Glasplattor bör endast användas på väggar i torra och våta utrymmen, inte på golv då det kan bli väldigt halt och de skulle kunna bli repiga. Undantaget är glasmosaik som kan läggas på golv i en repfri miljö som till exempel i ett badrum. I och med att det är mosaik får du bra fäste i fogarna mellan glasmosaiken och halkrisken minskar rejält.


Natursten

Exempel på carrararmarmor

Natursten är en naturlig stenprodukt skuren från äkta stenblock. Varje sten och yta är helt unik, där porer, små repor, vener eller öppna kristallstrukturer är helt normalt och visar på att det är en äkta vara. Fossiler och rester av musslor är även det helt normalt och bidrar till den naturliga patinan.

När ska du välja natursten?
Natursten ger en väldigt genuin känsla, mindre repor försvinner med dagligt slitage och med tiden uppstår en naturlig patina och yta. Natursten finns i olika varianter, så som marmor, travertin, kalksten och granit. Den hårdaste naturstenen är granit. Kalksten är något mjukare än marmor. Bianco Carrara är en marmor som är väldigt tät och även ett hårt material, vilket har gjort den populär som golv, vägg och även i badrum.

Inspireras av carraramarmor

Se alla plattor i marmor

Se alla plattor i kalksten



Läs också: 5 kakel som får badrummet att kännas större

Läs också: 3 olika sätt att få in marmor i badrummet

Populära artiklar