Bygga pergola i trä – från planering till färdig konstruktion

Med en pergola i trädgården får du en härlig plats för vila och umgänge. Här ger vi dig våra bästa tips för hur man bygger en pergola, med tips på de verktyg och material som behövs.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-05-21
Läs också: Pergola inspiration – 5 snygga pergolor för uteplatsen
En pergola är ett enkelt sätt att skapa en vacker plats i trädgården. Den kan stå fristående mitt på gräsmattan, rama in en uteplats, eller fungera som en grönskande port mellan olika delar av trädgården. Den kan kläs med växter som rosor, klematis och vinrankor, förses med ett segeltak för extra skugga och utformas och inredas som du själv önskar. Här följer en guide för hur du bygger en klassisk pergola i trä själv, med förslag på material och verktyg som behövs för att lyckas med projektet.
Planering och regler när du bygger pergola
Innan du börjar bygga din pergola behöver du bestämma var den ska placeras, hur stor den ska vara och hur den ska utformas. Faktorer att ta i beaktning är hur solljuset kommer in över tomten och huruvida du ska förse pergolan med insynsskydd eller tak. Om du väljer att bygga tak kan du behöva ansöka om bygglov, vilket du i regel slipper så länge konstruktionen är öppen och inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om du är osäker kan du kolla med byggnadsnämnden i din kommun.
Välj rätt dimensioner på virket
När du ska köpa virke är det viktigt med dimensionerna för pergolans olika delar. För ett robust och estetiskt tilltalande intryck är det bättre att överdimensionera än tvärtom. Kraftiga stolpar och bärlinor ger både styrka och karaktär till pergolan. Den vanligaste dimensionen för stolparna är 95x95 mm, men du kan även bygga egna stolpar genom att skruva ihop flera reglar.
Förslag på material
- Stolpar: 95x95 mm (eller bygg själv med flera mindre reglar, t.ex. 2 x 45x145 mm + 2 x 45x45 mm)
- Bärlinor: minst 45x120 mm
- Takbjälkar (överliggare): ca 45 x 95 mm
- Betongplintar
- Stolpskor, bultar, muttrar, brickor, franska träskruvar
Förslag på verktyg
- Vattenpass
- Tumstock eller måttband
- Murarsnöre
- Spade
- Kap- och gersåg
- Borrskruvdragare
- Tvingar
- Slägga
Se vårt utbud med trä och virke
Här hittar du bland annat bultar, muttrar, brickor och vinkeljärn
Se vårt utbud med kap- och gersågar
Se vårt utbud med borrskruvdragare
Bygga pergola: steg-för-steg
Här följer en guide för hur du bygger en relativt enkel och vanlig pergola. Observera att det finns flera olika tillvägagångssätt och att detta är en generell guide.
1. Mät ut platsen och markera hörnen
Börja med att markera ut placeringen av pergolans hörn (kvadrat eller rektangel) med pinnar och snöre. Kryssmät diagonalerna (från hörn till hörn) för att säkerställa att hörnen är rätvinkliga.
2. Gräv ner plintar och förbered marken
Gräv hål för plintar vid varje hörn (eventuellt en extra vid mitten av långsidorna om du bygger en större pergola). I botten av varje hål lägger du ett lager packad makadam för dränering. Ställ ner betongplintarna och justera höjden på stolpskorna genom att lägga en regel mellan plintarna och mäta med vattenpass. Fyll hålen med jord och packa ordentligt.
3. Montera stolparna
Kapa stolparna i önskad höjd (för en pergola brukar 220 cm anses vara en lagom gånghöjd). Ställ ner dem i stolpskon och fäst dem med franska träskruvar.Tänk på att placera stolparna en bit ovanför betongplinten, alternativt lägga underlagspapp, för att skydda stolparna från fukt. Loda in noggrant med vattenpass och fäst ordentligt.
Tips! För att hålla stolparna i lodrätt läge kan du slå ned två spett med en slägga, på vardera sida om stolpskon, ca 1,5 meter mot nästa hörn, så att en triangel bildas. Därifrån fäster du två 25x48 mm strävor som du skruvar fast ungefär på mitten av stolpen.
4. Fäst bärlinor mellan stolparna
Kapa fyra bärlinor (minst 45x120 mm) och fäst dem på båda sidor om stolparna längst upp, två på ena långsidan och två på andra. För ett klassiskt pergola-utseende kan du låta bärlinorna sticka ut några decimeter på varje sida, samt göra insågningar i ändarna. Fäst bärlinorna tillfälligt med tvingar och borra sedan genom både bärlina och stolpe. Använd bult, mutter och bricka som infästning.
5. Kapa och montera takbjälkar till taket
Mät och kapa takbjälkar i samma längd. Låt dem gärna sticka ut några decimeter på varje sida då detta ger pergolan dess karaktäristiska utseende. Av samma anledning kan du göra insågningar i ändarna. Lägg takbjälkarna ovanpå bärlinorna med ett mellanrum på ca 30 cm. Fäst dem med vinkeljärn eller genom att skråskruva .
6. Detaljer och efterbehandling
När alla delar sitter på plats är det en god idé att fuktskydda ändträ och skruvhål med grundolja. Om du har byggt pergolan i tryckimpregnerat trä behöver den inte mer behandling, men du kan välja att lasera eller måla i den kulör du önskar.
Läs också: 4 saker att tänka på innan du skaffar pergola med plasttak
Läs också: Måla på tryckimpregnerat trä – 5 vanliga frågor
Läs också: Allt du behöver veta för att olja in trall och trädäck