Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga pool med Thermoblock – så funkar det

Thermoblockpool från Planet Pool.

Thermoblockpool från Planet Pool.

Simturer på morgonen, lek och stoj på eftermiddagen och party på kvällen. Med en egen pool i trädgården kan du skapa en naturlig samlingsplats med både stil och personlighet.

Av Jens Klaive2023-11-30

Plask, skratt och svalkande dopp behöver inte innebära en omfattande resa med stor packning till badplatsen. Med en pool i sin trädgård får du strandliv precis utanför altandörren. På ett enkelt, tillgängligt sätt får du nära till en daglig simtur eller vattenlek under de hetaste timmarna. Med dagens nya teknik är det dessutom lättare än någonsin att bygga din drömpool.

Lösningen heter Planet Pool Thermoblock och den innebär att poolen byggs av lösa block i frigolit. Att bygga med frigolit riskerar vanligtvis ge upphov till märken och avtryck från t ex knän, hälar och leksaker om man inte efterbearbetar ytan genom puts eller att man monterar någon form av skivmaterial. Men de extra momenten slipper du när du väljer Planet Pools Thermoblock, som redan har en hård inneryta.

Just de flexibla frigolitblocken gör att man själv kan skapa den form man vill på poolen. Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser.

Men det finns mycket att tänka på innan bygget kan börja.

 

Välj rätt läge
Det första du ska göra är att bestämma läget. Välj helst en solig plats i söderläge som inte har för många stora träd som skräpar ned i vattnet. Det ska finnas plats för ett litet teknikrum för filteranläggning och framförallt plats att umgås på. Kanske ett mjukt trädäck eller en kaxig stenläggning, det viktiga är att man ska kunna placera solstol och parasoll runt poolen.

För med en pool i trädgården blir den utan tvivel en ny samlingsplats vilket också påverkar resten av omgivningarna. Därför kan det också vara bra att rådgöra med en trädgårdsdesigner för att poolen och omgivningarna ska passa ihop på bästa möjliga vis.

När väl placeringen är bestämd bör markförhållandena undersökas noga. Marken får inte vara för fuktig, botten bör vara fast och stabil och grundvattennivån bör ligga lägre än poolen. När det gäller vindriktningen, så ska vinden helst blåsa mot bräddavloppet.

 

Form och liner
Och när sedan väl de yttre ramarna bestämts är det dags att titta på det estetiska. Hur stor poolen ska vara, vilken form och vilken liner den ska ha. I dag finns det många färger och material och du kan välja mellan allt från klassisk look till mer moderna färger. Kanske finns det också något i huset eller omgivningarna runt omkring som du vill plocka upp i pool-delen. En stilren japansk trädgård påverkar kanske färgvalet, en medelhavsträdgård inbjuder till porlande vatten och blå liner, en barnvänlig pool har gärna en trappa.

Tillbehören till poolen är många men ett pooltäcke är den bästa investeringen för att öka säkerheten men också slippa problem med blad och grenar i poolen, vilket i sin tur täpper till filtret. Det sparar också på värmen vilket påverkar uppvärmningskostnaderna. Vill du använda poolen som motionsanläggning kan en motströmsanläggning ge bra motstånd.

Är du en händig person kan du bygga poolen på egen hand, men rådfråga gärna oss på Bygghemma innan du sätter igång. 

 

Att tänka på inför ditt poolbygge

• Läget: Soligt och öppet.

• Jorden: Undersök markförhållandena noga.

• Omgivningarna: Ta utgångspunkt i trädgården när du planerar poolområdets utseende.

• Utseende: Välj bland olika stilar och färger, gärna sådana som passar huset eller trädgårdens stil.

Populära artiklar